• Mejora en el contenido de ácidos grasos omega 3 en la carne de Carpa Herbívora (Ctenopharyngodon idella) 

      Montenegro, Luciano Federico; Perez, Carolina Daiana; Cunzolo, Sebastián Abel (Asociación Argentina de Producción Animal, 2020-11)
      El elevado contenido de ácidos grasos (AG) omega 3 es uno de los atributos nutricionales de la carne de pescado; siendo los más importantes el α-linolénico (C18:3n-3; ALA), eicosapentaenoico (C20:5n-3; EPA), docosapentaenoico ...
    • Nutritional Profile of Ancestral Wheat Varieties (TriticumSpelta) and bakery products Obtained Under Organic Agriculture in Argentina. 

      Ormando, Paula; Mir, Leticia Raquel; Di Pane, Francisco; Molfese, Elena Rosa (ICC, 2021-03)
      The objective of this work was to evaluate the nutritional profile of only two organic whole spelt flours available at the market in Argentina, comparing their performance with a whole wheat bread flour (Triticum aestivum) ...
    • Obtención de hidrolizados a partir de librillo bovino utilizando Alcalasa 2.4L y estudio de su capacidad antioxidante 

      Lapolla Cabero, Francisco D.; Martinez, Fernanda Gabriela; Guidi, Silvina Mabel; Ormando, Paula; Szerman, Natalia (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios, 2023-10)
      During the slaughter stage, the meat sector produces a large amount of byproducts. Around 65% of the animal's weight corresponds to byproducts and/or coproducts, including tendons, internal organs, blood, skin, and contents ...
    • Obtención de péptidos con actividad antihipertensiva in vitro a partir de un subproducto bovino. 

      Chamorro, Verónica Celeste; Martinez, Fernanda Gabriela; Pazos, Adriana Alejandra; Szerman, Natalia; Ambrosi, Vanina A. (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios, 2019-11)
      Bovine by-products represent approximately 66% the weight of the animal. In recent years, the market for these products has decreased because of their low costs. Due to the high protein content, some of these products can ...
    • Omega-3 fortified yogurt and ITS influence on plasma lipid profile in an animal model 

      Diaz, Gabriela Esther; Foltran, Rocío Beatriz; Diaz, Silvina Laura; Feliu, María Susana; Impa Condori, Anabel Rocío; Guidi, Silvina Mabel; Ambrosi, Vanina; Nanni, Mariana Sandra; Godoy, Maria Fernanda (Sociedad Argentina de Investigación Clínica, 2023-11)
      Regular intake of omega-3 fatty acids (O–3FAs) improves human health helping to reduce chronic noncommunicable diseases among others. Dairy products are a complex mixture of various nutrients and other components that ...
    • Optimización de las condiciones de proceso de hidrólisis de pulmón bovino con papaína para la obtención de péptidos con poder antioxidante 

      Martinez, Fernanda Gabriela; Ambrosi, Vanina A.; Sancho, Ana Maria; Szerman, Natalia (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios, 2019-11)
      Existen varias razones por las cuales el consumo de subproductos bovinos no se encuentra explotado en todo su potencial. Entre ellas se encuentran: percepción negativa por parte de los consumidores, prácticas culturales o ...
    • Part 1: Review and validation of Codex priority allergen list through risk assessment 

      Baumert, Joseph; Brooke-Taylor, Simon; Chen, Hongbing; Crevel, René W.R.; Houben, Geert F.; Jackson, Lauren; Kyriakidis, Symeon; La Vieille, Sébastien; Lee, N. Alice; López, María Cristina; Luccioli, Stefano; O’Mahony, Patrick; Polenta, Gustavo Alberto; Pöpping, Bert; Remington, Benjamin C.; Södergren, Eva; Srikulnath, Sirinrat; Taylor, Stephen L.; Turner, Paul J. (FAO, 2021-05-10)
      The objectives of the meeting is to see whether the published criteria (FAO/WHO, 2000) for assessing additions and exclusions to the list is still current and appropriate. The Expert Committee determined that only foods ...
    • Part 2: Review and establish threshold levels in foods of the priority allergens 

      Baumert, Joseph; Chen, Hongbing; Crevel, René W.R.; Houben, Geert F.; Jackson, Lauren; Kyriakidis, Symeon; La Vieille, Sébastien; Lee, N. Alice; López, María Cristina; Luccioli, Stefano; O’Mahony, Patrick; Polenta, Gustavo Alberto; Pöpping, Bert; Remington, Benjamin C.; Srikulnath, Sirinrat; Taylor, Stephen L.; Turner, Paul J.; Brooke-Taylor, Simon (FAO, 2021-08-20)
      The main purpose of this second meeting was to establish threshold levels in foods of the priority allergens. Based on the defined approach, the Expert Committee discussed and agreed on the safety objective, which could ...
    • Perfil de ácidos grasos de un cultivar tetraploide de Lolium multiflorum en dos cortes sucesivos 

      Montenegro, Luciano Federico; Perez, Carolina Daiana; Garcia, Pilar Tere; Olivera, María Elena; Postulka, Elena B. (Asociación Argentina de Producción Animal, 2018-10)
      The use of fresh pastures for animal feed is advantageous because they are constituting a low-cost food, and have a profile of fatty acids rich in alpha-linolenic acids (18:3 n-3), belonging to the omega 3 family and oleic ...
    • Perfil de ácidos grasos en diferentes materiales de Chenopodium quinoa 

      Bordoni, Antonella; Veggetti, Mariela Iris; Rossetti, Luciana; Rizzo, Sergio Anibal; Cunzolo, Sebastián Abel; Descalzo, Adriana Maria (Universidad Nacional de Quilmes, 2023-09)
      Quinoa is an ancient pseudoceral with a great nutritional profile, being a source of proteins of high biological value and essential fatty acids, including AG omega 6 and omega 3. As part of the project for genetic improvement ...
    • Perfil de ácidos grasos en la carne de alevinos de Ctenopharyngodon idella (carpa herbívora) alimentados con dos dietas contrastantes 

      Montenegro, Luciano Federico; Perez, Carolina Daiana; Espinosa, Wilson E. R.; Descalzo, Adriana Maria (2018-10)
      Ctenopharyngodon idella (grass carp) is one of the most produced species worldwide. In this sense, the fish meat is known to provide quantities significant amounts of health-promoting PUFAs such as eicosapentaenoic ...
    • Perfil de vitaminas liposolubles antioxidantes en la carne de alevines de Ctenopharyngodon idella (carpa herbívora) alimentados con dos dietas contrastantes. 

      Montenegro, Luciano Federico; Perez, Carolina Daiana; Rizzo, Sergio Anibal; Rossetti, Luciana; Descalzo, Adriana Maria (Asociación Argentina de Producción Animal, 2017-11)
      The antioxidant vitamins incorporated through the feeding of animal meat favor its stability to the action of free radicals that cause oxidative deterioration. In the case of fish meat, it is known that the oxidation of ...
    • Perfil electroforético en carne bovina: incidencia de la alimentación animal con granos de destilería 

      Merayo, Manuela; Pighin, Darío Gabriel; Grigioni, Gabriela Maria (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios, 2019)
      Los granos de destilería (GD) -subproducto de la fermentación de maíz para obtener bioetanol- son ricos en la porción grasa y proteica del grano entero de maíz. Tienen un gran uso como suplemento en la dieta animal en los ...
    • Perfil metabólico energético en vacas Holando Argentino en lactancia temprana bajo dos sistemas de alimentación. Comunicación 

      Fránciga, Gonzalo G.; Montenegro, Luciano Federico; De Luca, L.; Serrano, Pedro Miguel (Asociación Argentina de Producción Animal, 2020-11)
      En los últimos años, el incremento de la producción individual por vaca, favoreció la aparición de trastornos metabólicos ligados al manejo nutricional, a la cantidad, tipo de alimento y el modo de suministro del mismo. ...
    • Promoción del consumo de frutas en niños en edad escolar 

      Merayo, Manuela; Merayo, E.; Hernandez, S.; Soteras, Trinidad (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios, 2019)
      La FAO promueve actividades en pos de lograr los Objetivos de Desarrollo Sostenible, incluyendo “Hambre cero” y “Bienestar y Salud”. La educación nutricional en escolares permite acercar alimentos saludables e implementar ...
    • Propiedades tecnofuncionales de grillo (Gryllus assimils) entero y en polvo 

      Chamorro, Verónica Celeste; Vasquez Mazo, Priscilla; Veggetti, Mariela Iris; Polenta, Gustavo Alberto; Gallardo, Gabriela Laura; Pazos, Adriana Alejandra (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios (AATA), 2023-10)
      The growth of the world population leads to an increase in food production, causing traditional production systems to use more resources to satisfy demand. However, there are alternatives, such as the production of insects ...
    • The Intake of Yogurt With Omega-3 Fatty Acids Affects Bone Quality in Growing Wistar Rats. Influence of Previous Nutritional Status 

      Godoy, Maria Fernanda; Diaz, Gabriela Esther; Bozzini, Clarisa; Guidi, Silvina Mabel; Ambrosi, Vanina; Mambrin, María Cecilia; Orzuza, Ricardo; Chamorro, Verónica Celeste; Slobodianik, Nora Haydee; Feliu, Maria Susana (Elsevier, 2023-07)
      Omega-3 fatty acids are important on cardiovascular health, inflammation, immune system, bone development, cognition among others. The objective was to analyze the effect of the administration of yogurt alone and added ...
    • Vigilancia de virus entéricos en aguas superficiales en Arroyo Soto, Hurlingham. 

      Vitali, Franco; Galeano, Fabiana Solange; Frydman, Camila Ayelén; Dus Santos, Maria Jose; Mozgovoj, Marina Valeria (Universidad Nacional de Hurlingham, 2023-12-20)
      Surveillance of enteric viruses in surface waters can provide information on viral circulation in a community. The objective of this work was to detect Adenovirus (AdV), Rotavirus (RVA), Norovirus GI (NoV GI), Norovirus ...
    • Virus transmitidos por alimentos: primer reporte en ostras (Crassostrea gigas), provincia de Buenos Aires 

      Mozgovoj, Marina Valeria; Barbieri, E.S.; Victoria, M.; Cap, Mariana; Vega, C.; Barón, P.; Miño, Sergio; Lopez, F.; Parreño, Gladys; Gonzalez, Cintia Natalia (Asociación Argentina de Microbiología, 2019-09)
      Este trabajo constituye la primera detección de Norovirus GII.4 y Rotavirus G8P[1] en alimentos en Argentina. Los norovirus NoV junto con los rotavirus ( humanos, son los principales agentes virales causantes de brotes ...