CIA. Centro de Investigaciones de Agroindustria
Browse by
Sub-communities within this community
Recent Submissions
-
Evaluación por pérdida de peso de la aplicación de un recubrimiento en huevos frescos de gallina
(Instituto de Tecnología de Alimentos, INTA, 2022-12)The quality characteristics of the egg are determined by the weight, shape, color of shell, shell strength and degree of cleanliness, as well as internal parameters directly related to the degree of freshness and aging of ... -
Metals, pesticides, and emerging contaminants on water bodies from agricultural areas and the effects on a native amphibian
(Elsevier, 2023-06)In the Paraná River lower basin, an important agro-productive area of Argentina, crop fields and cattle breeding activities are common and may affect water quality. So, the aim of this study was to analyze the impacts of ... -
Oxidative Stability and Sensory Properties of Pecan Nuts
(IntechOpen, 2022-10-04)Pecans are the nut with the higher oil content. In addition, they present a large number of polyunsaturated fatty acids, which are susceptible to oxidation. Oxidative damage in pecans is traduced in lower quality aspects, ... -
Antioxidant pectins from eggplant (Solanum melongena) fruit exocarp, calyx and flesh isolated through high-power ultrasound and sodium carbonate
(Elsevier, 2023-06)Dried and milled eggplant fruit peel and calyces (PC) and mesocarp, placenta and core (Mes) were utilized as natural sources of valuable chemicals. Pectins were extracted with 0.1 M Na2CO3 (1 h; 23 °C). A high-power ... -
Efectos de tratamientos de plasma frío en la preservación de la calidad de manzanas mínimamente procesadas
(Instituto de Tecnología de Alimentos, INTA, 2022-12)Strategies to preserve minimally processed fruits pose a challenge technological, since they must maintain the freshness of whole fruits when deterioration is accelerated by processing. Therefore, cold plasma technology ... -
Atrazine alters early sexual development of the South American silverside, Odontesthes bonariensis
(Elsevier, 2022-11)Atrazine (ATZ) is a frequent contaminant in freshwater ecosystems within agricultural regions. The capacity of this herbicide to interfere with the vertebrate endocrine system is broadly recognized, but the mechanisms and ... -
Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples
(2023-02-28)Cold plasma technology is being increasingly used for food preservation and, incipiently, for minimal processing of fruit. Therefore, the objective of this work was to study the effect of in-package cold plasma (generated ... -
Los costos de la mecanización agrícola en soja y maíz: un análisis del período 2019-2021
(Asociación Argentina de Economía Agraria, 2022-10)Dentro de la producción agrícola los gastos en el proceso de mecanización son de gran relevancia dado que ocupan una importante fracción en el costo de producción. El objetivo de este trabajo consiste en analizar los costos ... -
Desarrollo de un hardware para una estación de monitoreo hidrológico multiparamétrica
(Sociedad Argentina de Informática, 2022-10-17)Conocer el valor del nivel del agua y algunos parámetros de calidad como temperatura, pH, conductividad eléctrica y oxígeno disuelto, tanto en forma superficial en arroyos y ríos, como en profundidad en las napas freáticas ... -
Efectos de las actividades antrópicas sobre parámetros metabólicos en un bivalvo invasor y otro nativo en el tramo inferior del río Paraná
(Asociación Argentina de Ecología, 2022-12)The relationship between anthropogenic contamination, geochemistry, and the natural dynamics of freshwater ecosystems determine spatial and temporal patterns of water quality. Human activities and the introduction of exotic ... -
Potencial integral nacional y provincial de biogás y su relación con las NDC de Argentina y los ODS
(Instituto de Ingeniería Rural, INTA, 2022-06)La industria moderna de los biocombustibles es relativamente reciente, y los volúmenes consumidos no se han vuelto significativos hasta 1990. Las políticas vinculadas con el desarrollo de los biocombustibles desempeñan aún ... -
El impacto positivo de la codigestión anaerobia en la reducción de gases de efecto invernadero (GEI)
(RedBioLAC, 2022-07)El objetivo del trabajo fue medir la huella de carbono de la planta de digestión anaeróbica (DA) utilizando definiciones y directrices establecidas en la normativa europea. El inventario de GEI muestra los conceptos incluidos ... -
Antioxidant status and odour profile in milk from silage or lucerne-fed cows
(Dairy Industry Association of Australia, 2010-04)In order to determine the effect feeding differences on natural antioxidant vitamin delivery, two contrasting diets, lucerne (ALF) and sorghum silage (SS), were analysed. Diets showed different profiles for fat-soluble ... -
Primeros Auxilios para Laboratorios y tareas de campo. Manual 2022
(Coordinación Médica Laboral CNIA, INTA, 2022)Se presenta una nueva versión del Manual de salud laboral en campo y laboratorio, con el objetivo de transmitir cómo es el abordaje en lesiones humanas producidas en trabajadores dedicados a estas profesiones laborales, y ... -
Snack a partir de rodajas de remolacha de bajo contenido lipídico fortificado con hierro
(Facultad Regional Buenos Aires, Universidad Tecnológica Nacional, 2022-10)El objetivo de esta tesis se centró en obtener un snack de remolacha fortificado en hierro (Fe). El proceso consistió en un pretratamiento por deshidratación osmótica/impregnación con Fe (DO/I) durante 30 min para mejorar ... -
Carnes y proteínas vegetales: hábitos de consumo y percepción de la población argentina.
(Latitud – Fundación LATU, 2021-10)Globally, in response to the growing demand for protein, plant-based protein foods are being developed that provide the same experience as traditional meat products. Among these products are meat analogs or blends, depending ... -
Estudio de las aflatoxinas en alimento balanceado, de sus efectos adversos en una especie de pez autóctona de importancia para la acuicultura, el Pacú (Piaractus mesopotamicus), e identificación de biomarcadores empleando metabolómica
(Facultad de Ciencias Exactas, Universidad Nacional de La Plata, 2022)El pacú (Piaractus mesopotamicus, Holmberg, 1887) es un pez característico de la Cuenca del Plata, la especie muestra excelentes tasas de crecimiento en las regiones tropicales y subtropicales de Latinoamérica, aspecto ... -
Efecto de dietas de feedlot, con agregado de WDGS, y las condiciones de almacenamiento sobre el color de la carne.
(Asociación Argentina de Producción Animal, 2016-10)Color is one of the most important factors in which the consumer bases his decision to buy the meat. This is is influenced by several factors: system of feeding, slaughter conditions, storage of end product etc The color ... -
Perfil de vitaminas liposolubles antioxidantes en la carne de alevines de Ctenopharyngodon idella (carpa herbívora) alimentados con dos dietas contrastantes.
(Asociación Argentina de Producción Animal, 2017-11)The antioxidant vitamins incorporated through the feeding of animal meat favor its stability to the action of free radicals that cause oxidative deterioration. In the case of fish meat, it is known that the oxidation of ... -
Evaluación de parámetros biométricos en alevines de Ctenopharyngodon idella (Carpa Herbívora) alimentados con dos dietas diferentes durante la primera etapa de engorde.
(Asociación Argentina de Producción Animal, 2017-11)The called Chinese carps constitute the most produced group of freshwater fish worldwide. Within this group are: the common carp (Cyprinus carpio), bighead carp (Aristichthys nobilis), silver carp (Hypophthalmichthys ...