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Identificación de Botrytis allii en semillas y bulbos de cebolla producidas en la region de Cuyo, Argentina
(Asociación Latinoamericana de Genética, 2019)Se cultivan aproximadamente 700 ha de cebolla para semillas en Cuyo (Fig1). La pudrición del cuello es una enfermedad que afecta la producción y además, se transmite por semillas. -
Identificación de plantas enfermas con hoja de Malvón
(EEA Rama Caida, INTA, 2023-04) -
Identification and recovery of local Vitis vinifera L. cultivars collected in ancient vineyards in different locations of Argentina
(Wiley, 2022-05)Abstract. Background and Aims: These last years, minor cultivars have gained attention as they provide an opportunity to offer original products in a global market and to combat global warming. Recent evidence brought to ... -
Identification of second instar larvae of thrips (Thysanoptera: Thripidae) vectors of Orthotospovirus (Tospoviridae) in South America
(Wiley, 2022-05)Thrips (Thysanoptera: Thripidae) are the only vectors of Orthotospovirus, a group of viral pathogens that infect plants and cause major economic damage to crops. The virus is acquired by the vector only at the first and ... -
Identity and parentage of some South American grapevine cultivars present in Argentina
(2017)Background and Aims: Based on 19 nuclear simple sequence repeat markers and parental analysis, we aimed to identify and propose the pedigree of different accessions held at the Estación Experimental Agropecuaria Mendoza ... -
Imágenes multiespectrales: una herramienta efectiva para estimar eficazmente aspectos productivos y sanitarios en el cultivo del ajo
(Ediciones INTA, 2022-10)El ajo es un cultivo hortícola muy importante a nivel mundial, con una producción estimada de 30 millones de toneladas y una superficie implantada de más de 1,6 millones de hectáreas. En Argentina, el cultivo se realiza ... -
Impact of closure type and storage temperature on chemical and sensory composition of Malbec wines (Mendoza, Argentina) during aging in bottle
(Elsevier, 2019-07)Malbec is the flagship variety of Argentina mainly due to its high oenological value and plasticity to obtain different wine styles. During bottled aging, the chemical and organoleptic composition of wines is subject to ... -
Impact of elevated temperature and water deficit on the chemical and sensory profiles of Barossa Shiraz grapes and wines
(Wiley, 2015-06)Background and Aims: Interactions are the main causes of complexity in field experiments; however, no studies have combined water and temperature regimes in field‐growing vines. Here we assessed grape and wine attributes ... -
Impact of micro-oxygenation timing and rate of addition on color stabilization and chromatic characteristics of Cabernet Sauvignon wines
(Elsevier, 2021-05)The presented study evaluated anthocyanins, anthocyanin-derived pigments and chromatic characteristics of six micro-oxygenation treatments resulting from applying oxygen at different times and rates. Oxygen was applied ... -
Impact of phenolic and polysaccharidic composition on commercial value of Argentinean Malbec and Cabernet Sauvignon wines
(Elsevier, 2012-01)Knowledge of the chemical composition of wine and its association with the commercial value constitutes an objective tool to assess quality and can be used as a marketing strategy. Phenolic compounds are very important ... -
Impact on Sensory and Aromatic Profile of Low Ethanol Malbec Wines Fermented by Sequential Culture of Hanseniaspora uvarum and Saccharomyces cerevisiae Native Yeasts
(MDPI, 2019-07)It is well known that high ethanol levels in wines adversely affect the perception of new wine consumers. Moreover, numerous issues, such as civil restrictions, health risk and trade barriers, are associated with high ... -
Impacto de Bulnesia retama (Zigofilácea) sobre la tasa de infiltración en un sitio piloto ubicado en la zona sur de la cuenca del Bermejo, San Juan (Argentina)
(IADIZA, 2019)Se estudió la influencia de Bulnesia retama sobre la velocidad de infiltración en un sitio piloto de la cuenca del Bermejo (San Juan). La infiltración está relacionada con el escurrimiento su perficial y es afectada por ... -
Impacto de la pandemia en el trabajo estacional agrícola de Mendoza = Impact of the pandemic on seasonal agricultural work in Mendoza
(Instituto Multidisciplinario de Estudios Sociales (IMESC), Universidad Nacional de Cuyo, 2021-07)En este artículo proponemos analizar el impacto de la pandemia en el trabajo estacional agrícola retomando a Mendoza (Argentina) como caso de estudio, en la provincia la movilidad territorial para el trabajo estacional en ... -
Impacto de los métodos de cosecha asistida sobre la productividad de la mano de obra en la vendimia de uva para vino y mosto
(Ediciones INTA, 2013-07-16)A pesar de que la uva para mosto o vino es materia prima para la industria, la vitivinicultura argentina en general y la sanjuanina en particular se caracterizan por modelos de producción de mano de obra intensiva con ... -
Implementación de una Geodatabase para un Área Piloto del Departamento 25 de Mayo, San Juan, Argentina
(Universidad San Francisco de Quito, 2014)This Investigation parts from a sorrow recompilation of digital and analog information that corresponds to an area under irrigation of the department 25 de Mayo, of the Province of San Juan in Argentina. The information ... -
Implementación del sistema “Telemetría Agrícola” para el manejo y análisis de estrategias de riego deficitario controlado en el cultivo de tomate
(Sociedad Argentina de Informática e Investigación Operativa, 2019-09)Los desarrollos de nuevos sistemas de telemetría agrícola forman parte de un conjunto de herramientas modernas que permiten la gestión y toma de decisiones en la agricultura de precisión, logrando la recopilación sistemática ... -
Importancia de conocer la “historia” de los lotes para el cultivo de ajo en la Región Andina Central de Argentina
(Ediciones INTA, 2020)El conocimiento preciso y con base agronómica, lote por lote, resulta un elemento de gran valor económico, particularmente cuando se cultiva ajo, ya sea en tierras nuevas o en tierras arrendadas. No se trata de estudios ... -
Importancia de los parches y corredores con vegetación nativa para aumentar la biodiversidad de Himenópteros en viñedos = Importance of patches and corridors with native vegetation to increasing Hymenopteran biodiversity in vineyards
(GiESCO, 2017-11)El Valle de Uco (Mendoza-Argentina) ha experimentado cambios importantes en los últimos 18 años, debido a la implantación de grandes extensiones de viñedos con monotonización paisajística. La vegetación natural adyacente ... -
In vitro cultures of Vitis vinifera L. cv. Chardonnay synthesize the phytoalexin nerolidol upon infection by Phaeoacremonium parasiticum
(2013)This study investigated terpene synthase (TPS) activity and terpene antifungal metabolites in calluses and cell suspension cultures of Vitis vinifera cv. Chardonnay infected with Phaecremonium parasiticum, one of the fungi ... -
In vitro plants of Vitis vinifera respond to infection with the fungus Phaeoacremonium parasiticum by synthesizing the phytoalexin nerolidol
(Springer, 2019-09)This study investigated terpene biosynthesis in basal and apical tissues of in vitro-grown plants of Vitis vinifera cv. Chardonnay infected or not (control) with Phaeoacremonium parasiticum. This pathogen is one of the ...