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Factores genéticos y ambientales que modifican la pigmentación de bulbos de ajo
(EEA La Consulta, INTA, 2022-10-24)Los colores intensos de los dientes de ajo (rojos a violáceos), estarían causados por la presencia de pigmentos antociánicos. Esta situación ha dado lugar a una serie de pruebas empíricas de fertilizantes químicos y “ayudas ... -
Falsa arañuela roja o arañuela chata Brevipalpus obovatus
(EEA La Consulta, INTA, 2022-08)Los huevos son de forma elíptica y color rojizo. Las larvas, ninfas y adultos son similares entre sí, de color rojizo. Su cuerpo es muy pequeño y aplanado dorsoventralmente. Los adultos miden de 0,3 a 0,4 mm. Presentan ... -
Fiestas, Ferias y Festivales del ajo en el mundo. Un desafío para Mendoza y San Juan
(Estacion Experimental Agropecuaria La Consulta, INTA, 2018)Cuando uno ve en el mundo la cantidad de festividades relacionadas con el ajo, y toma conciencia que Argentina es el 3º exportador del mundo (2º hasta el año 2013), y Mendoza y San Juan uno de los mayores polos de producción ... -
Fruit metabolic and transcriptional programs differentiate among Andean tomato (Solanum lycopersicum L.) accessions
(Springer, 2019-09-16)Traditional landraces or “criollo” tomatoes (Solanum lycopersicum L.) from Andean areas of Argentina, selected for their fruit quality, were analysed in this study. We explored the metabolome and transcriptome of the ripe ... -
Fuentes de resistencia a podredumbre verde (Penicillium allii) en variedades de ajo
(Estación Experimental Agropecuaria La Consulta, 2020)La podredumbre verde del ajo, causada Penicillium allii, es una de las principales enfermedades fúngicas que afecta esta hortaliza en la mayoría de los países productores del mundo. La enfermedad puede ocasionar importantes ... -
Functional characterization of DcMYB11, an R2R3 MYB associated with the purple pigmentation of carrot petiole
(Springer, 2023-07)The accumulation of anthocyanin pigments can exhibit different patterns across plant tissues and crop varieties. This variability allowed the investigation of the molecular mechanisms behind the biosynthesis of these ... -
Garlic (Allium sativum L.) inhibitory effect on platelet activity induced by different agonists
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2021-06)Platelets are essential elements of human blood. In addition to their normal role, platelets are involved in causing myocardial infarction, stroke and other thrombotic disorders. Platelet activation in vivo, probably ... -
Garlic scape, an alternative food with human health benefits
(ISHS, 2012-12)Garlic (Allium sativum L.) has been used as a medicinal agent for thousands of years. Attributes like, antioxidant properties, heart disease prevention, including atherosclerosis, and also reduction of both plasma cholesterol ... -
Gastos operativos para el empaque de ajo – 2018/19 con el sistema multimodal de empaque / INTA
(Estación Experimental Agropecuaria La Consulta, INTA, 2019)Elaborar un costo de empaque de ajo requiere necesariamente de plantear supuestos relevantes a partir de los cuales se debe calcular el valor económico. y por lo tanto no siempre son comparables en forma directa. Este ... -
Gastos operativos para la produccion de ajo
(EEA La Consulta, INTA, 2008)Sabemos que hay tantos listado de gastos de producción de ajo como agricultores existen. Cada cual lo formula de acuerdo a su criterio y por lo tanto muchos de ellos no son comparables. Este documento, auxiliar del sector ... -
Gastronomia criolla argentina
(EEA La Consulta, INTA, 2011)La mayor parte del tiempo los agrónomos nos referimos a la producción de hortalizas en términos estrictamente técnicos, olvidando que las mismas van a formar parte de la elección diaria de nuestras dueñas de casa y mucho ... -
Genetic analysis of a garlic (Allium sativum L.) germplasm collection from Argentina
(Elsevier, 2012-05)Although garlic spreads asexually, it shows a wide diversity for physiologic, morphologic and agronomic characters, due to the accumulation of mutations. Our objective was to examine the genetic diversity of a collection ... -
Genetic and environmental factors influencing garlic anthocyanin pigmentation: a review = Factores genéticos y ambientales que influencian la pigmentación con antocianinas en ajo: una revisión
(Asociación Argentina de Horticultura (ASAHo), 2022-12)En algunos tipos de ajo (Allium sativum), y concretamente para la clasificación argentina, aquellos que corresponden a los grupos ecofisiológicos II (ajo rosado), IIIa (ajo morado) y IV (ajo colorado y castaño), la presencia ... -
Genetic diversity of squash landraces (Cucurbita maxima) collected in Andean Valleys of Argentina = Diversidad genética de poblaciones de zapallo (Cucurbita maxima) colectadas en los valles andinos de la Argentina
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2020-06)Squash landraces (Cucurbita maxima) are maintained by small farmers as a major nutritional food. Twenty seven of these landraces were collected in Argentinian Andean Valleys and morphologically characterized. Genetic ... -
Genetic structure and domestication of carrot (Daucus carota subsp. sativus) (Apiaceae)
(2013-05)• Premise of the study: Analyses of genetic structure and phylogenetic relationships illuminate the origin and domestication of modern crops. Despite being an important worldwide vegetable, the genetic structure and ... -
Genotypic and environmental effects on the concentration of bulb phytochemicals associated with garlic flavor, health-enhancing properties, and postharvest conservation
(Wiley, 2022-05)To estimate genetic and environmental effects on traits associated with garlic functional value and postharvest quality, the content of total organosulfur compounds, phenolics, and solids were determined in selected garlic ... -
Gradient of vernalization requirement in carrot cultivars from diverse geographical origins
(Wiley, 2021-04)On the bases of their vernalization requirement (VR) for flowering, a genetically‐conditioned trait, carrots are typically classified as annuals and biennials. A previous study using F2 populations derived from crosses ... -
Guía elemental para el buen uso y aprovechamiento del ajo
(EEA La Consulta, INTA, 2010) -
Halotolerant native bacteria Enterobacter 64S1 and Pseudomonas 42P4 alleviate saline stress in tomato plants
(Wiley, 2022-06)Salinity is one of the principal abiotic stresses that limit the growth and productivity of crops. The use of halotolerant plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) that increase the growth of salt-stressed crops is an ... -
Heritability of floral traits in Allium cepa L. populations from biparental crosses
(Wiley, 2024-02)Onions (Allium cepa L.) are one of the main vegetable crops worldwide. As an allogamous species with entomophilous pollination, floral traits play a critical role in seed production. Improving seed yield, especially for ...