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Atrazine alters early sexual development of the South American silverside, Odontesthes bonariensis
(Elsevier, 2022-11)Atrazine (ATZ) is a frequent contaminant in freshwater ecosystems within agricultural regions. The capacity of this herbicide to interfere with the vertebrate endocrine system is broadly recognized, but the mechanisms and ... -
Balance energético de la transformación de maíz en una planta integral argentina
(Universidad de Villa María, 2017-06)Los retornos energéticos han estado siempre en discusión en relación a los biocombustibles y en especial para aquellos derivados del almidón de maíz. La evolución tecnológica y los diferentes criterios han arrojado resultados ... -
Bases tecnológicas, bioquímicas y sensoriales para la obtención de un producto mínimamente procesado con vida útil extendida a base de duraznos tratados por irradiación gamma
(Facultad de Agronomía, Universidad de Buenos Aires, 2020-09)Las frutas y hortalizas representan una rica fuente de nutrientes, que incluyen vitaminas, minerales, fibras y otras sustancias bioactivas que son cada vez más apreciadas por parte de los consumidores, en virtud de la ... -
Batch optimization of biogas yield from pasteurized slaughterhouse by-products incorporating residues from corn sieving
(Elsevier, 2021-08)Batch anaerobic digestion of pasteurized pig slaughterhouse waste (SW) and corn sieving waste (CSW), and anaerobic co-digestion of CSW/SW were studied at lab scale employing several carbon to nitrogen ratio (C/N) and total ... -
Beef lipids in relation to animal breed and nutrition in Argentina
(Elsevier, 2007-10-26)Fatty acid (FA) composition of intramuscular fat (IMF) in M. Longissimus dorsi (LD) was measured in 72 steers from Angus (A), Charolais × Angus (CHA×A) and Holstein Argentine (HA) breeds. The steers were allotted to four ... -
Biochemical and microstructural assessment of minimally processed peaches subjected to high-pressure processing : implications on the freshness condition
(2016)Since the condition of freshness is closely linked to the definition of minimally processed fruits, it is generally assumed that they should be constituted by living tissues. High-pressure processing (HPP) has been proven ... -
Biochemical profiles and physicochemical parameters of beef from cattle raised under contrasting feeding systems and pre-slaughter management
(CSIRO, 2015-01)Diet and pre-slaughter stress are key factors that may affect the biochemical processes during conversion of muscle into meat. The aim of the present study was to evaluate the effect of two different pre-slaughter stress ... -
Biodisponibilidad potencial de hierro, calcio y zinc en galletitas, pastas y snacks comerciales libres de gluten
(Asociación Argentina de Dietistas y Nutricionistas Dietistas, 2019)La prevalencia de enfermedad celíaca se encontraría entre 0,5 y 1%, pero su incidencia está en franco aumento. Esta patología no solo afecta a los niños, actualmente, el 60% de los recién diagnosticados con celiaquía ... -
Bioethanol carbon footprint: integrated 2019 report
(INTA, 2019-08)Preliminary analysis of the productive chain of bioethanol and by-products from corn by Bio4 and its integrated biogas plants Rio Cuarto, Córdoba. The growing concern about the sustainability of biofuels has led scientific ... -
Biogeochemical research priorities for sustainable biofuel and bioenergy feedstock production in the Americas
(2015-12)Rapid expansion in biomass production for biofuels and bioenergy in the Americas is increasing demand on the ecosystem resources required to sustain soil and site productivity. We review the current state of knowledge and ... -
Calcium Addition, pH and High Hydrostatic Pressure Effects on Soybean Protein Isolates—Part 2: Emulsifying Properties
(2018-08)Soybean protein isolates (SPI) represent an important source of proteins that are used to prepare oil-in-water (o/w) emulsions. The influence of an innovative treatment (high hydrostatic pressure, HHP) combined with calcium ... -
Calcium Addition, pH, and High Hydrostatic Pressure Effects on Soybean Protein Isolates—Part 1: Colloidal Stability Improvement
(2018-02)Calcium addition to soybean protein dispersions increases nutritional value but harms functional properties, such as protein solubility and colloidal stability. The high hydrostatic pressure (HHP) treatment can reverse ... -
Calidad de carne bovina: efecto del estado reproductivo y el tiempo de maduración de la carne
(Asociación Argentina de Producción Animal (AAPA), 2023-09-13)El color y la terneza de la carne bovina son considerados atributos de calidad con gran incidencia sobre la decisión de compra y experiencia del consumidor... -
Calidad de carne desde la mirada de los consumidores
(Ediciones INTA, 2022-05)Las preferencias y las preocupaciones de los consumidores, asociadas a la calidad de la carne, su impacto en el medioambiente, su salud y las características de ética de la producción, definen el consumo de carne bovina. ... -
Calidad nutricional de carne de novillos suplementados con granos de destilería en dietas de terminación
(Asociación Argentina de Producción Animal, 2021-11)Distillery grains (GD) are a by-product of the industry of bioethanol from corn, used as ingredient in bovine diets. The DGs provide the nutrients from corn, with the exception of sugars, and has been observed leading ... -
Cambio tecnológico, concentración de la industria de maquinaria agrícola a nivel mundial y posibilidades de inserción de la Argentina
(Centro Interdisciplinario de Estudios Agrarios de la Universidad de Buenos Aires, 2013-10)Diversos trabajos han hecho hincapié en las posibilidades de industrialización de los países en desarrollo a partir de una inserción en recursos naturales. Estos enfoques plantean la necesidad de generar encadenamientos ... -
Cana de açúcar: Indicadores de fertilidade física e vulnerabilidade do solo em Tucumán, Argentina
(SBEA, 2017-07)In a sugarcane experimental site (Famaillá, Tucumán, Argentina) there were determined the load-strain ratio, the pre-compression stresses and the compression indexes of unaltered soil samples. Test procedure was based on ... -
Capacidad antioxidante y actividad antihipertensiva en carne de pacú (Pyaractus mesopotamicus).
(2020-10)La carne de pescado es considerada una fuente de proteínas de alto valor biológico por el contenido de aminoácidos esenciales y su mejor digestibilidad en comparación a las de otras matrices alimenticias. Asimismo y luego ... -
Capítulo 1 Introducción
(Consorcio de Exportadores de Carnes Argentinas (ABC), 2024-01)The microbiology of food and, specifically meat, it is a field essential for food safety. Verification of production processes through microbiological analysis is an obligatory step for the release of products intended for ... -
Capítulo 8 - Aprovechamiento de subproductos frutihortícolas como alternativa para la prevención de PDA
(Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas (UNICACH), 2023)As part of the activities that prevent food loss and waste (FWD) and depending on its productive profile, the recovery of high value-added compounds is strategic for our region in general, and for Argentina in particular. ...