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Resumen
Ctenopharyngodon idella (grass carp) is one of the most widely produced herbivorous species worldwide. However, forage feeding is not well studied in this species. This work aimed to evaluate the effect of feeding a diet based on Lolium multiflorum (ryegrass) on the growth performance and fatty acid composition in the meat of juvenile C. idella. For this purpose, juveniles were fed two different diets for 120 days: i) grains and their by-products (GD) and [ver mas...]
 
Ctenopharyngodon idella (carpa herbívora) es una de las especies herbívoras de mayor producción en todo el mundo. Sin embargo, la alimentación forrajera no está bien estudiada en esta especie. Este trabajo tuvo como objetivo evaluar el efecto de la alimentación con una dieta basada en Lolium multiflorum (ryegrass) sobre el comportamiento del crecimiento y la composición de ácidos grasos en la carne de juveniles de C. idella. Para ello, los juveniles [ver mas...]
 
dc.contributor.authorMontenegro, Luciano Federico
dc.contributor.authorGarcia, Pilar Tere
dc.contributor.authorDescalzo, Adriana Maria
dc.contributor.authorPerez, Carolina Daiana
dc.date.accessioned2022-03-04T10:30:04Z
dc.date.available2022-03-04T10:30:04Z
dc.date.issued2022-02-25
dc.identifier.issn1545-0805 (electronic)
dc.identifier.issn1045-4438 (print)
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1080/10454438.2022.2044957
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/11308
dc.identifier.urihttps://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10454438.2022.2044957
dc.descriptionRegistered in England & Wales No. 3099067es_AR
dc.description.abstractCtenopharyngodon idella (grass carp) is one of the most widely produced herbivorous species worldwide. However, forage feeding is not well studied in this species. This work aimed to evaluate the effect of feeding a diet based on Lolium multiflorum (ryegrass) on the growth performance and fatty acid composition in the meat of juvenile C. idella. For this purpose, juveniles were fed two different diets for 120 days: i) grains and their by-products (GD) and ii) Lolium multiflorum (PD). At 60 and 120 days of feeding, the weight gain, specific growth rate, feed conversion rate, protein efficiency, viscerosomatic index and condition factor were determined. The fatty acid profile and lipid nutritional indices of the meat were measured at 120 days. The GD group exhibited higher weight gain, specific growth rate and condition factor than the PD group. The GD group also had a higher conversion rate at the expense of greater fat content and elevated viscerosomatic index. The greater viscera development may explain the higher weight gain in the GD group. Healthy fatty acids, such as Alpha-linolenic, eicosapentaenoic, docosapentaenoic and docosahexaenoic fatty acids, were more elevated in the PD group while linoleic fatty acid (LA) was lower. Hence, LA induced a decrease in the n-6/n-3 ratio. In addition, hypercholesterolemic and atherogenetic saturated fatty acids were lower in the PD. This variation reduced the atherogenic, thrombogenicity and peroxidability indices. Therefore, better nutritional quality in the meat compensated for the lower growth of the fish on the PD.eng
dc.description.abstractCtenopharyngodon idella (carpa herbívora) es una de las especies herbívoras de mayor producción en todo el mundo. Sin embargo, la alimentación forrajera no está bien estudiada en esta especie. Este trabajo tuvo como objetivo evaluar el efecto de la alimentación con una dieta basada en Lolium multiflorum (ryegrass) sobre el comportamiento del crecimiento y la composición de ácidos grasos en la carne de juveniles de C. idella. Para ello, los juveniles fueron alimentados con dos dietas diferentes durante 120 días: i) granos y sus derivados (GD) y ii) Lolium multiflorum (PD). A los 60 y 120 días de alimentación se determinó la ganancia de peso, tasa específica de crecimiento, tasa de conversión alimenticia, eficiencia proteica, índice viscerosomático y factor de condición. El perfil de ácidos grasos y los índices nutricionales de lípidos de la carne se midieron a los 120 días. El grupo GD exhibió una mayor ganancia de peso, tasa de crecimiento específica y factor de condición que el grupo PD. El grupo GD también tuvo una mayor tasa de conversión a expensas de un mayor contenido de grasa y un índice viscerosomático elevado. El mayor desarrollo de vísceras puede explicar la mayor ganancia de peso en el grupo GD. Los ácidos grasos saludables, como los ácidos grasos alfa-linolénico, eicosapentaenoico, docosapentaenoico y docosahexaenoico, estaban más elevados en el grupo PD, mientras que el ácido graso linoleico (LA) estaba más bajo. Por lo tanto, LA indujo una disminución en la relación n-6/n-3. Además, los ácidos grasos saturados hipercolesterolémicos y aterogénicos fueron más bajos en la DP. Esta variación redujo los índices de aterogenia, trombogenicidad y peroxidabilidad. Por lo tanto, la mejor calidad nutricional de la carne compensó el menor crecimiento de los peces en la DP.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherTaylor & Francis
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.sourceJournal of Applied Aquaculture 34 : 1-22. (2022).es_AR
dc.subjectLolium multiflorumes_AR
dc.subjectFish Feedingeng
dc.subjectAlimentación de Peceses_AR
dc.subjectForageeng
dc.subjectForrajeses_AR
dc.subjectFatty Acidseng
dc.subjectÁcidos Grasoses_AR
dc.subjectDieteng
dc.subjectDietaes_AR
dc.subject.otherGrass Carp (Ctenopharyngodon idella)eng
dc.subject.otherCarpa Herbívora (Ctenopharyngodon idella)es_AR
dc.subject.otherProductive Responseeng
dc.subject.otherRespuesta Productivaes_AR
dc.subject.otherFish Nutritioneng
dc.subject.otherNutrición de Peceses_AR
dc.subject.otherOmega 3es_AR
dc.titleLolium multiflorum (ryegrass) diet modifies the productive response and enhances the meat of grass carp (Ctenopharyngodon idella Val.) with omega 3 fatty acid beneficial to human healthes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Montenegro, Luciano Federico. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Montenegro, Luciano Federico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Montenegro, Luciano Federico. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: García, Pilar Teresa. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Descalzo, Adriana María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Perez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Perez, Carolina Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
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