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Resumen
Ctenopharyngodon idella (grass carp) is one of the most produced species worldwide. In this sense, the fish meat is known to provide quantities significant amounts of health-promoting PUFAs such as eicosapentaenoic acid 20:5 n-3 (EPA) and docosahexaenoic acid 22:6 n-3 (DHA). However, not all fish have the ability to accumulate said compounds and/or synthesize them from its precursor the ac. Alpha-linolenic acid 18:3 n-3 (ALA). The objective of [ver mas...]
dc.contributor.authorMontenegro, Luciano Federico
dc.contributor.authorPerez, Carolina Daiana
dc.contributor.authorEspinosa, Wilson E. R.
dc.contributor.authorDescalzo, Adriana Maria
dc.date.accessioned2022-02-21T11:32:04Z
dc.date.available2022-02-21T11:32:04Z
dc.date.issued2018-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/11215
dc.description.abstractCtenopharyngodon idella (grass carp) is one of the most produced species worldwide. In this sense, the fish meat is known to provide quantities significant amounts of health-promoting PUFAs such as eicosapentaenoic acid 20:5 n-3 (EPA) and docosahexaenoic acid 22:6 n-3 (DHA). However, not all fish have the ability to accumulate said compounds and/or synthesize them from its precursor the ac. Alpha-linolenic acid 18:3 n-3 (ALA). The objective of this work was to evaluate the incorporation of essential fatty acids and LC-PUFAs in C. idella meat from two contrasting feeding systems. It was possible to demonstrate that C. idella is a species capable of metabolize ALA to EPA and DHA. Furthermore, the accumulation of such compounds in meat increases when the diet It has a higher concentration of ALA, thus improving way, the profile of beneficial fatty acids for health human. Further research should be done to study if the metabolic capacity and bioaccumulation of acids beneficial fatty acids are maintained throughout life productive of the species. Resumen: Ctenopharyngodon idella (carpa herbívora) es una de las especies más producidas a nivel mundial. En este sentido, la carne de pescado es conocida por aportar cantidades significativas de PUFAs beneficiosos para la salud tales como eicosapentaenoico 20:5 n-3 (EPA) y docosahexaenoico 22:6 n-3 (DHA). Sin embargo, no todos los peces tienen la capacidad de acumular dichos compuestos y/o sintetizarlos a partir de su precursor el ác. Alfa-linolénico 18:3 n-3 (ALA). El objetivo de este trabajo fue evaluar la incorporación de ácidos grasos esenciales y PUFAs-LC en carne de C. idella proveniente de dos sistemas de alimentación contrastante. Se pudo demostrar que C. idella es una especie capaz de metabolizar ALA a EPA y DHA. Además, la acumulación de dichos compuestos en la carne aumenta cuando la dieta posee mayor concentración de ALA mejorando, de esta manera, el perfil de ácidos grasos beneficiosos para la salud humana. Se deberían profundizar las investigaciones para estudiar si la capacidad metabólica y de bioacumulación de ácidos grasos benéficos se mantiene a lo largo de toda la vida productiva de la especie.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isospaes_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.source41º Congreso de la Asociación Argentina de Producción Animal. Del 16 al 19 de octubre en la ciudad de Mar del Plata, Buenos Aires. Argentina. (2018)es_AR
dc.subjectFatty Acidseng
dc.subjectÁcidos Grasoses_AR
dc.subjectProfileseng
dc.subjectPerfiles_AR
dc.subjectFingerlingseng
dc.subjectAlevineses_AR
dc.subjectFisheng
dc.subjectPescadoes_AR
dc.subjectFeeding Systemseng
dc.subjectSistemas de Alimentaciónes_AR
dc.subjectDieteng
dc.subjectDietaes_AR
dc.subject.otherHerbivorous Carp (Ctenopharyngodon idella)eng
dc.subject.otherCarpa Herbívora (Ctenopharyngodon idella)es_AR
dc.titlePerfil de ácidos grasos en la carne de alevinos de Ctenopharyngodon idella (carpa herbívora) alimentados con dos dietas contrastanteses_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/documento de conferenciaes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/conferenceObjectes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Montenegro, Luciano Federico. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Montenegro, Luciano Federico. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Montenegro, Luciano Federico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Perez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Perez, Carolina Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Descalzo, Adriana María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos Argentina.es_AR
dc.subtypeponencia


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