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resumen
Resumen
Ctenopharyngodon idella (grass carp) is one of the
most produced species worldwide. In this sense, the
fish meat is known to provide quantities
significant amounts of health-promoting PUFAs such as
eicosapentaenoic acid 20:5 n-3 (EPA) and docosahexaenoic acid 22:6
n-3 (DHA). However, not all fish have the
ability to accumulate said compounds and/or synthesize them
from its precursor the ac. Alpha-linolenic acid 18:3 n-3 (ALA).
The objective of
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dc.contributor.author | Montenegro, Luciano Federico | |
dc.contributor.author | Perez, Carolina Daiana | |
dc.contributor.author | Espinosa, Wilson E. R. | |
dc.contributor.author | Descalzo, Adriana Maria | |
dc.date.accessioned | 2022-02-21T11:32:04Z | |
dc.date.available | 2022-02-21T11:32:04Z | |
dc.date.issued | 2018-10 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12123/11215 | |
dc.description.abstract | Ctenopharyngodon idella (grass carp) is one of the most produced species worldwide. In this sense, the fish meat is known to provide quantities significant amounts of health-promoting PUFAs such as eicosapentaenoic acid 20:5 n-3 (EPA) and docosahexaenoic acid 22:6 n-3 (DHA). However, not all fish have the ability to accumulate said compounds and/or synthesize them from its precursor the ac. Alpha-linolenic acid 18:3 n-3 (ALA). The objective of this work was to evaluate the incorporation of essential fatty acids and LC-PUFAs in C. idella meat from two contrasting feeding systems. It was possible to demonstrate that C. idella is a species capable of metabolize ALA to EPA and DHA. Furthermore, the accumulation of such compounds in meat increases when the diet It has a higher concentration of ALA, thus improving way, the profile of beneficial fatty acids for health human. Further research should be done to study if the metabolic capacity and bioaccumulation of acids beneficial fatty acids are maintained throughout life productive of the species. Resumen: Ctenopharyngodon idella (carpa herbívora) es una de las especies más producidas a nivel mundial. En este sentido, la carne de pescado es conocida por aportar cantidades significativas de PUFAs beneficiosos para la salud tales como eicosapentaenoico 20:5 n-3 (EPA) y docosahexaenoico 22:6 n-3 (DHA). Sin embargo, no todos los peces tienen la capacidad de acumular dichos compuestos y/o sintetizarlos a partir de su precursor el ác. Alfa-linolénico 18:3 n-3 (ALA). El objetivo de este trabajo fue evaluar la incorporación de ácidos grasos esenciales y PUFAs-LC en carne de C. idella proveniente de dos sistemas de alimentación contrastante. Se pudo demostrar que C. idella es una especie capaz de metabolizar ALA a EPA y DHA. Además, la acumulación de dichos compuestos en la carne aumenta cuando la dieta posee mayor concentración de ALA mejorando, de esta manera, el perfil de ácidos grasos beneficiosos para la salud humana. Se deberían profundizar las investigaciones para estudiar si la capacidad metabólica y de bioacumulación de ácidos grasos benéficos se mantiene a lo largo de toda la vida productiva de la especie. | eng |
dc.format | application/pdf | es_AR |
dc.language.iso | spa | es_AR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/restrictedAccess | es_AR |
dc.source | 41º Congreso de la Asociación Argentina de Producción Animal. Del 16 al 19 de octubre en la ciudad de Mar del Plata, Buenos Aires. Argentina. (2018) | es_AR |
dc.subject | Fatty Acids | eng |
dc.subject | Ácidos Grasos | es_AR |
dc.subject | Profiles | eng |
dc.subject | Perfil | es_AR |
dc.subject | Fingerlings | eng |
dc.subject | Alevines | es_AR |
dc.subject | Fish | eng |
dc.subject | Pescado | es_AR |
dc.subject | Feeding Systems | eng |
dc.subject | Sistemas de Alimentación | es_AR |
dc.subject | Diet | eng |
dc.subject | Dieta | es_AR |
dc.subject.other | Herbivorous Carp (Ctenopharyngodon idella) | eng |
dc.subject.other | Carpa Herbívora (Ctenopharyngodon idella) | es_AR |
dc.title | Perfil de ácidos grasos en la carne de alevinos de Ctenopharyngodon idella (carpa herbívora) alimentados con dos dietas contrastantes | es_AR |
dc.type | info:ar-repo/semantics/documento de conferencia | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/conferenceObject | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_AR |
dc.description.origen | Instituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA) | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Montenegro, Luciano Federico. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Montenegro, Luciano Federico. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Montenegro, Luciano Federico. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Perez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Perez, Carolina Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas de Argentina; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Descalzo, Adriana María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos Argentina. | es_AR |
dc.subtype | ponencia |
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