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Feeding strategies and ageing time alter calpain system proteins activities and meat quality of Braford steers
Resumen
Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of ageing and feeding strategies
on the calpain protease system and meat quality traits in Braford steers.
Methods: Thirty Braford steers were employed; 15 animals were supplemented with corn
silage during finishing and 15 were kept only on pasture. Meat quality traits and calpain
system protein activity were evaluated in longissimus thoracis et lumborum (LTL) steaks
aged for 2, 7, 14, and
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Objective: The aim of this study was to evaluate the effect of ageing and feeding strategies
on the calpain protease system and meat quality traits in Braford steers.
Methods: Thirty Braford steers were employed; 15 animals were supplemented with corn
silage during finishing and 15 were kept only on pasture. Meat quality traits and calpain
system protein activity were evaluated in longissimus thoracis et lumborum (LTL) steaks
aged for 2, 7, 14, and 21 days.
Results: Aged meat showed higher pH and calcium content, while Warner Bratzler shear
force (WBSF) decreased to day 21. No interaction between ageing and diet was seen for
quality traits. Steers finished with corn silage showed higher values of water holding capacity,
WBSF and free calcium, and lower values of pH and cooking loss. Calpain and calpastatin
activities decreased with ageing. Finishing steers on pasture produced higher values of calpains
and lower values of calpastatin activities. The higher values of calpain 1 activity were observed
in muscles aged 2 days from pasture finished animals, and the lower activity of the inhibitor
in the 21 days aged samples of the same group.
Conclusion: These results suggest a diet by ageing interaction in calpains and calpastatin
and this interaction impact in Warner Bratzler Shear Force in Braford LTL muscle.
Resumen:
Objetivo: El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto del envejecimiento y las estrategias de alimentación
sobre el sistema de calpaína proteasa y los rasgos de calidad de la carne en novillos Braford.
Métodos: Se emplearon 30 novillos Braford; 15 animales fueron suplementados con maíz
ensilaje durante el acabado y 15 se mantuvieron solo en pasto. Características de la calidad de la carne y calpaína
Se evaluó la actividad de la proteína del sistema en filetes longissimus thoracis et lumborum (LTL)
envejecido durante 2, 7, 14 y 21 días.
Resultados: La carne añejada mostró mayor pH y contenido de calcio, mientras que la carne cortada Warner Bratzler
(WBSF) disminuyó hasta el día 21. No se observó interacción entre el envejecimiento y la dieta para
rasgos de calidad. Los novillos terminados con ensilaje de maíz presentaron mayores valores de capacidad de retención de agua,
WBSF y calcio libre, y menores valores de pH y mermas por cocción. Calpaína y calpastatina
actividades disminuyeron con el envejecimiento. El engorde de novillos en pasto produjo valores más altos de calpaínas
y valores más bajos de actividades de calpastatina. Los valores más altos de actividad de calpaína 1 se observaron
en músculos de 2 días de edad de animales terminados en pasto, y la menor actividad del inhibidor
en las muestras de 21 días de edad del mismo grupo.
Conclusión: Estos resultados sugieren una interacción dieta por envejecimiento en calpaínas y calpastatina
y esta interacción impacta en Warner Bratzler Shear Force en el músculo Braford LTL.
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Autor
Coria, María Sumampa;
Pighin, Darío Gabriel;
Grigioni, Gabriela Maria;
Palma, Gustavo Adolfo;
Fuente
Animal Bioscience 35 (2) : 272-280. (2022)
Fecha
2022
Editorial
Asian-Australasian Association of Animal Production Societies
ISSN
2765-0235 (online)
2765-0189 (print)
2765-0189 (print)
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Formato
pdf
Tipo de documento
artículo
Proyectos
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INTA/PNPA-1126024/AR./Bienestar animal y calidad de carnes.
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Abierto
