• Gastronomia criolla argentina 

      Burba, Jose Luis (EEA La Consulta, INTA, 2011)
      La mayor parte del tiempo los agrónomos nos referimos a la producción de hortalizas en términos estrictamente técnicos, olvidando que las mismas van a formar parte de la elección diaria de nuestras dueñas de casa y mucho ...
    • Gelling pectins from carrot leftovers extracted by industrial-enzymes with ultrasound pretreatment 

      Perez, Carolina Daiana; Idrovo Encalada, Alondra Mariela; Gerschenson, Lia Noemi; Rojas, Ana Maria; Fissore, Eliana Noemi (Elsevier, 2019-05-17)
      Misshapen carrots were upgraded as orange-colored pectin-enriched fractions (PEFs) useful as gelling agents and containing α- and β-carotenes, lutein, and α-tocopherol, by applying a green process consisting of an ultrasound ...
    • Gene action controlling stability and adaptability in maize 

      Eyherabide, Guillermo; Boca, Rosa Teresa; Lopez, César (2016)
      Limited knowledge about the genetic merit of maize landraces contributes to their little use in breeding, al-though some reports pointed them as a source of useful alleles. Repeated cultivation of landraces ...
    • Gene content and distribution in the nuclear genome of Fragaria vesca 

      Pontaroli, Ana Clara; Rogers, Rebekah L.; Qian, Zhang; Shields, Melanie E.; Davis, Thomas M.; Folta, Kevin M.; SanMiguel, Phillip; Bennetzen, Jeffrey L. (Crop Science Society of America, 2009-03)
      Thirty fosmids were randomly selected from a library of Fragaria vesca subsp. americana (cv. Pawtuckaway) DNA. These fosmid clones were individually sheared, and ∼4- to 5-kb fragments were subcloned. Subclones on a single ...
    • Gene expression and in vitro replication of bovine gammaherpesvirus type 4 

      Romeo, Florencia; Louge Uriarte, Enrique Leopoldo; González Altamiranda, Erika; Delgado, Santiago Germán; Pereyra, Susana Beatriz; Moran, P.; Odeon, Anselmo Carlos; Perez, Sandra; Verna, Andrea Elizabeth (Springer Verlag, 2021-02-05)
      In vitro cell cultures are widely used models for dissecting cellular and molecular mechanisms that lead to certain physiological conditions and diseases. The pathogenesis of BoHV-4 in the bovine reproductive tract has ...
    • Gene expression of growth factor BMP15, GDF9, FGF2 and their receptors in bovine follicular cells = Expresión génica del factor de crecimiento BMP15, GDF9, FGF2 y sus receptores en células foliculares bovinas 

      Reineri, Pablo Sebastian; Coria, María Sumampa; Barrionuevo, María Guadalupe; Hernandez, Olegario; Callejas, Santiago; Palma, Gustavo Adolfo (Universidad de Córdoba (Colombia), 2018-12)
      Introducción. El crecimiento y la maduración folicular implican una serie de transformaciones de diversos componentes del folículo, como el ovocito, las células de la granulosa y de la teca. Varios factores de crecimiento, ...
    • Gene flow in Argentinian sunflowers as revealed by genotyping‐by‐sequencing data 

      Mondon, Ana Laura; Owens, Gregory L.; Poverene, Maria Monica; Cantamutto, Miguel Angel; Rieseberg, Loren H. (2018-02)
      Gene flow can have several different applied consequences, ranging from extinction to the escape of transgenes to the evolution of weedy or invasive lineages. Here, we describe patterns of hybridization and gene flow ...
    • Generación de biogás. Experiencia del tambo La Natividad, Coronel Dorrego, Buenos Aires 

      Huerga, Ignacio Roberto; Butti, Mariano; Intaschi, Daniel Horacio; Massigoge, Jose Ignacio; Pusineri, Leandro Jose; Justianovich, Sergio Hernan (Ediciones INTA, 2016)
      Este documento sintetiza un año de trabajo entre diferentes áreas del INTA, motivado por la agenda de problemas de productores de la región pampeana. El relato está centrado en la experiencia de “La Natividad” Tambo Fábrica ...
    • Generación de mapas de capacidad de retención de agua útil en la Región Chaco - Pampeana Argentina 

      Gusmerotti, Lucas Alberto; Mercau, Jorge Luis (Asociación Argentina de la Ciencia del Suelo, 2022-11-15)
      La disponibilidad de agua en el suelo condiciona sensiblemente la producción de cultivos agrícolas y forrajeros. En general, la capacidad de retención de agua útil (CRA) de los suelos varía fundamentalmente según su ...
    • Generación de residuos pecuarios en el Departamento General López. Su importancia en el manejo y destino final. 

      Huerga, Ignacio Roberto; Astigarraga, Marcelo (Ediciones INTA; Estación Experimental Agropecuaria Oliveros, 2022)
      El objetivo de este trabajo es realizar una estimación de la generación de residuos pecuarios (RP) y los efluentes líquidos (EL) que los establecimientos de cría animal intensiva (tambos, cerdos, feed lot y aves para ...
    • Generación de una herramienta para la búsqueda de metadata asociada a transcriptos 

      Machado, Rodrigo; Moschen, Sebastian Nicolas; Gonzalez, Sergio Alberto; Conti, Gabriela; Massaro, Mora; Di Rienzo, Julio Alejandro; Burdyn, Lourdes; Hopp, Horacio Esteban; Fernandez, Paula Del Carmen (Sociedad Argentina de Informática (SADIO), 2021-10)
      Al analizar un transcriptoma en primera instancia se debe realizar un pre-procesamiento computacional de las lecturas de transcriptos generados por secuenciadores masivos y posterior obtención de la expresión diferencial ...
    • Generación de variedades y fiscalización de semilla de trigo y soja en la Argentina 1982-1999 

      Lema, Rolando Daniel; Penna, Julio A.; Delgado, Roberto Gabriel (Instituto de Economía y Sociología, INTA, 2000-12)
      En el presente trabajo se hace una descripción del mercado de variedades y del mercado de semillas de trigo y soja en Argentina en el período 1982-1999. En lo que respecta a generación de variedades se analiza el sector ...
    • Generación de vínculos interinstitucionales y redes en el centro bonaerense a partir del proyecto de extensión “Promoción de la Agroecología, otro modelo de producción es posible” 

      Block, Karina Alejandra; Wynne, María Josefina; Menici, María Daniela; Zamora, Martin Sergio; Vázquez, Patricia; Giaquinta, Alejandro Enzo; Iturralde Elortegui, Maria Del Rosario; Giaquinta, Alejandro Enzo; Farrando, Luis Adrián; Martinefsky, Maria Julia; Oyesqui, Lia Ana; Andrich, Santiago (Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Rosario, 2022-09)
      La demanda social hacia sistemas sustentables de producción requiere de una articulación interinstitucional que permita dar respuestas en el diseño, transición y acompañamiento para su transformación. En este proceso las ...
    • General destabilizing effects of eutrophication on grassland productivity at multiple spatial scales 

      Hautier, Yann; Zhang, Pengfei; Loreau, Michel; Wilcox, Kevin R.; Seabloom, Eric William; Borer, Elizabeth T.; Byrnes, Jarrett E.K.; Koerner, Sally E.; Komatsu, Kimberly J.; Lefcheck, Jonathan S.; Hector, Andy; Adler, Peter B.; Alberti, Juan; Arnillas, Carlos Alberto; Bakker, Jonathan D.; Brudvig, Lars A.; Bugalho, Miguel N.; Cadotte, Marc.; Caldeira, Maria C.; Carroll, Oliver; Crawley, Mick; Collins, Scott L.; Daleo, Pedro; Dee, Laura E.; Eisenhauer, Nico; Eskelinen, Anu; Fay, Philip A.; Gilbert, Benjamin; Hansar, Amandine; Isbell, Forest; Knops, Johannes M.H.; MacDougall, Andrew S.; McCulley, Rebecca L.; Moore, Joslin L.; Morgan, John W.; Mori, Akira S.; Peri, Pablo Luis; Pos, Edwin; Power, Sally A.; Price, Jodi N.; Reich, Peter B.; Risch, Anita C.; Roscher, Christiane; Sankaran, Mahesh; Schütz, Martin; Smith, Melinda D.; Stevens, Carly J.; Tognetti, Pedro Maximiliano; Virtanen, Risto; Wardle, Glenda M.; Wilfahrt, Peter A.; Wang, Shaopeng (Springer Nature, 2020-10-23)
      Eutrophication is a widespread environmental change that usually reduces the stabilizing effect of plant diversity on productivity in local communities. Whether this effect is scale dependent remains to be elucidated. Here, ...
    • Generalized glycogenosis in Brahman-derived breeds: diagnosis and prevalence in Argentina 

      Caffaro, María Eugenia; Raschia, Maria Agustina; Amadio, Ariel; Poli, Mario Andres (Springer, 2019-08)
      Generalized glycogenosis is a lethal autosomal recessive disease caused by a deficient activity of the acidic 1,4-α-glucosidase enzyme and characterized by an accumulation of glycogen within lysosomes. Three mutations in ...
    • Generando trabajo rural en el territorio. Autoproducción de alimento balanceado 

      Martinez, Gerardo Roberto; Piemontese, Elena Beatriz; Passamano, Luís Antonio (Universidade Estadual do Paraná, 2021-03)
      Durante décadas, las organizaciones organizadas en la Oficina de Organizaciones de Agricultura Familiar en el departamento del Libertador General San Martín (Chaco), desarrollaron y articularon acciones con instituciones ...
    • Generar conocimiento para la sustentabilidad 

      Pérez Casar, Marí­a Laura (Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2016-12)
      El desarrollo y la difusión de innovaciones tecnológicas son factores clave que determinarán el futuro de la productividad sostenible en un planeta muy poblado con una superficie agrícola limitada y erosionada. El aporte del INTA.
    • Generation of a multi‑herbicide‑tolerant alfalfa by using base editing 

      Bottero, Ana Emilia; Gomez, Maria Cristina; Stritzler, Margarita; Tajima, Hiromi; Frare, Romina Alejandra; Pascuan, Cecilia Gabriela; Blumwald, Eduardo; Ayub, Nicolás Daniel; Soto, Gabriela Cynthia (Springer, 2022-02)
      We present the first report on base editing in alfalfa. Specifically, we showed edited alfalfa with tolerance to both sulfonylurea- and imidazolinone-type herbicides. Alfalfa (Medicago sativa) is one of the most important ...
    • Generation of a non-transgenic genetically improved yeast strain for wine production from nitrogen-deficient musts 

      Kessi Pérez, Eduardo Ignacio; Molinet, Jennifer; García, Verónica; Aguilera, Omayra; Cepeda, Fernanda; López, María Eugenia; Sari, Santiago Eduardo; Cuello, Raúl Andrés; Ciklic, Ivan Francisco; Rojo, Cecilia; Combina, Mariana; Araneda, Cristián; Martínez, Claudio (MDPI, 2020)
      The yeast Saccharomyces cerevisiae is the main species responsible for the process that involves the transformation of grape must into wine, with the initial nitrogen in the grape must being vital for it. One of the main ...
    • Generation of intra- and interspecific Saccharomyces hybrids with improved oenological and aromatic properties 

      Perez, Maria Dolores; Denat, Marie; Pérez-Través, Laura; Heras, José María; Guillamón, José Manuel; Ferreira, Vicente; Querol, Amparo (Wiley, 2022-04)
      Non-wine yeasts could enhance the aroma and organoleptic profile of wines. However, compared to wine strains, they have specific intolerances to winemaking conditions. To solve this problem, we generated intra- and ...