• Maize grain yield components and source-sink relationship as affected by the delay in sowing date 

      Bonelli, Lucas Emmanuel; Monzon, Juan Pablo; Cerrudo, Aníbal Alejandro; Rizzalli, Roberto H.; Andrade, Fernando Hector (Elsevier, 2016-11)
      Delaying maize (Zea mays L.) sowing date can diminish grain yields through reductions in the number, size and activity of growing grains (sink strength) and/or reductions in the assimilate supply (source capacity) to grains ...
    • Maize leaf rolling and its response to drying soil and evaporative demand 

      Echarte, Laura; Sinclair, Thomas; Jafarikouhini, Nahid (Wiley, 2023-05-31)
      Leaf rolling is an adaptive mechanism associated with water deficiencies; however, the physiological processes and environmental factors contributing to leaf rolling are not fully understood. The objective of this study ...
    • Maize nitrogen management in soils with influencing water tables within optimum depth 

      Ruiz, Alejo; Salvagiotti, Fernando; Gambin, Brenda L.; Borrás, Lucas (Wiley, 2020-10)
      The central temperate Argentinean region is currently affected by rising water tables, allowing higher and more stable maize yields (Zea mays L) when they fluctuate within optimum depth. However, limited information was ...
    • Maize Nitrogen Use Efficiency: QTL Mapping in a U.S. Dent x Argentine-Caribbean Flint RILs population 

      Mandolino, Cecilia Ines; D'Andrea, Karina Elizabeth; Olmos, Sofía Eugenia; Otegui, María Elena; Eyherabide, Guillermo (2018-04)
      This study was aimed to identify quantitative trait loci (QTL) for nitrogen use efficiency (NUE) and related traits in a maize population derived from a cross between two lines with different genetic background (B100 and ...
    • Maize Physiological Responses to Heat Stress and Hormonal Plant Growth Regulators Related to Ethylene Metabolism 

      Cicchino, Mariano Andres; Rattalino Edreira, Juan Ignacio; Otegui, Maria Elena (2013-07)
      Hormonal plant growth regulators (HPGRs) have been evaluated in field grown maize (Zea mays L.), but never as a tool for prevention or mitigation of heat stress. We analyzed grain yield determination of maize crops exposed ...
    • Maize prolificacy: a source of reproductive plasticity that contributes to yield stability when plant population varies in drought-prone environments 

      Ross, Fernando; Di Matteo, Javier; Cerrudo, Aníbal Alejandro (Elsevier, 2020-02)
      Reproductive plasticity, the ability of the plant to maintain the ratio between available resources and grain yield should be a useful trait to maintain the coupling between yield and resource availability under low-density ...
    • Maize transpiration efficiency increases with N supply or higher plant densities 

      Hernandez, Mariano Daniel; Alfonso, Cecilia; Echarte, María Mercedes; Cerrudo, Aníbal Alejandro; Echarte, Laura (Elsevier, 2021-03-08)
      Most of the studies addressing the influence of management practices on seasonal crop water use efficiency (i.e., the ratio between shoot biomass and evapotranspiration in a seasonal scale, WUE(B, ET, s)) have focused on ...
    • Maize–soybean intensification alternatives for the Pampas 

      Monzón, Juan Pablo; Mercau, Jorge Luis; Andrade, José Francisco; Caviglia, Octavio; Cerrudo, Aníbal Alejandro; Cirilo, Alfredo Gabriel; Vega, Claudia Rosa Cecilia; Andrade, Fernando Hector; Calviño, P.A. (2014-06)
      Cultivating multiple crops as a land use alternative could increase system productivity and sustainability, providing options to soybean monoculture for the Argentinean Pampas. This study evaluates the performance of ...
    • Maíces tempranos vs tardíos en el centro de la Región Pampeana : diferencias en variables funcionales estimadas con sensores remotos 

      Garello, Federico José (Facultad de Agronomía, Universidad de Buenos Aires, 2023-06)
      El maíz es uno de los cultivos con mayor proporción de superficie implantada en la Argentina. Estrategias de manejo, como el cambio en la fecha de siembra, posibilitaron la expansión del cultivo a regiones con características ...
    • Maíz : Con fertilización química y productos biológicos, se potencia el rendimiento 

      Ventimiglia, Luis Alberto; Torrens Baudrix, Lisandro (AER 9 de Julio, EEA Pergamino, INTA, 2020-07)
      La fertilización en maíz es una práctica adoptada por todos los productores de la región pampeana. Además de elegir un buen lote, el maíz es fertilizado normalmente con fósforo, nitrógeno y azufre. Los rendimientos que se ...
    • Maíz : efecto de la densidad y espaciamiento entre líneas 

      Ventimiglia, Luis Alberto; Torrens Baudrix, Lisandro (AER 9 de Julio, EEA Pergamino, INTA, 2019-07)
      El maíz es el segundo cultivo en importancia en la Argentina por el volumen producido, aunque en la campaña 2018/19, su producción total llegó a equilibrar a la de soja y es posible que en la próxima campaña, pueda inclusive ...
    • Maíz : evaluación de cultivares de maíz en siembra tardía 

      Estelrrich, Carolina; Perez, Gonzalo (AER Bolivar, INTA, 2020-10)
      En el centro-oeste de la provincia de Buenos Aires, donde las precipitaciones en el mes de diciembre suelen ser inferiores a los promedios históricos, la siembra de maíz en fechas tardías es una práctica que aumentó. En ...
    • Maíz : la fertilización azufrada cada día es más necesaria 

      Ventimiglia, Luis Alberto; Torrens Baudrix, Lisandro (AER 9 de Julio, EEA Pergamino, INTA, 2019-08)
      La fertilización con azufre, se podría decir que es una práctica de reciente adopción, pues hace veinte años atrás prácticamente no se fertilizaba con este nutriente. Las primeras fertilizaciones comerciales realizadas a ...
    • Maíz : prueba de fuentes nutricionales 

      Ventimiglia, Luis Alberto; Torrens Baudrix, Lisandro (AER 9 de Julio, INTA, 2021-08)
      Los fertilizantes tradicionales empleados en los cultivos extensivos son unos pocos. Podemos mencionar a los fosforados tales como: fosfato monamónico, fosfato diamónico, superfosfato triple, superfosfato simple, etc, ...
    • Maíz : prueba de híbridos, densidad por espaciamiento y reducción de dosis de herbicida preemergente 

      Ventimiglia, Luis Alberto; Álvarez, Oscar; Videla, Facundo; Torrens Baudrix, Lisandro (AER 9 de Julio, INTA, 2021-07)
      La siembra de maíz ocupa un espacio importante en una vasta región de nuestro país. Es un cultivo base en la alimentación de varios sistemas productivos, tales como el bovino de leche, carne, cerdos, avicultura, etc. La ...
    • Maíz : red de cultivares de maíz en siembras tardías en tres sitios. Campaña 2018/2019 

      Estelrrich, Carolina; Perez, Gonzalo Antonio; Pereyro, Alvaro (AER Bolivar, EEA Pergamino, INTA, 2019-09)
      Las fechas tardías de siembra es una práctica agronómica que ha crecido en los últimos 10 años en el Centro-Oeste de la Provincia de Buenos Aires. El retraso en la fecha de siembra afecta la cobertura, el crecimiento, la ...
    • Maíz : red de cultivares de maíz en siembras tempranas en tres sitios 

      Perez, Gonzalo; Estelrrich, Carolina; Pereyro, Alvaro (AER Bolivar, INTA, 2020-10)
      La rotación agrícola que predomina en la región centro-oeste bonaerense está integrada por los cultivos de trigo, soja y maíz. Los costos de producir una hectárea de maíz son elevados, y como consecuencia el rendimiento ...
    • Maíz : red de cultivares de maíz en siembras tempranas en tres sitios. Campaña 2018/2019 

      Perez, Gonzalo Antonio; Estelrrich, Carolina; Pereyro, Alvaro (AER Bolivar, EEA Pergamino, INTA, 2019-09)
      El maíz es un cultivo de gran importancia en la rotación agrícola del Centro-oeste de la provincia de Buenos Aires. Desde la campaña 2012/13 la superficie ha ido en aumento, hasta llegar en la campaña 2017/18 a 281.000 ...
    • Maíz : Siembra temprana o siembra demorada 

      Ventimiglia, Luis Alberto; Torrens Baudrix, Lisandro (AER 9 de Julio, INTA, 2020-11)
      El maíz es un cultivo clave para la Argentina. Una parte importante de la producción lleva valor agregado, siendo la primera transformación del grano en carne o leche, cuando el grano o silaje pasa a ser consumido por los ...
    • Maíz amarillo amiláceo. Recomendaciones para el cultivo 

      Aguinaga, Arsenio (Estación Experimental Agropecuaria El Colorado, INTA, 2023-06)
      La variedad de maíz amarillo fue desarrollada por el Grupo de Investigación de Cultivos Extensivos de la Estación Experimental Agropecuaria (EEA) El Colorado del INTA, en conjunto con otros participantes del sector. ...