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Partial molecular and biological characterization of grapevine leafroll-associated virus 2 isolates from Argentina
(2015-05)Grapevine leafroll is one of the most important viral disease affecting grapevines the world over. One of the viruses associated with this disease is Grapevine leafroll associated virus 2 (GLRaV-2), which has two remarkable ... -
Perla de la vid Margarodes vitis
(EEA La Consulta, INTA, 2022-08)La perla de la vid (Hemíptera, Maragrodidae) es una plaga secundaria del cultivo de la vid. Los huevos son ovalados, de color blanco, colocados en cadena. La ninfa de primer estadio es blanca cremosa a blanco amarillenta, ... -
Phenolic characterisation of red wines from different grape varieties cultivated in Mendoza province (Argentina)
(Wiley, 2012-02)Background: Knowledge of the chemical composition of wine and its association with the grape variety/cultivar is of paramount importance in oenology and a necessary tool for marketing. Phenolic compounds are very important ... -
Photosynthetic acclimation to high temperature in Syrah and Grenache
(Science & Wine, CV, Lda, 2021-03-28)The main objective of this study was to evaluate (i) the mechanisms underlying the long-term acclimation of photosynthesis to elevated temperature and (ii) to determine whether these responses are similar among Syrah and ... -
La poda tardía como estrategia de adaptación al cambio climático en la variedad Malbec (Vitis vinifera) en Mendoza, Argentina
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2023)Las temperaturas más altas en los últimos años han generado un avance en la madurez de las bayas y han reducido el número de días a cosecha. También ha generado un desacople entre la acumulación de azúcar respecto a las ... -
La poda tardía como estrategia vitícola para mejorar la calidad polifenólica de vinos Malbec en zonas cálidas
(Ediciones INTA, 2021-12)Las temperaturas más altas en los últimos años han generado un avance en la madurez de las bayas y han reducido el número de días a cosecha. También ha generado un desacople entre la acumulación de azúcar respecto a las ... -
Podredumbre ácida de los racimos Levaduras y bacterias acéticas
(EEA La Consulta, INTA, 2022-08)La enfermedad es causada por levaduras (Saccharomyces cerevisiae, Issatchenkia orientalis, Pichia membranifaciens y P. galeiformes) y bacterias acéticas (Acetobacter y Gluconobacter). En Argentina, la podredumbre ácida se ... -
Podredumbre de los racimos Varios
(EEA La Consulta, INTA, 2022-08)La podredumbre de los racimos está asociada a un complejo etiológico donde intervienen principalmente hongos, entre ellos Botrytis cinerea, Aspergillus sp., Penicillium sp., Rhizopus nigricans, Alternaria sp., Cladosporium ... -
Polilla de la uva o del racimo Lobesia botrana
(EEA La Consulta, INTA, 2022-09)Plaga cuarentenaria para Argentina. Los huevos son de forma lenticular y color blanquecino, colocados en forma aislada o en grupos de dos o tres. La larva neonata mide aproximadamente 1 mm de longitud, con cabeza negra y ... -
Populations of Saccharomyces cerevisiae in Vineyards: Biodiversity and Persistence Associated with Terroir
(MDPI, 2023-03)The origin terroir provides distinctive characteristics for wines, in relation to soil, climate, oenological practices, etc. Hence, the characterization of each wine region by multiple aspects wouldallow differentiation ... -
Potencial alelopático de lixiviados de cultivos de cobertura y malezas sobre plantas jóvenes de vid
(2016)Las interacciones entre la vid y especies herbáceas pueden involucrar competencia por recursos y alelopatía. Se presume que determinados cultivos de cobertura y malezas poseen efectos alelopáticos sobre el crecimiento de ... -
Prospection and identification of traditional-heritage Peruvian grapevine cultivars (Vitis vinifera L.) from Ica and Cañete valleys
(Julius Kühn-Institut Institute for Grapevine Breeding Geilweilerhof, 2022-06-03)Interest in ancient and autochthonous cultivars has increased in recent years since they are directly related to the historical and cultural values of a region. Ica and Cañete valleys (Peru) have a long history of grapevine ... -
Pruning after budburst delays phenology and affects yield components, crop coefficient and total evapotranspiration in Vitis vinífera L. cv. ‘Malbec’ in Mendoza, Argentina
(Elsevier, 2022-02-23)Late pruning is a field technique that has recently been proposed to mitigate the advance in phenology produced by global warming. However, contrasting effects have been observed depending on the cultivar and the date of ... -
Regulación de la hidratación y la turgencia foliares por mecanismos evitadores del estrés, y resistencia a déficit hídrico en vid
(Universidad Nacional de Cuyo, 2011)El transporte del agua en las plantas es impulsado por diferencias de energía libre entre el suelo y la atmósfera, y está regulado por mecanismos biológicos evitadores, como el cierre estomático. La hidratación y la turgencia ... -
Relaciones entre cavitación y cierre estomático en vides sometidas a déficit hídrico
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo., 2011)La cavitación es una disfunción fisiológica que ocurre en el xilema de las plantas cuando estas están bajo déficit hídrico, y que entraña una pérdida de su conductancia hidráulica (kL), cuando algunos vasos se llenan de ... -
Relationships among Gene Expression and Anthocyanin Composition of Malbec Grapevine Clones
(2014-07)Anthocyanin profiles are commonly used for grapevine cultivar identification because it is currently accepted that this trait is closely related to their genetic characteristics. Nevertheless, the extent of the variation ... -
Review: critical appraisal of methods to investigate the effect of temperature on grapevine berry composition
(Wiley, 2015-02)The grapevine is an economically important crop and a model species of long‐lived perennials widely used in bioclimatic studies. Ambient temperature modulates berry composition, hence the significant research effort in ... -
Rootstocks increase grapevine tolerance to NaCl through ion compartmentalization and exclusion
(Springer, 2020-09)The productivity of Vitis vinifera L. is limited by salinity, especially under water and drainage deficits, and could aggravate with climate change. The use of tolerant rootstocks is a strategy against salinity that helps ... -
Selection of non-Saccharomyces yeasts to be used in grape musts with high alcoholic potential: A strategy to obtain wine with reduced etanol content
(2017)Ethanol content of wine has increased over the last decades as consequence of searching phenolic maturity, requiring increased grape maturity. This may result in the production of wines with excessive alcohol levels ... -
Semi physical growth model of Lobesia botrana under laboratory conditions for Argentina’s Cuyo region
(Elsevier, 2021-12-21)Lobesia botrana is a quarantine pest from Argentina and other countries in the world. It causes damage to the vine in its different growth stages leading to losses in wine production. To develop pest control strategies ...