Envíos recientes

  • Atlas de consumo de alimentos. Consumo y gasto de los hogares en alimentos y bebidas. Guía de uso 

    Brescia, Victor; Rabaglio, Marcelo Darío (CIEP, INTA, 2018)
    El Atlas de Consumo de Alimentos es una herramienta que facilita la visualización y el análisis de los datos disponibles en las “Encuestas Nacionales de Gastos de los Hogares” (ENGHos) llevadas a cabo por el Instituto de ...
  • Atlas de consumo de alimentos. Consumo y gasto de los hogares en alimentos y bebidas. Definiciones 

    Brescia, Victor; Rabaglio, Marcelo Darío (CIEP, INTA, 2017-10)
    El Atlas de Consumo de Alimentos es una herramienta que facilita la visualización y el análisis de los datos disponibles en las “Encuestas Nacionales de Gastos de los Hogares” (ENGHos) llevadas a cabo por el Instituto de ...
  • Atlas de consumo de alimentos. Consumo y gasto de los hogares en alimentos y bebidas. Comparativo de encuestas 

    Rabaglio, Marcelo Darío (CIEP, INTA, 2017-10)
    En este documento encontrará como realizar las consultas al visualizador que permite permite comparar la información de las ENGHOs de los años 1996/1997, 2004/2005 y 2012/2013 considerando estructura de consumo y gasto, ...
  • Prácticas agroecológicas: preparación y uso de bocashi 

    Barrionuevo, Myriam Elisabeth; Flores, Liliana Beatriz; Dussi, María Claudia (EEA Alto Valle, INTA, 2020)
    El bocashi es una enmienda orgánica que se obtiene por descomposición aeróbica de residuos orgánicos vegetales y animales, rico en microbios, materia orgánica y nutrientes. Al igual que el compost su aporte permite retener ...
  • Nematodos del suelo en plantaciones de orégano 

    Tolocka, Patricia (Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Nacional de Córdoba, 2012)
    La presencia de nematodos fitófagos perjudiciales en un lote constituye un serio problema teniendo en cuenta que, una vez que se han establecido, no es posible erradicarlos. En Argentina, se ha mencionado que el género ...
  • Aplicación de Irradiación Gamma a salamín picado fino: Efecto en su estabilización durante el almacenamiento 

    Raad, Angela; Cingolani, María Celeste; Lires, Carla María Laura; Soteras, Trinidad; Buffoni Almeida, Mariana Ines; Grisaro, Agustina; Pawlak, Sandra Eva; Vogt, María Verónica; Cova, María Constanza; Vaudagna, Sergio Ramon (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios - AATA, 2024-03)
    Listeria monocytogenes (Lm) is one of the pathogens most frequently detected in dry fermented sausages and difficult to control in the production environment. The Argentine Food Code (CAA) establishes the zero tolerance ...
  • Pérdida de peso y parámetros de calida en huevo fresco de gallina recubiertos a base de polímeros comestibles 

    Peralta, Milagros; Quinteros, Santiago; Lezcano, Liliana; Krämer, Carina Lorena; Vranic, Maria Laura; Ríos, Rosa Silvina; Rocha, Gabriela Fernanda (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios - AATA, 2024-03)
    The application of edible coatings on fresh chicken eggs presents various advantages, such as increasing its useful life, preserving its internal quality, decrease in weight loss, reduction of breaks and vehicleization of ...
  • Incorporación de hidrolizado de pulmón bovino, como aditivo antioxidante, en hamburguesas de pollo. 

    Martinez, Fernanda Gabriela; Ambrosi, Vanina; Szerman, Natalia (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios - AATA, 2024-03)
    Today, consumers prefer foods with clean labeling, that is, that do not contain additives, or if they do, that they are of natural origin. This has caused the food industry to gradually replace artificial antioxidants with ...
  • Multidimensionalidad y agroecologia: Implementacion del instrumento tape (FAO) en sistemas hortícolas de Córdoba, Argentina 

    Viale, Maria Virginia; Narmona, Luis Rogelio; Pietrarelli, Liliana; Gaona Flores, María Amparo (Universidad de Costa Rica (UCR), 2022-10-05)
    El objetivo de este trabajo es presentar los resultados de la implementación participativa del Paso 1 del Instrumento para la Evaluación del Desempeño Agroecológico de sistemas productivos (TAPE) basado en los 10 elementos ...
  • Estabilidad oxidativa de la carne de llama (Lama glama) almacenada bajo refrigeración 

    Godoy, Mónica Daniela; Farfán, Norma Beatriz; Grigioni, Gabriela Maria (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios - AATA, 2024-03)
    The objective of this work was to evaluate the effect of refrigerated storage of llama meat (Lama glama) on the oxidation of lipids, proteins and myoglobin and establish if there is a correlation between them. Worked with ...
  • Perfil de ácidos grasos en diferentes materiales de Chenopodium quinoa 

    Bordoni, Antonella; Veggetti, Mariela Iris; Rossetti, Luciana; Rizzo, Sergio Anibal; Cunzolo, Sebastián Abel; Descalzo, Adriana Maria (Universidad Nacional de Quilmes, 2023-09)
    Quinoa is an ancient pseudoceral with a great nutritional profile, being a source of proteins of high biological value and essential fatty acids, including AG omega 6 and omega 3. As part of the project for genetic improvement ...
  • Evaluación de la suplementación con granos de destilería en alimentación a pasto sobre el perfil de ácidos grasos de carne proveniente de vaquillonas 

    Merayo, Manuela; Cunzolo, Sebastián Abel; Veggetti, Mariela Iris; Pighin, Darío Gabriel (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios (AATA), 2023-10)
    The objective of this work was to evaluate the effect of grass supplementation with distillers grains (DG) on the fatty acid (FA) profile of meat from heifers. GD are the byproduct of bioethanol fermentation and retain the ...
  • Novel Applications of Gamma Irradiation on Fruit Processing 

    Colletti, Analia Cecilia; Denoya, Gabriela Inés; Vaudagna, Sergio Ramon; Polenta, Gustavo Alberto (Springer Nature, 2024-01-25)
    Purpose of Review: Consumers increasingly demand for fruit products as a source of health-promoting compounds. However, fruits have a limited shelf life and their processing with thermal technologies significantly reduces ...
  • Contamination of Fusarium spp. and mycotoxins at different ear physiological stages of maize in Argentina 

    Arata, Agustín Francisco; Martínez, Mauro; Pesquero, Natalia Victoria; Cristos, Diego Sebastian; Dinolfo, María Inés (Elsevier, 2024-01-30)
    Maize is one of the most important crops worldwide, being affected by several fungal species under field conditions. The study of plant-pathogen interaction plays a key role because fungal diseases are responsible for ...
  • IV Taller de incendios rurales y forestales. Institucionalizando la información 

    Casella, Alejandra An (editora); Winschel, Cristina Ines (editora); Pezzola, Nestor Alejandro (editor) (EEA Hilario Ascasubi, INTA, 2024-02)
    El IV Taller de Incendios rurales y forestales “Institucionalizando la información” tuvo por finalidad socializar las experiencias realizadas por instituciones y organizaciones nacionales, provinciales y locales para la ...
  • Chapter 5 - Strategies to improve enzyme performance: Effect of high pressure on the substrate and pressure-assisted reaction 

    Polenta, Gustavo Alberto; Ambrosi, Vanina; Costabel, Luciana Maria; Colletti, Analia Cecilia; Vaudagna, Sergio Ramon; Denoya, Gabriela Inés (Elservier, 2023)
    The chapter presents different practical applications that can be classified under the general framework of the management and optimization of enzymatic reactions influenced by high-pressure processing (HPP). These enzymes ...
  • Non-marine Animal Bioactive Peptides. Properties, Sources, and Applications 

    Chamorro, Verónica Celeste; Pazos, Adriana Alejandra; Báez, Jessica; Fernández-Fernández, Adriana Maite; Medrano, Alejandra (Springer Nature, 2023-06)
    Animal proteins and their derivatives play a fundamental role in human nutrition as a source of valuable nutrients and bioactive peptides that have shown an increased interest for their application in the food, pharmaceutical, ...
  • Application of Direct and Indirect Non-thermal Plasma in the Development of Ready-to-Eat Foods 

    Denoya, Gabriela Inés; Szerman, Natalia; Vaudagna, Sergio Ramon (Springer Nature, 2024-03)
    Purpose of Review: The studies of the application of non-thermal plasma (NTP) for food processing and preservation during the last 5 years have been exponentially increasing. In this work, we review the main findings in ...
  • Propiedades tecnofuncionales de grillo (Gryllus assimils) entero y en polvo 

    Chamorro, Verónica Celeste; Vasquez Mazo, Priscilla; Veggetti, Mariela Iris; Polenta, Gustavo Alberto; Gallardo, Gabriela Laura; Pazos, Adriana Alejandra (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios (AATA), 2023-10)
    The growth of the world population leads to an increase in food production, causing traditional production systems to use more resources to satisfy demand. However, there are alternatives, such as the production of insects ...
  • Caracterización nutricional del polvo de larva de Tenebrio molitor 

    Chamorro, Verónica Celeste; Gallardo, Gabriela Laura; Vasquez Mazo, Priscilla; Aparicio, Juan José (2023-11)
    Currently, the world consumes more than 2,000 species of insects with a high nutritional profile, particularly regarding their protein content. Said protein contains a high concentration of essential amino acids and is ...

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