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Resumen
Composting is an aerobic process used to treat organic residues, which results in a high quality product, able to be adopted as plant substrate or soil amendment. In the present study, the performance of compost on the germination and biomass of Lactuca sativa var Grand rapids seedlings, with and without fertilization, was evaluated. The two types of composts used were prepared from two different raw materials: grape marc and a mixture of grape marc, goat [ver mas...]
 
El compostaje permite reducir y reciclar residuos orgánicos, generando un producto apto para ser utilizado como sustrato para el crecimiento de plantines florales y hortí-colas o como enmienda de suelos. En el presente trabajo, se evaluó el efecto del compost elaborado a partir de orujo de uva agotado y de una mezcla de orujo, guano de cabra, hojas y alfalfa, sobre la germinación y biomasa de plantines de Lactuca sativa var [ver mas...]
 
dc.contributor.authorFunes Pinter, Mariano Ivan
dc.contributor.authorAguado, German Dario
dc.contributor.authorDe Biazi, Federico Sebastian
dc.contributor.authorFernández, Ana Sofía
dc.contributor.authorMartinez, Laura Elizabeth
dc.contributor.authorUliarte, Ernesto Martin
dc.date.accessioned2019-12-18T13:36:34Z
dc.date.available2019-12-18T13:36:34Z
dc.date.issued2019-12
dc.identifier.issn0370-4661
dc.identifier.issn1853-8665
dc.identifier.urihttp://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/2694/1958
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/6535
dc.description.abstractComposting is an aerobic process used to treat organic residues, which results in a high quality product, able to be adopted as plant substrate or soil amendment. In the present study, the performance of compost on the germination and biomass of Lactuca sativa var Grand rapids seedlings, with and without fertilization, was evaluated. The two types of composts used were prepared from two different raw materials: grape marc and a mixture of grape marc, goat manure, leaves and alfalfa. The experiment was carried out in seedling trays, in a split plot design with two factors (fertilization and substrate) and four repetitions. Sand were used as control and a commercial substrate as traditional treatment. Results indicated that fertilization had not significant effect on germination, but increased seedling biomass. Both compost also increased lettuce biomass, with the highest values obtained in mixture compost treatments. Only sand produced the lowest germination values, while no differences were detected among the other substrates. Compost mixture showed the highest seedling biomass, suggesting a higher quality as a plant substrate. It is necessary to perform further analyses and studies with different organic residues in order to determine physico-chemical and biological properties to evaluate the quality of the product obtained.eng
dc.description.abstractEl compostaje permite reducir y reciclar residuos orgánicos, generando un producto apto para ser utilizado como sustrato para el crecimiento de plantines florales y hortí-colas o como enmienda de suelos. En el presente trabajo, se evaluó el efecto del compost elaborado a partir de orujo de uva agotado y de una mezcla de orujo, guano de cabra, hojas y alfalfa, sobre la germinación y biomasa de plantines de Lactuca sativa var Grand rapids, con y sin fertilización. Se trabajó en bandejas de siembra con un diseño de parcelas divididas con dos factores (sustrato y fertilización), utilizando, arena como control y un sustrato comercial como tratamiento tradicional. Los resultados indicaron que la fertilización no tuvo efecto significativo sobre la germinación, obteniéndose los menores valores con la arena, sin encontrarse diferencias entre el resto de los sustratos. Por otro lado, ambos tipos de compost produjeron mayor biomasa que el sustrato comercial y la arena, efecto que se incrementó con la fertilización. El compost mezcla fue el sustrato que produjo el mayor crecimiento de plantines de lechuga, lo que indicaría una mayor calidad para ser utilizado como sustrato. Es necesario continuar con estudios para determinar las propiedades fisicoquímicas y biológicas del compost que permitan evaluar la calidad de producto obtenido.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherFacultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyoes_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.sourceRevista de la Facultad de Ciencias Agrarias / Universidad Nacional de Cuyo 51 (2) : 261-26. (Julio-Diciembre 2019)es_AR
dc.subjectLechugases_AR
dc.subjectLettuceseng
dc.subjectLactuca sativaes_AR
dc.subjectCompostes_AR
dc.subjectCompostseng
dc.subjectSubproductoses_AR
dc.subjectByproductseng
dc.subjectSubstratos de Cultivoes_AR
dc.subjectGrowing Mediaeng
dc.subjectResiduos de Cosechases_AR
dc.subjectCrop Residueseng
dc.subject.otherOrujo de Uvaes_AR
dc.subject.otherResiduos Orgánicoses_AR
dc.titlePerformance of grape marc and organic residues compost as substrate in lettuce (Lactuca sativa) seedlings = Eficiencia del compost de orujo de uva y residuos orgánicos como sustrato en plantines de lechuga (Lactuca sativa)es_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.description.origenEEA Mendozaes_AR
dc.description.filFil: Funes Pinter, Mariano Ivan. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad Ciencias Agrarias; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Aguado, German Dario. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: De Biazi, Federico Sebastian. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Fernández, Ana Sofía. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Martinez, Laura Elizabeth. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad Ciencias Agrarias; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Uliarte, Ernesto Martin. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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