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Performance of grape marc and organic residues compost as substrate in lettuce (Lactuca sativa) seedlings = Eficiencia del compost de orujo de uva y residuos orgánicos como sustrato en plantines de lechuga (Lactuca sativa)
Resumen
Composting is an aerobic process used to treat organic residues, which results in a high quality product, able to be adopted as plant substrate or soil amendment. In the present study, the performance of compost on the germination and biomass of Lactuca sativa var Grand rapids seedlings, with and without fertilization, was evaluated. The two types of composts used were prepared from two different raw materials: grape marc and a mixture of grape marc, goat
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Composting is an aerobic process used to treat organic residues, which results in a high quality product, able to be adopted as plant substrate or soil amendment. In the present study, the performance of compost on the germination and biomass of Lactuca sativa var Grand rapids seedlings, with and without fertilization, was evaluated. The two types of composts used were prepared from two different raw materials: grape marc and a mixture of grape marc, goat manure, leaves and alfalfa. The experiment was carried out in seedling trays, in a split plot design with two factors (fertilization and substrate) and four repetitions. Sand were used as control and a commercial substrate as traditional treatment. Results indicated that fertilization had not significant effect on germination, but increased seedling biomass. Both compost also increased lettuce biomass, with the highest values obtained in mixture compost treatments. Only sand produced the lowest germination values, while no differences were detected among the other substrates. Compost mixture showed the highest seedling biomass, suggesting a higher quality as a plant substrate. It is necessary to perform further analyses and studies with different organic residues in order to determine physico-chemical and biological properties to evaluate the quality of the product obtained.
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El compostaje permite reducir y reciclar residuos orgánicos, generando un producto apto para ser utilizado como sustrato para el crecimiento de plantines florales y hortí-colas o como enmienda de suelos. En el presente trabajo, se evaluó el efecto del compost elaborado a partir de orujo de uva agotado y de una mezcla de orujo, guano de cabra, hojas y alfalfa, sobre la germinación y biomasa de plantines de Lactuca sativa var
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El compostaje permite reducir y reciclar residuos orgánicos, generando un producto apto para ser utilizado como sustrato para el crecimiento de plantines florales y hortí-colas o como enmienda de suelos. En el presente trabajo, se evaluó el efecto del compost elaborado a partir de orujo de uva agotado y de una mezcla de orujo, guano de cabra, hojas y alfalfa, sobre la germinación y biomasa de plantines de Lactuca sativa var Grand rapids, con y sin fertilización. Se trabajó en bandejas de siembra con un diseño de parcelas divididas con dos factores (sustrato y fertilización), utilizando, arena como control y un sustrato comercial como tratamiento tradicional. Los resultados indicaron que la fertilización no tuvo efecto significativo sobre la germinación, obteniéndose los menores valores con la arena, sin encontrarse diferencias entre el resto de los sustratos. Por otro lado, ambos tipos de compost produjeron mayor biomasa que el sustrato comercial y la arena, efecto que se incrementó con la fertilización. El compost mezcla fue el sustrato que produjo el mayor crecimiento de plantines de lechuga, lo que indicaría una mayor calidad para ser utilizado como sustrato. Es necesario continuar con estudios para determinar las propiedades fisicoquímicas y biológicas del compost que permitan evaluar la calidad de producto obtenido.
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Autor
Fuente
Revista de la Facultad de Ciencias Agrarias / Universidad Nacional de Cuyo 51 (2) : 261-26. (Julio-Diciembre 2019)
Fecha
2019-12
Editorial
Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo
ISSN
0370-4661
1853-8665
1853-8665
Formato
pdf
Tipo de documento
artículo
Palabras Claves
Derechos de acceso
Abierto
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