• Avances sobre cosecha mecánica de aceituna de mesa en Argentina 

      Bueno Grimalt, Luis Anibal; Barcelo Zungre, Franco; Monetta, Pablo Miguel; Vita, Facundo (Ediciones INTA; Estación Experimental Agropecuaria San Juan, 2021)
      La presente publicación pretende brindar al lector los avances sobre mecanización de la aceituna de mesa desarrollados en la Argentina. Estas tareas de I+D se realizaron mediante la articulación entre el sector público y ...
    • En San Juan determinaron la fecha óptima de cosecha de las variedades Arbequina y Changlot para obtener aceite de oliva extra virgen 

      Cornejo, Vanina; Bueno Grimalt, Luis Anibal; Novello, Jose Raul; Gines Quevedo, Ivana Lorena (Ediciones INTA, 2011)
      Analizando índices de madurez y parámetros como acumulación de aceite, la calidad y la estabilidad oxidativa, en la EEA San Juan INTA determinaron los momentos oportunos para la recolección de aceitunas para las variedades ...
    • Plasticity of fruit and oil traits in olive among diferent environments 

      Mousavi, Soraya; De la Rosa, Raúl; Moukhli, Abdelmajid; El Riachy, Milad; Mariotti, Roberto; Torres, Myriam Mariela; Pierantozzi, Pierluigi; Stanzione, Vitale; Mastio, Valerio; Zaher, Hayat; El Antari, Abderraouf; Ayoub, Salam; Dandachi, Faten; Youssef, Hiyam; Aggelou, Nikolas; Contreras Valentín, Ana Cibeles; Maestri, Damián; Belaj, Angjelina; Bufacchi, Marina; Baldoni, Luciana; León, Lorenzo (Springer Nature, 2019)
      Olive is a long-living perennial species with a wide geographical distribution, showing a large genetic and phenotypic variation in its growing area. There is an urgent need to uncover how olive phenotypic traits and ...
    • Yield and chemical components from the constitutive parts of olive (cv. Genovesa) fruits are barely affected by spring deficit irrigation 

      Pierantozzi, Pierluigi; Torres, Myriam Mariela; Tivani, Martín; Contreras Valentín, Ana Cibeles; Gentili, Luciana; Mastio, Valerio; Parera, Carlos Alberto; Maestri, Damián (Elsevier, 2021-07-07)
      An important concern for the expansion of olive production is related to the irrigation water availability. This study was driven on the hypothesis that regulated deficit irrigation (RDI) during spring - a period covering ...