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Resumen
The Prosopis alba seed is a waste material in the process to produce pod flour. To suggest a potential use of these seeds it is necessary to determine the nutritional, phytochemical and functional quality of cotyledon flour from Prosopis alba. This flour showed high level of proteins (62%), low content of total carbohydrate and fat. Free polyphenol (1150 ± 20 mg GAE/100 g flour) and carotenoids (10.55 ± 0.05 mg β-CE/100 g flour) compounds were the [ver mas...]
dc.contributor.authorCattaneo, Florencia
dc.contributor.authorCostamagna, Milena Soledad
dc.contributor.authorZampini, Iris Catiana
dc.contributor.authorSayago, Jorge Esteban
dc.contributor.authorAlberto, María Rosa
dc.contributor.authorChamorro, Verónica Celeste
dc.contributor.authorPazos, Adriana Alejandra
dc.contributor.authorThomas-Valdés, S.
dc.contributor.authorSchmeda Hirschmann, G.
dc.contributor.authorIsla, María Inés
dc.date.accessioned2018-05-16T13:16:49Z
dc.date.available2018-05-16T13:16:49Z
dc.date.issued2016-10-01
dc.identifier.issn0308-8146
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.115
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/2410
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616304988
dc.description.abstractThe Prosopis alba seed is a waste material in the process to produce pod flour. To suggest a potential use of these seeds it is necessary to determine the nutritional, phytochemical and functional quality of cotyledon flour from Prosopis alba. This flour showed high level of proteins (62%), low content of total carbohydrate and fat. Free polyphenol (1150 ± 20 mg GAE/100 g flour) and carotenoids (10.55 ± 0.05 mg β-CE/100 g flour) compounds were the dominant compounds. The main identified constituents in the polyphenolic extracts were C- glycosyl flavones, including schaftoside, isoschaftoside, vicenin II, vitexin and isovitexin. The extract enriched in polyphenolic compounds exhibited ABTS+ reducing capacity and scavenging activity of H2O2; and was able to inhibit phospholipase, lipoxygenase and cyclooxygenase, three pro-inflammatory enzymes. According to our results, the P. alba cotyledon flour could be considered as a new alternative in the formulation of functional foods or food supplements.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.sourceFood chemistry 208 : 89-96. (October 2016)es_AR
dc.subjectProsopis Albaes_AR
dc.subjectHarinases_AR
dc.subjectFlourseng
dc.subjectProcesamiento de Alimentoses_AR
dc.subjectFood Processingeng
dc.subjectNutrienteses_AR
dc.subjectNutrientseng
dc.subjectProteínases_AR
dc.subjectProteinseng
dc.titleFlour from Prosopis alba cotyledons: a natural source of nutrient and bioactive phytochemicalses_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenInstituto de Tecnología de Alimentoses_AR
dc.description.filFil: Cattaneo, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Costamagna, Milena Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Sayago, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Alberto, María Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Chamorro, Verónica Celeste. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Thomas-Valdés, S. Universidad de Talca. Instituto de Química de Recursos Naturales. Laboratorio de Química de Productos Naturales; Chilees_AR
dc.description.filFil: Schmeda Hirschmann, G. Universidad de Talca. Instituto de Química de Recursos Naturales. Laboratorio de Química de Productos Naturales; Chilees_AR
dc.description.filFil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina.es_AR
dc.subtypecientifico


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