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Cultivares vitícolas argentinas
(Estación Experimental Agropecuaria Mendoza, INTA, 2008)El presente trabajo satisface los requerimientos técnicos de mayor exigencia al respecto. No sólo se ajusta al esquema establecido por el Office International de la Vigne et du Vin (O.I. V.), sino que surge luego de la ... -
Desarrollo de espalderos para cosecha mecánica de pasas de uva en sistemas Dry On Vine con Fiesta. San Juan 2018-2021
(Ediciones INTA, 2021-08)La mano de obra para cosecha es cara y escaza. Los sistemas de secado en planta son una forma de bajar el costo de producción de pasas de uva; sin embargo, sólo se puede mecanizar su cosecha con máquinas de tipo horizontal, ... -
Determinación de los requerimientos térmicos otoño-invernales en almendro (Prunus amygdalus Batsch) cv. Guara y cv. Marinada
(Universidad de Colima, México, 2022)Objetivo: determinar en almendros cv. Guara y cv. Marinada la fecha de transición entre endodormancia y ecodormancia, y los requerimientos de frío y de calor para la salida del reposo otoño-invernal. Materiales y ... -
Determinación del requerimiento de frío y de calor en duraznero [Prunus persica (L.) Batsch.] mediante un modelo de correlación
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2012-12)Los árboles frutales de hoja no persistente poseen un período de reposo entre los ciclos vegetativos. Para salir de reposo invernal, las yemas deben acumular primero frío (endodormancia) y luego calor (ecodormancia). El ... -
Differences in stem water potential during oil synthesis determine fruit characteristics and production but not vegetative growth or return bloom in an olive hedgerow orchard (cv. Arbequina)
(Elsevier, 2019-08)Although oil synthesis in fruits of cv. Arbequina starts at the end of pit hardening (beginning of July in central Spain) most oil is synthesized from late summer (end August) until harvest (end October). An experiment was ... -
Differential and Cultivar-Dependent Antioxidant Response of Whole and Fresh-Cut Carrots of Different Root Colors to Postharvest UV-C Radiation
(MDPI, 2023-03)Fresh-cut produce have become widely popular, increasing vegetable consumption in many parts of the word. However, they are more perishable than unprocessed fresh vegetables, requiring cold storage to preserve their quality ... -
Dissecting the genetic control of root and leaf tissue-specific anthocyanin pigmentation in carrot (Daucus carota L.)
(Springer, 2019-05-29)Purple carrots can accumulate large quantities of anthocyanins in their root tissues, as well as in other plant parts. This work investigated the genetic control underlying tissue-specific anthocyanin pigmentation in the ... -
Ecophysiological groups of garlic cultivars: the updated Argentinean classification
(International Society for Horticultural Science, 2016-10)At the beginning of the 1990s, in an attempt to sort, in a practical and comprehensive way, the garlic varietal outlook of Argentina, a first Argentinean classification was proposed. Considering the natural dormancy length ... -
Efecto de Adara-M2624 y otros siete portainjertos sobre daños y defectos de frutos de dos variedades de cereza (Prunus avium L.)
(Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Nacional de Córdoba, 2022-07-05)Los portainjertos modifican el desempeño del árbol, adaptándose a diferentes condiciones edafo-climáticas. El diseño experimental fue de bloques completos al azar, con seis repeticiones. El porcentaje de daño se midió a ... -
Efecto de la combinación Adara-M2624 y otros siete portainjertos sobre las características del dosel de dos variedades de cerezo
(2016)Se estudió la influencia de los portainjertos SL64, MxM60, MxM14, CAB6P, Weiroot 13, GiSeLa® 5 y GiSeLa® 6 y Adara-Mariana 2624, sobre el comportamiento vegetativo de las variedades de cerezo Bing y Celeste, durante 9 años ... -
Efecto de la densidad de plantas en el cultivo de zapallo tipo Anco (Cucurbita moschata) sobre la producción de frutos y semillas
(ASAHO, 2014-08)El zapallo es una hortaliza de alto valor social y económico para la Argentina. Las cultivares Frontera INTA y Cuyano INTA pertenecen a la especie Cucurbita moschata y poseen diferente arquitectura de planta que hace ... -
Efecto de la modalidad de siembra sobre la producción comercial de frutos y semillas en zapallo anco = Effect of modality of seeded on the commercial production of fruits and seeds in Cucurbita moschata
(Asociación Argentina de Horticultura, 2016)La especie Cucurbita moschata incluye una amplia gama de cultivares que se los denomina anco o anquito. El objetivo del trabajo fue comparar dos modalidades de siembra con igual densidad y determinar los efectos sobre la ... -
Efecto del 1-metilciclopropeno [1-MCP] sobre la calidad y vida postcosecha de cerezas = Effect of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on quality and shelf-life of sweet cherries
(Asociación Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 2015)En la provincia de Mendoza, Argentina, la cereza (Prunus avium L.) es un cultivo de importancia ya que puede comercializarse como primicia en los mercados de contraestación tales como Europa y Estados Unidos. El uso del ... -
Efecto del tiempo de maceración sobre el color, la composición tánica y la astringencia de vinos Cabernet Sauvignon y Malbec
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2002)El objetivo del trabajo fue estudiar el efecto del tiempo de maceración sobre la composición tánica, el color y la astringencia de vinos Cabernet Sauvignon y Malbec, provenientes de la Zona Alta del Río Mendoza y saber qué ... -
Effect of cold stress at cellular and foliar level and regrowth capacity of three Cenchrus ciliaris L. cultivars: Americana, Biloela and Texas 4464
(Universidad Nacional de Cuyo, 2019)Buffelgrass (Cenchrus ciliaris L.) a native pasture species of Africa is widely used in arid regions because of its forage productivity and quality. It could become serious invasive species, not only for crops but also in ... -
Effect of deficit irrigation during oil synthesis period on carbohydrates content in olive hedgerows (cv. Arbequina)
(ISHS, 2016)During fruit oil synthesis and accumulation period, fruits are the main carbohydrate sink and water stress may modify the reserve availability for next season development. The objective of this study was to evaluate the ... -
Effect of elevated temperature on the onset and rate of mesocarp cell death in berries of Shiraz and Chardonnay and its relationship with berry shrivel
(Wiley, 2013-02)Background and Aim: Berry water loss at late stages of ripening is a cultivar dependent‐trait correlated with mesocarp cell death. We tested the hypothesis that elevated temperature anticipates the onset and increases the ... -
Effect of harvesting time on seed quality of two bell pepper cultivars (Capsicum annuum)
(2017)The maturation status of seeds is fundamental at the harvest time to get high rates of germination and vigor. The aim of this study was to determine the effect of harvest time on the quality of pepper seeds. The trial was ... -
Effect of low temperature fermentation on the yeast-derived volatile aroma composition and sensory profile in Merlot wines
(Elsevier, 2021-02)Different winemaking practices have been tried to improve wine quality and differentiate wine styles. Low temperature fermentation has been proposed to enhance the aroma profile in young red wines. The aim of this work was ... -
Effect of pruning severity on yield, drying time and wages in flame seedless dry-on-vine and traditional raisin production systems in Argentina
(2018)Raisin grapes are potentially more profitable than wine grapes in San Juan, Argentina, although the traditional system of grape drying requires an extensive use of costly labour. Production costs might be reduced by adopting ...