Show simple item record

resumen

Abstract
This study aimed to evaluate the effect of gamma irradiation (0.6, 1.2, and 1.8 KGy doses) on rotavirus inactivation (RVA) and the quality of Esmerald fresh blueberries. Dosimetry measurements revealed absorbed doses of 0.72, 1.46, and 2.16 KGy. The D10 value for RVA inactivation was determined to be 3.03 ± 0.03 KGy, exceeding the maximum 2.5 KGy dose permitted for fresh fruit, indicating that gamma irradiation alone is insufficient for effective RVA [ver mas...]
 
Este estudio tuvo como objetivo evaluar el efecto de la irradiación gamma (dosis de 0,6, 1,2 y 1,8 KGy) en la inactivación del rotavirus (RVA) y la calidad de los arándanos frescos Esmerald. Las mediciones dosimétricas revelaron dosis absorbidas de 0,72, 1,46 y 2,16 KGy. El valor D 10 para la inactivación de RVA se determinó en 3,03 ± 0,03 KGy, superando la dosis máxima de 2,5 KGy permitida para la fruta fresca, lo que indica que la irradiación gamma por [ver mas...]
 
dc.contributor.authorRodriguez Racca, Anabel
dc.contributor.authorMozgovoj, Marina Valeria
dc.contributor.authorBejarano, Melany
dc.contributor.authorGodoy, Maria Fernanda
dc.contributor.authorCingolani, María Celeste
dc.contributor.authorLires, Carla Maria Laura
dc.contributor.authorPannunzio, Alejandro Adrián
dc.contributor.authorVaudagna, Sergio Ramon
dc.date.accessioned2025-07-16T11:06:21Z
dc.date.available2025-07-16T11:06:21Z
dc.date.issued2025-07-05
dc.identifier.issn1750-3841 (Online)
dc.identifier.issn0022-1147 (Print)
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1111/1750-3841.70349
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/23029
dc.identifier.urihttps://ift.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/1750-3841.70349
dc.description.abstractThis study aimed to evaluate the effect of gamma irradiation (0.6, 1.2, and 1.8 KGy doses) on rotavirus inactivation (RVA) and the quality of Esmerald fresh blueberries. Dosimetry measurements revealed absorbed doses of 0.72, 1.46, and 2.16 KGy. The D10 value for RVA inactivation was determined to be 3.03 ± 0.03 KGy, exceeding the maximum 2.5 KGy dose permitted for fresh fruit, indicating that gamma irradiation alone is insufficient for effective RVA inactivation without significantly impacting blueberry quality. On the other hand, the absorbed doses (0.72, 1.46, and 2.16 KGy) did not affect most of the physicochemical parameters or the nutritional profile. However, a dose-dependent decrease in mechanical properties and enzyme activity was observed. Therefore, achieving effective RVA inactivation in fresh blueberries could require a combined approach, integrating gamma irradiation, ideally at doses up to 1.46 KGy, with complementary methods. This combined strategy could offer a promising intervention for the inactivation of RVA in fresh produce.eng
dc.description.abstractEste estudio tuvo como objetivo evaluar el efecto de la irradiación gamma (dosis de 0,6, 1,2 y 1,8 KGy) en la inactivación del rotavirus (RVA) y la calidad de los arándanos frescos Esmerald. Las mediciones dosimétricas revelaron dosis absorbidas de 0,72, 1,46 y 2,16 KGy. El valor D 10 para la inactivación de RVA se determinó en 3,03 ± 0,03 KGy, superando la dosis máxima de 2,5 KGy permitida para la fruta fresca, lo que indica que la irradiación gamma por sí sola es insuficiente para la inactivación efectiva de RVA sin afectar significativamente la calidad del arándano. Por otro lado, las dosis absorbidas (0,72, 1,46 y 2,16 KGy) no afectaron la mayoría de los parámetros fisicoquímicos ni el perfil nutricional. Sin embargo, se observó una disminución dependiente de la dosis en las propiedades mecánicas y la actividad enzimática. Por lo tanto, lograr una inactivación eficaz del RVA en arándanos frescos podría requerir un enfoque combinado que integre la irradiación gamma, idealmente a dosis de hasta 1,46 kgy, con métodos complementarios. Esta estrategia combinada podría ofrecer una intervención prometedora para la inactivación del RVA en productos frescos.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherInstitute of Food Technologists (IFT)es_AR
dc.relationinfo:eu-repograntAgreement/INTA/2019-PD-E7-I153-001, Estrategias tecnológicas innovadoras para la transformación y preservación de alimentos
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/es_AR
dc.sourceJournal of Food Science 90 (7) : e70349 (July 2025).es_AR
dc.subjectGamma Irradiationeng
dc.subjectIrradiación Gammaes_AR
dc.subjectBlueberrieseng
dc.subjectArándanoes_AR
dc.subjectSoft Fruitseng
dc.subjectBayases_AR
dc.subjectFruitseng
dc.subjectFrutaes_AR
dc.subjectRotaviruseng
dc.subjectInactivationeng
dc.subjectInactivaciónes_AR
dc.subjectQualityeng
dc.subjectCalidades_AR
dc.subjectFood Safetyeng
dc.subjectInocuidad Alimentariaes_AR
dc.subject.otherBlueberries Esmeraldeng
dc.subject.otherArándanos Esmeraldes_AR
dc.titleApplication of Gamma Irradiation to Ensure Safety and Preserve the Quality of Fresh Blueberries (Emerald)es_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)es_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Rodriguez Racca, Anabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Rodriguez Racca, Anabel. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Mozgovoj, Marina Valeria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Mozgovoj, Marina Valeria. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Bejarano, Melany. Universidad de Morón; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Godoy, Maria Fernanda. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Cingolani, María Celeste. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Lires, Carla Maria Laura. Comisión Nacional de Energía Atómica; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Pannunzio, Alejandro Adrián. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Vaudagna, Sergio Ramon. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.subtypecientifico


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

common

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/restrictedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/restrictedAccess