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resumen

Resumen
Whey is a by-product that represents a cheap source of protein with a high nutritional value, often used to improve food quality. When used as a raw material to produce hypoallergenic infant formulas (HIF), a processing step able to decrease the allergenic potential is required to guarantee their safe use for this purpose. In the present paper, thermal treatments, high hydrostatic pressure (HHP), and enzymatic hydrolysis (EH) were assessed to decrease the [ver mas...]
dc.contributor.authorAmbrosi, Vanina
dc.contributor.authorGuidi, Silvina Mabel
dc.contributor.authorPrimrose, Debora Marina
dc.contributor.authorGonzalez, Claudia Beatriz
dc.contributor.authorPolenta, Gustavo Alberto
dc.date.accessioned2023-09-15T12:14:35Z
dc.date.available2023-09-15T12:14:35Z
dc.date.issued2023-09-07
dc.identifier.issn2304-8158
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.3390/foods12183361
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/15226
dc.identifier.urihttps://www.mdpi.com/2304-8158/12/18/3361
dc.description.abstractWhey is a by-product that represents a cheap source of protein with a high nutritional value, often used to improve food quality. When used as a raw material to produce hypoallergenic infant formulas (HIF), a processing step able to decrease the allergenic potential is required to guarantee their safe use for this purpose. In the present paper, thermal treatments, high hydrostatic pressure (HHP), and enzymatic hydrolysis (EH) were assessed to decrease the antigenicity of whey protein solutions (WPC). For monitoring purposes, a competitive ELISA method, able to detect the major and most allergenic whey protein β-lactoglobulin (BLG), was developed as a first step to evaluate the efficiency of the processes. Results showed that EH together with HHP was the most effective combination to reduce WPC antigenicity. The evaluation method proved useful to monitor the processes and to be employed in the quality control of the final product, to guarantee the efficiency, and in protein antigenicity reduction. // Resumen: El suero es un subproducto que representa una fuente barata de proteínas con un alto valor nutricional, A menudo se utiliza para mejorar la calidad de los alimentos. Cuando se utiliza como materia prima para producir bebés hipoalergénicos. fórmulas (HIF), se requiere un paso de procesamiento capaz de disminuir el potencial alergénico para garantizar su uso seguro para este fin. En el presente trabajo, tratamientos térmicos, alta presión hidrostática. (HHP) y la hidrólisis enzimática (EH) se evaluaron para disminuir la antigenicidad de la proteína del suero. soluciones (WPC). Para fines de seguimiento, se ha utilizado un método ELISA competitivo, capaz de detectar las principales y la proteína de suero más alergénica, la β-lactoglobulina (BLG), se desarrolló como un primer paso para evaluar la eficiencia de los procesos. Los resultados mostraron que EH junto con HHP fue el más efectivo combinación para reducir la antigenicidad de WPC. El método de evaluación resultó útil para monitorear la procesos y ser empleados en el control de calidad del producto final, para garantizar la eficiencia, y en la reducción de la antigenicidad de las proteínas.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherMultidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI)es_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/es_AR
dc.sourceFoods 12 (18) : 3361 (2023).es_AR
dc.subjectEnzymatic Hydrolysiseng
dc.subjectHidrólisis Enzimáticaes_AR
dc.subjectHydrostatic Pressureeng
dc.subjectPresión Hidrostáticaes_AR
dc.subjectAllergenseng
dc.subjectAlérgenoses_AR
dc.subjectELISAeng
dc.subjectBeta Lactoglobulineng
dc.subjectBeta Lactoglobulinaes_AR
dc.subject.otherHigh Hydrostatic Pressure (HHP)eng
dc.subject.otherAlta Presión Hidrostática (HHP)es_AR
dc.subject.otherβ-lactoglobulin (BLG)eng
dc.subject.otherProtein Antigenicityeng
dc.subject.otherAntigenicidad de las Proteínases_AR
dc.titleAssessment of the Efficiency of Technological Processes to Modify Whey Protein Antigenicityes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)es_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Ambrosi, Vanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Ambrosi, Vanina. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Ambrosi, Vanina. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Farmacia y Bioquímica; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Guidi, Silvina Mabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Guidi, Silvina Mabel. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Guidi, Silvina Mabel. Universidad de Morón. Escuela Superior de Agronomía y Ciencias Agroalimentarias (ESIIyCA); Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Primrose, Debora Marina. Universidad de Morón. Escuela Superior de Agronomía y Ciencias Agroalimentarias (ESIIyCA); Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Gonzalez, Claudia Beatriz. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Polenta, Gustavo Alberto. Universidad Nacional de Hurlingham. Instituto de Biotecnología; Argentina.es_AR
dc.subtypecientifico


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