Centros e Institutos de Investigación: Envíos recientes
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Chilto (Solanum betaceum ), especie andina con alto potencial en la agricultura familiar del Norte Argentino
(Asociación Argentina de Horticultura (ASAHO), 2021-10-05)Chilto (Solanum betaceum), es una planta originaria de las Yungas cuyo cultivo tiene escaso desarrollo en nuestro país y se presenta como una alternativa promisoria para la región. -
Global genomic analyses of wheat powdery mildew reveal association of pathogen spread with historical human migration and trade
(Nature Research, 2022-07-26)The fungus Blumeria graminis f. sp. tritici causes wheat powdery mildew disease. Here, we study its spread and evolution by analyzing a global sample of 172 mildew genomes. Our analyses show that B.g. tritici emerged in ... -
Acinetobacter baumannii and Its relationship to carbapenem resistance : a meta-analysis
(MDPI, 2022-05)Infections by antibiotic-resistant bacteria are a significant and complex global health issue. In this context, Acinetobacter baumannii is particularly important because of its ability to withstand treatments by β-lactams, ... -
Retrotransposon and CRISPR/Cas9‑mediated knockout of NOD26 impairs the legume‑rhizobia symbiosis
(Springer, 2022-07)The multifunctional channel NOD26, identified and extensively studied (both biochemically and biophysically) in soybean, is a major protein component of the symbiosome membrane. The water and ammonia transport activities ... -
Manual de buenas prácticas en alimentación de abejas: un aporte a la calidad de la miel argentina.
(Convenio INTA-Nexco, 2022-08)The quality of the honey that Argentina offers to the world is the result of the coordinated work of the entire sector, and brings together beekeepers, exporting companies, technicians and researchers. With their sights ... -
Meeting global challenges with regenerative agriculture producing food and energy
(Springer Nature, 2022-05)The world currently faces a suite of urgent challenges: environmental degradation, diminished iodiversity, climate change and persistent poverty and associated injustices. All of these challenges can be addressed to a large ... -
Is beef quality affected by the inclusion of distiller grains in cattle diets?
(Elsevier, 2022-05-09)This study aimed to analyze the effect of including increasing levels of distiller grains (DG) in beef cattle feeding diets on meat quality from an integral approach. To this end, we analyzed the meat from 36 yearling ... -
Desarrollo y validación de escalas logarítmicas diagramáticas de severidad para enfermedades de fin de ciclo del cultivo de soja
(Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Nacional de Córdoba, 2011-02-25)La mancha marrón (Septoria glycines), la mancha ojo de rana (Cercospora sojina) y el mildiú (Peronospora manshurica), son las enfermedades de fin de ciclo de la soja (EFC) de mayor relevancia en la provincia de Córdoba, ... -
Dinámica de contaminación de pasturas con huevos de nematodos gastrointestinales de bovinos en el Valle de Lerma, Salta
(Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Nacional del Litoral, 2022-07-26)El Valle de Lerma (VDL) es una región ubicada en la parte central de la provincia de Salta, República Argentina, la cual da origen a la mayor parte de la producción láctea provincial. La nematodiasis gastrointestinal es ... -
Soil structure and glyphosate fate under no-till manangement in the pampa region. II. Glyphosate and AMPA persistence and spatial distribution in the long-term. A conceptual model
(Elsevier, 2022-07-14)Glyphosate and AMPA were measured in a no-tilled (NT) soil and in the runoff resulting from the rain simulation carried out after 270 days of the application of the herbicide. Glyphosate concentration was in low values in ... -
Aprovechamiento de residuos, descartes y subproductos agroalimentarios y agropecuarios: tecnologías para la obtención de alimentos y bioproductos para cadenas productivas. Resultados obtenidos 2019-2022.
(INTA, 2022-08)Las actividades agropecuarias y agroindustriales generan constantemente grandes volúmenes de residuos, descartes y subproductos (RDS), los cuales constituyen un gran problema debido al impacto ambiental que generan y por ... -
Desarrollo de un modelo de gestión de la innovación para la adopción de buenas prácticas en el sector productivo lechero.
(Universidad Nacional de Luján, 2016-04-05)Considerando que la demanda constante de los consumidores para obtener el nivel más cercano posible al deseado riesgo «0» para sus alimentos ha favorecido la puesta en marcha de iniciativas muy positivas en el control de ... -
Propuesta de aplicación de la Teoría del Cambio al Proceso de Gestión “Evaluación de Procedimientos” que realiza el Comité Institucional para el Cuidado y Uso de Animales de Experimentación (CICUAE) INTA CNIA.
(Ediciones INTA; Centro de Investigación en Ciencias Veterinarias y Agronómicas (CICVyA), 2021)Este trabajo se focaliza en la evaluación del proceso de gestión de procedimientos experimentales/educativos/de servicio que involucran el uso de animales que los agentes de INTA deben presentar ante el Comité Institucional ... -
Actividad sobre Economía circular y uso de residuos de cosecha de cultivos hortícolas
(EEA San Pedro, INTA, 2022)El 5 de mayo de 2021 se realizó una actividad interna entorno al uso de residuos de cosecha como enmiendas o biofumigantes. La actividad fue planificada de manera que todos los participantes tuvieron la oportunidad de ... -
Paneles de evaluación sensorial en la identificación y caracterización de alimentos típicos. Aprendizajes a partir de la construcción de la IG del Salame de Colonia Caroya, Argentina
(Instituto de Estudios Avanzados (IDEA), Universidad de Santiago de Chile, 2016-05)The construction of a Geographical Indication (GI) concerns products that have a strong particularity. To identify the sensory profile of a typical food, it is necessary to have methodological tools that allow identifying ... -
Diet and Genotype Effects on n-3 Polyunsaturated Fatty Acids of Beef Lipids
(Scholink, 2017-06)The aim of this study was to study the effects of four feeding systems on n-3 Polyunsaturated Fatty Acids (PUFAs) in Longissimus dorsi muscle lipids from three different steer genotypes and discuss the current finding ... -
Virosis en zapallito de tronco
(EEA San Pedro, INTA, 2022)Las principales virosis que afectan al zapallito redondo son las producidas por virus del género Potyvirus. Hay 4 especies de este grupo presentes en Argentina, estos son: Watermelon mosaic virus (WMV), Zucchini yellow ... -
Nitrous oxide emissions from a typical argiudol soil with organic and chemical amendments = Emisiones de óxido nitroso desde un suelo argiudol típico con enmiendas orgánicas y químicas
(Asociación Argentina de la Ciencia del Suelo, 2022-06-01)Diversification in fertilizer sources will be necessary to meet the growing demand for food worldwide. For this reason, organic amendments emerge as a synthetic fertilizers alternative. Composting organic waste stabilizes ... -
Llama and sheep ruminal fluid digestive capacity by in vitro gas production technique
(Wiley, 2022-03)BACKGROUND: The in vitro gas production technique has been used to evaluate forage fermentation kinetics. However, individual and animal species variation can change fermentation patterns due to differences in ruminal ... -
Risk Assessment of Food Allergens. Part 1: Review and Validation of Codex Alimetarius Priority Allergen list Through Risk Assessment
(FAO, 2022)The labelling of food allergens in pre-packaged foods plays a key role in protecting food allergic individuals, as no preventative clinical treatment is currently available. The list of major foods and ingredients known ...