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resumen
Resumen
Dried and milled eggplant fruit peel and calyces (PC) and mesocarp, placenta and core (Mes) were utilized as natural sources of valuable chemicals. Pectins were extracted with 0.1 M Na2CO3 (1 h; 23 °C). A high-power ultrasound (US) pretreatment (10 min net time; 12.76 W/cm2 power intensity) in 10:200 (g/mL) powder:water ratio led to the lowest solvent and energy consumptions after the subsequent 0.1 M Na2CO3 stirring, permitting the highest recoveries of
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dc.contributor.author | Higuera Coelho, Ricardo Alejandro | |
dc.contributor.author | Basanta, María Florencia | |
dc.contributor.author | Rossetti, Luciana | |
dc.contributor.author | Perez, Carolina Daiana | |
dc.contributor.author | Rojas, Ana María Luisa | |
dc.contributor.author | Fissore, Eliana Noemi | |
dc.date.accessioned | 2023-03-20T13:04:43Z | |
dc.date.available | 2023-03-20T13:04:43Z | |
dc.date.issued | 2023-06 | |
dc.identifier.issn | 0308-8146 | |
dc.identifier.other | https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.135547 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12123/14278 | |
dc.identifier.uri | https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814623001632 | |
dc.description.abstract | Dried and milled eggplant fruit peel and calyces (PC) and mesocarp, placenta and core (Mes) were utilized as natural sources of valuable chemicals. Pectins were extracted with 0.1 M Na2CO3 (1 h; 23 °C). A high-power ultrasound (US) pretreatment (10 min net time; 12.76 W/cm2 power intensity) in 10:200 (g/mL) powder:water ratio led to the lowest solvent and energy consumptions after the subsequent 0.1 M Na2CO3 stirring, permitting the highest recoveries of uronic acid (UA) from PC and Mes (80.25 and 93.8 %, respectively). Homogalacturonans (>65 % w/w UA) of low degree of methylesterification, of acetylation, and 90,214–138,184 Da molecular weights with low polydispersity (≈1.32–1.40) were obtained. They included released ferulate (≈3.5 mg/100 g) esterified pectins. Antioxidants (caffeoylquinic acid, putrescine and spermidine derivatives, β-carotene, lutein) gave additional technological value to their thickening effect as pectins protected tryptophan, tyrosine, alkyl side chains and sulfhydryl of skim milk proteins from UV-C photo-oxidation. //Resumen: La cáscara y los cálices (PC) y el mesocarpio, la placenta y el núcleo (Mes) de berenjena seca y molida se utilizaron como fuentes naturales de productos químicos valiosos. Las pectinas se extrajeron con Na2CO3 0,1 M (1 h; 23 °C). Un pretratamiento con ultrasonido (US) de alta potencia (10 min de tiempo neto; intensidad de potencia de 12,76 W/cm2) en una proporción de polvo:agua de 10:200 (g/mL) condujo a los consumos de energía y disolvente más bajos después de la agitación posterior con Na2CO3 0,1 M , permitiendo las mayores recuperaciones de ácido urónico (AU) de PC y Mes (80,25 y 93,8 %, respectivamente). Se obtuvieron homogalacturonanos (>65 % p/p UA) de bajo grado de metilesterificación, de acetilación y pesos moleculares 90,214–138,184 Da con baja polidispersidad (≈1.32–1.40). Incluyeron pectinas esterificadas feruladas liberadas (≈3,5 mg/100 g). Los antioxidantes (ácido cafeoilquínico, derivados de putrescina y espermidina, β-caroteno, luteína) dieron un valor tecnológico adicional a su efecto espesante ya que las pectinas protegieron el triptófano, la tirosina, las cadenas laterales de alquilo y el sulfhidrilo de las proteínas de la leche descremada de la fotooxidación UV-C. | eng |
dc.format | application/pdf | es_AR |
dc.language.iso | eng | es_AR |
dc.publisher | Elsevier | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/restrictedAccess | es_AR |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | es_AR |
dc.source | Food Chemistry 412 : 135547. (June 2023). | es_AR |
dc.subject | Solanum melongena | es_AR |
dc.subject | Eggplants | eng |
dc.subject | Berenjena | es_AR |
dc.subject | Ultrasound | eng |
dc.subject | Ultrasonidos | es_AR |
dc.subject | Antioxidants | eng |
dc.subject | Antioxidantes | es_AR |
dc.subject | Polyphenols | eng |
dc.subject | Polifenoles | es_AR |
dc.subject | Carotenoids | eng |
dc.subject | Carotenoides | es_AR |
dc.subject | Photooxidation | eng |
dc.subject | Fotooxidación | es_AR |
dc.subject | Skim Milk | eng |
dc.subject | Leche Desnatada | es_AR |
dc.subject.other | Agro-industrial Eggplant Discards | eng |
dc.subject.other | Descartes de Berenjena Agroindustrial | es_AR |
dc.subject.other | High-power Ultrasound | eng |
dc.subject.other | Ultrasonido de Alta Potencia | es_AR |
dc.subject.other | Antioxidant Pectins | eng |
dc.subject.other | Pectinas Antioxidantes | es_AR |
dc.subject.other | Skim Milk Protein Photo-oxidation | eng |
dc.subject.other | Fotooxidación de Proteínas de Leche Desnatada | es_AR |
dc.title | Antioxidant pectins from eggplant (Solanum melongena) fruit exocarp, calyx and flesh isolated through high-power ultrasound and sodium carbonate | es_AR |
dc.type | info:ar-repo/semantics/artículo | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_AR |
dc.rights.license | Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) | es_AR |
dc.description.origen | Instituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA) | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Higuera Coelho, Ricardo Alejandro. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias-ITAPROQ; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Basanta, María Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias-ITAPROQ; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Perez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Rojas, Ana María Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias-ITAPROQ; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias-ITAPROQ; Argentina. | es_AR |
dc.subtype | cientifico |
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