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Resumen
Dried and milled eggplant fruit peel and calyces (PC) and mesocarp, placenta and core (Mes) were utilized as natural sources of valuable chemicals. Pectins were extracted with 0.1 M Na2CO3 (1 h; 23 °C). A high-power ultrasound (US) pretreatment (10 min net time; 12.76 W/cm2 power intensity) in 10:200 (g/mL) powder:water ratio led to the lowest solvent and energy consumptions after the subsequent 0.1 M Na2CO3 stirring, permitting the highest recoveries of [ver mas...]
dc.contributor.authorHiguera Coelho, Ricardo Alejandro
dc.contributor.authorBasanta, María Florencia
dc.contributor.authorRossetti, Luciana
dc.contributor.authorPerez, Carolina Daiana
dc.contributor.authorRojas, Ana María Luisa
dc.contributor.authorFissore, Eliana Noemi
dc.date.accessioned2023-03-20T13:04:43Z
dc.date.available2023-03-20T13:04:43Z
dc.date.issued2023-06
dc.identifier.issn0308-8146
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.135547
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/14278
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814623001632
dc.description.abstractDried and milled eggplant fruit peel and calyces (PC) and mesocarp, placenta and core (Mes) were utilized as natural sources of valuable chemicals. Pectins were extracted with 0.1 M Na2CO3 (1 h; 23 °C). A high-power ultrasound (US) pretreatment (10 min net time; 12.76 W/cm2 power intensity) in 10:200 (g/mL) powder:water ratio led to the lowest solvent and energy consumptions after the subsequent 0.1 M Na2CO3 stirring, permitting the highest recoveries of uronic acid (UA) from PC and Mes (80.25 and 93.8 %, respectively). Homogalacturonans (>65 % w/w UA) of low degree of methylesterification, of acetylation, and 90,214–138,184 Da molecular weights with low polydispersity (≈1.32–1.40) were obtained. They included released ferulate (≈3.5 mg/100 g) esterified pectins. Antioxidants (caffeoylquinic acid, putrescine and spermidine derivatives, β-carotene, lutein) gave additional technological value to their thickening effect as pectins protected tryptophan, tyrosine, alkyl side chains and sulfhydryl of skim milk proteins from UV-C photo-oxidation. //Resumen: La cáscara y los cálices (PC) y el mesocarpio, la placenta y el núcleo (Mes) de berenjena seca y molida se utilizaron como fuentes naturales de productos químicos valiosos. Las pectinas se extrajeron con Na2CO3 0,1 M (1 h; 23 °C). Un pretratamiento con ultrasonido (US) de alta potencia (10 min de tiempo neto; intensidad de potencia de 12,76 W/cm2) en una proporción de polvo:agua de 10:200 (g/mL) condujo a los consumos de energía y disolvente más bajos después de la agitación posterior con Na2CO3 0,1 M , permitiendo las mayores recuperaciones de ácido urónico (AU) de PC y Mes (80,25 y 93,8 %, respectivamente). Se obtuvieron homogalacturonanos (>65 % p/p UA) de bajo grado de metilesterificación, de acetilación y pesos moleculares 90,214–138,184 Da con baja polidispersidad (≈1.32–1.40). Incluyeron pectinas esterificadas feruladas liberadas (≈3,5 mg/100 g). Los antioxidantes (ácido cafeoilquínico, derivados de putrescina y espermidina, β-caroteno, luteína) dieron un valor tecnológico adicional a su efecto espesante ya que las pectinas protegieron el triptófano, la tirosina, las cadenas laterales de alquilo y el sulfhidrilo de las proteínas de la leche descremada de la fotooxidación UV-C.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherElsevier
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/es_AR
dc.sourceFood Chemistry 412 : 135547. (June 2023).es_AR
dc.subjectSolanum melongenaes_AR
dc.subjectEggplantseng
dc.subjectBerenjenaes_AR
dc.subjectUltrasoundeng
dc.subjectUltrasonidoses_AR
dc.subjectAntioxidantseng
dc.subjectAntioxidanteses_AR
dc.subjectPolyphenolseng
dc.subjectPolifenoleses_AR
dc.subjectCarotenoidseng
dc.subjectCarotenoideses_AR
dc.subjectPhotooxidationeng
dc.subjectFotooxidaciónes_AR
dc.subjectSkim Milkeng
dc.subjectLeche Desnatadaes_AR
dc.subject.otherAgro-industrial Eggplant Discardseng
dc.subject.otherDescartes de Berenjena Agroindustriales_AR
dc.subject.otherHigh-power Ultrasoundeng
dc.subject.otherUltrasonido de Alta Potenciaes_AR
dc.subject.otherAntioxidant Pectinseng
dc.subject.otherPectinas Antioxidanteses_AR
dc.subject.otherSkim Milk Protein Photo-oxidationeng
dc.subject.otherFotooxidación de Proteínas de Leche Desnatadaes_AR
dc.titleAntioxidant pectins from eggplant (Solanum melongena) fruit exocarp, calyx and flesh isolated through high-power ultrasound and sodium carbonatees_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)es_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Higuera Coelho, Ricardo Alejandro. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias-ITAPROQ; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Basanta, María Florencia. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias-ITAPROQ; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Perez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Rojas, Ana María Luisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias-ITAPROQ; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Fissore, Eliana Noemi. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamento de Industrias-ITAPROQ; Argentina.es_AR
dc.subtypecientifico


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