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Resumen
The labelling of food allergens in pre-packaged foods plays a key role in protecting food allergic individuals, as no preventative clinical treatment is currently available. The list of major foods and ingredients known to cause hypersensitivity was included into the Codex General Standard for the Labelling of Packaged Foods (GSLPF) in 1999. There have been many scientific developments in the understanding of food allergens and their management since the [ver mas...]
dc.contributor.authorBaumert, Joseph
dc.contributor.authorBrooke-Taylor, Simon
dc.contributor.authorChe, Huilian
dc.contributor.authorChen, Hongbing
dc.contributor.authorCrevel, René
dc.contributor.authorHouben, Geert
dc.contributor.authorJackson, Lauren
dc.contributor.authorKyriakidis, Symeon
dc.contributor.authorLa Vieille, Sébastien
dc.contributor.authorLee, N Alice
dc.contributor.authorLópez, María Cristina
dc.contributor.authorLuccioli, Stefano
dc.contributor.authorO’Mahony, Patrick
dc.contributor.authorPolenta, Gustavo Alberto
dc.contributor.authorPöpping, Bert
dc.contributor.authorRemington, Benjamin
dc.contributor.authorSödergren, Eva
dc.contributor.authorSrikulnath, Sirinrat
dc.contributor.authorTaylor, Stephen
dc.contributor.authorTurner, Paul
dc.date.accessioned2022-08-08T10:32:48Z
dc.date.available2022-08-08T10:32:48Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.isbn978-92-5-135913-6 (FAO print)
dc.identifier.isbn978-92-4-004239-1 (WHO electronic version)
dc.identifier.isbn978-92-4-004240-7 (WHO print version)
dc.identifier.issn2415-1173
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/12516
dc.identifier.urihttps://www.fao.org/publications/card/es/c/CB9070EN/
dc.description.abstractThe labelling of food allergens in pre-packaged foods plays a key role in protecting food allergic individuals, as no preventative clinical treatment is currently available. The list of major foods and ingredients known to cause hypersensitivity was included into the Codex General Standard for the Labelling of Packaged Foods (GSLPF) in 1999. There have been many scientific developments in the understanding of food allergens and their management since the original drafting of the GSLPF. Thus, in response to the request from Codex for scientific advice, including current evidence of consumer understanding of allergens, FAO and WHO convened a series of three expert meetings to provide scientific advice on this subject. The purpose of the first meeting of the Ad hoc Joint FAO/WHO Expert Consultation on Risk Assessment of Food Allergens was to review and validate the Codex priority allergen list through risk assessment. This report focuses on the deliberations and conclusions of this meeting. Resumen: El etiquetado de los alérgenos alimentarios en los alimentos preenvasados ​​juega un papel clave en la protección personas alérgicas a los alimentos, ya que actualmente no se dispone de un tratamiento clínico preventivo. Se incluyó la lista de los principales alimentos e ingredientes que causan hipersensibilidad en la Norma General del Codex para el Etiquetado de Alimentos Envasados ​​(GSLPF) en 1999. Ha habido muchos avances científicos en la comprensión de alérgenos alimentarios y su gestión desde la redacción original de la GSLPF. Por lo tanto, en respuesta a la solicitud del Codex de asesoramiento científico, incluida la actual evidencia de la comprensión del consumidor de los alérgenos, la FAO y la OMS convocaron una serie de tres reuniones de expertos para proporcionar asesoramiento científico sobre este tema. El propósito de la primera reunión de la Consulta Conjunta Especial de Expertos FAO/OMS sobre evaluación de riesgos de los alérgenos alimentarios fue revisar y validar la prioridad del Codex lista de alérgenos a través de la evaluación de riesgos. Este informe se centra en las deliberaciones y conclusiones de esta reunión.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherFAO
dc.relation.ispartofseriesFood Safety and Quality Series; no. 14. (2022)es_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.subjectFood Allergieseng
dc.subjectAlergia Alimentariaes_AR
dc.subjectRisk Assessmenteng
dc.subjectEvaluación de Riesgoses_AR
dc.subjectAllergenseng
dc.subjectAlérgenoses_AR
dc.subjectCodex Alimentariuses_AR
dc.subject.otherList of Priority Allergenseng
dc.subject.otherLista de Alérgenos Prioritarioses_AR
dc.titleRisk Assessment of Food Allergens. Part 1: Review and Validation of Codex Alimetarius Priority Allergen list Through Risk Assessmentes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/libroes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bookes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.description.origenInstituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Baumert, Joseph. Universidad de Nebraska-Lincoln. Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos; Estados Unidoses_AR
dc.description.filFil: Brooke-Taylor, Simon. Imperial College London. Instituto Nacional del Corazón y los Pulmones; Reino Unido.es_AR
dc.description.filFil: Che, Huilian. Universidad de Agricultura de China. Facultad de Ciencias de la Alimentación e Ingeniería Nutricional; China.es_AR
dc.description.filFil: Chen, Hongbing. Nanchang Universidad. Instituto Conjunto de Investigación Chino-Alemán; China.es_AR
dc.description.filFil: Crevel, René W.R. René Crevel Consulting Limited; Reino Unido.es_AR
dc.description.filFil: Houben, Geert F. Alergia alimentaria e inmunotoxicología. Científico principal de TNO; Países Bajos.es_AR
dc.description.filFil: Jackson, Lauren. Administración de Alimentos y Medicamentos. División de Ciencia y Tecnología del Procesamiento de Alimentos. Ingeniería de Procesos; Estados Unidoses_AR
dc.description.filFil: Kyriakidis, Symeon. Autoridad Independiente de Ingresos Públicos. Laboratorio Estatal de Química General; Grecia.es_AR
dc.description.filFil: La Vieille, Sébastien. Salud Canadá. Dirección de Alimentos; Canadá.es_AR
dc.description.filFil: Lee, N Alice. Universidad de Nueva Gales del Sur. Escuela de Química e Ingeniería. Ciencia e ingeniería de los alimentos; Australia.es_AR
dc.description.filFil: López, María Cristina. Universidad Nacional de San Martín. Ingeniería de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Luccioli, Stefano. Administración de Alimentos y Medicamentos. Centro de Seguridad Alimentaria y Nutrición Aplicada; Estados Unidoses_AR
dc.description.filFil: O’Mahony, Patrick. Autoridad de Seguridad Alimentaria de Irlanda . Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Irlanda.es_AR
dc.description.filFil: Polenta, Gustavo Alberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Pöpping, Bert. Food Consulting Strategically (FOCO); Alemania.es_AR
dc.description.filFil: Remington, Benjamin C. Grupo BV. Consultoría Remington; Holanda.es_AR
dc.description.filFil: Södergren, Eva. Agencia Sueca de Alimentos. Equipo de Encuestas Dietéticas y Departamento de Nutrición para Beneficio de Riesgo Evaluación; Suecia.es_AR
dc.description.filFil: Srikulnath, Sirinrat. Universidad de Kasetsart (UKaset). Instituto de Investigación y Desarrollo de Productos Alimentarios. Centro de Servicio de Aseguramiento de la Calidad de los Alimentos. Unidad de Alérgenos Alimentarios; Tailandia.es_AR
dc.description.filFil: Taylor, Stephen L. Universidad de Nebraska-Lincoln. Departamento de Ciencia y Tecnología de Alimentos; Estados Unidoses_AR
dc.description.filFil: Turner, Paul J. Colegio Imperial de Ciencia, Tecnología y Medicina. Alergia e Inmunología Pediátricas; Inglaterra.es_AR
dc.subtypelibro


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