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resumen
Resumen
Antioxidant activity associated with green rooibos infusions is attributed to the activity of polyphenols, particularly aspalathin and nothofagin. This study aimed to optimise β-cyclodextrin (β-CD)-assisted extraction of crude green rooibos (CGRE) via total polyphenolic content (TPC) and antioxidant activity assays. Response surface methodology (RSM) permitted optimisation of β-CD concentration (0–15 mM), temperature (40–90 °C) and time (15–60 min).
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dc.contributor.author | Vhangani, Lusani Norah | |
dc.contributor.author | Favre, Leonardo Cristian | |
dc.contributor.author | Rolandelli, Guido | |
dc.contributor.author | Van Wyk, Jessy | |
dc.contributor.author | Buera, María del Pilar | |
dc.date.accessioned | 2022-08-03T10:37:18Z | |
dc.date.available | 2022-08-03T10:37:18Z | |
dc.date.issued | 2022-05-27 | |
dc.identifier.issn | 1420-3049 | |
dc.identifier.other | https://doi.org/10.3390/molecules27113556 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12123/12476 | |
dc.identifier.uri | https://www.mdpi.com/1420-3049/27/11/3556 | |
dc.description.abstract | Antioxidant activity associated with green rooibos infusions is attributed to the activity of polyphenols, particularly aspalathin and nothofagin. This study aimed to optimise β-cyclodextrin (β-CD)-assisted extraction of crude green rooibos (CGRE) via total polyphenolic content (TPC) and antioxidant activity assays. Response surface methodology (RSM) permitted optimisation of β-CD concentration (0–15 mM), temperature (40–90 °C) and time (15–60 min). Optimal extraction conditions were: 15 mM β-CD: 40 °C: 60 min with a desirability of 0.985 yielding TPC of 398.25 mg GAE·g−1, metal chelation (MTC) of 93%, 2,2′-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) (ABTS) radical scavenging of 1689.7 µmol TE·g−1, ferric reducing antioxidant power (FRAP) of 2097.53 µmol AAE·g−1 and oxygen radical absorbance capacity (ORAC) of 11,162.82 TE·g−1. Aspalathin, hyperoside and orientin were the major flavonoids, with quercetin, luteolin and chrysoeriol detected in trace quantities. Differences (p < 0.05) between aqueous and β-CD assisted CGRE was only observed for aspalathin reporting the highest content of 172.25 mg·g−1 of dry matter for extracts produced at optimal extraction conditions. Positive, strong correlations between TPC and antioxidant assays were observed and exhibited regression coefficient (R2) between 0.929–0.978 at p < 0.001. These results demonstrated the capacity of β-CD in increasing polyphenol content of green rooibos. Resumen: La actividad antioxidante asociada a las infusiones de rooibos verde se atribuye a la actividad de los polifenoles, en particular la aspalatina y la notofagina. Este estudio tuvo como objetivo optimizar la extracción asistida por β-ciclodextrina (β-CD) de rooibos verde crudo (CGRE) a través de ensayos de contenido polifenólico total (TPC) y actividad antioxidante. La metodología de superficie de respuesta (RSM) permitió optimizar la concentración de β-CD (0–15 mM), la temperatura (40–90 °C) y el tiempo (15–60 min). Las condiciones óptimas de extracción fueron: β-CD 15 mM: 40 °C: 60 min con una deseabilidad de 0,985 dando TPC de 398,25 mg GAE·g−1, quelación de metales (MTC) del 93 %, 2,2′-azino-bis (ácido 3-etilbenzotiazolina-6-sulfónico) (ABTS) captación de radicales de 1689,7 µmol TE·g−1, poder antioxidante reductor férrico (FRAP) de 2097,53 µmol AAE·g−1 y capacidad de absorción de radicales de oxígeno (ORAC) de 11.162,82 TE ·g−1. Aspalathin, hyperoside y orientin fueron los principales flavonoides, y se detectaron trazas de quercetina, luteolina y crisoeriol. Las diferencias (p < 0,05) entre el CGRE acuoso y asistido por β-CD solo se observaron para la aspalatina, que informó el contenido más alto de 172,25 mg·g−1 de materia seca para los extractos producidos en condiciones óptimas de extracción. Se observaron correlaciones fuertes y positivas entre TPC y los ensayos de antioxidantes y exhibieron un coeficiente de regresión (R2) entre 0,929 y 0,978 con una p < 0,001. Estos resultados demostraron la capacidad de la β-CD para aumentar el contenido de polifenoles del rooibos verde. | eng |
dc.format | application/pdf | es_AR |
dc.language.iso | eng | es_AR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | es_AR |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | |
dc.source | Molecules 27 (11) : 3556. (May 2022) | es_AR |
dc.subject | Antioxidants | eng |
dc.subject | Antioxidantes | es_AR |
dc.subject | Encapsulation | eng |
dc.subject | Encapsulación | es_AR |
dc.subject | Fabaceae | es_AR |
dc.subject.other | Green Rooibos | eng |
dc.subject.other | Rooibos Verdes | es_AR |
dc.subject.other | β-cyclodextrin Extraction | eng |
dc.subject.other | Extracción de β-ciclodextrina | es_AR |
dc.subject.other | Antioxidant Activity | eng |
dc.subject.other | Actividad Antioxidante | es_AR |
dc.subject.other | Polyphenolic Content | eng |
dc.subject.other | Contenido Polifenólico | es_AR |
dc.subject.other | Aspalathus linearis | es_AR |
dc.title | Optimising the Polyphenolic Content and Antioxidant Activity of Green Rooibos (Aspalathus linearis) Using Beta-Cyclodextrin Assisted Extraction | es_AR |
dc.type | info:ar-repo/semantics/artículo | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_AR |
dc.rights.license | Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) | |
dc.description.origen | Instituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA) | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Vhangani, Lusani Norah. Universidad de Tecnología de la Península del Cabo. Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Sudáfrica. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Favre, Leonardo Cristian. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS); Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Favre, Leonardo Cristian. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS); Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Rolandelli, Guido. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Rolandelli, Guido. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamentos de Industrias y Química Orgánica; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Rolandelli, Guido. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Van Wyk, Jessy. Universidad de Tecnología de la Península del Cabo. Departamento de Ciencia y Tecnología de los Alimentos; Sudáfrica. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Buera, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Buera, María del Pilar. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Departamentos de Industrias y Química Orgánica; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Buera, María del Pilar. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. Universidad de Buenos Aires. Instituto de Tecnología de Alimentos y Procesos Químicos; Argentina. | es_AR |
dc.subtype | cientifico |
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