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Abstract
The high demand for fresh-like characteristics of vegetables and fruits (V&F) boosts the industrial implementation of high hydrostatic pressure (HHP), due to its capability to simultaneously maintain original organoleptic characteristics and to achieve preservative effect of the food. However, there remains great challenges for assuring complete microbial inactivation only relying on individual HHP treatments, including pressure-resistant strains and [ver mas...]
dc.contributor.authorXia, Qiang
dc.contributor.authorLiu, Qianqian
dc.contributor.authorDenoya, Gabriela Inés
dc.contributor.authorYang, Caijiao
dc.contributor.authorBarba, Francisco Jose
dc.contributor.authorYu, Huaning
dc.contributor.authorChen, Xiao-Jia
dc.date.accessioned2022-05-16T16:11:55Z
dc.date.available2022-05-16T16:11:55Z
dc.date.issued2022-05-11
dc.identifier.issn2296-861X (electronic)
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.3389/fnut.2022.878904
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/11885
dc.identifier.urihttps://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2022.878904/full
dc.description.abstractThe high demand for fresh-like characteristics of vegetables and fruits (V&F) boosts the industrial implementation of high hydrostatic pressure (HHP), due to its capability to simultaneously maintain original organoleptic characteristics and to achieve preservative effect of the food. However, there remains great challenges for assuring complete microbial inactivation only relying on individual HHP treatments, including pressure-resistant strains and regrowth of injured microbes during the storage process. Traditional HHP-assisted thermal processing may compromise the nutrition and functionalities due to accelerated chemical kinetics under high pressure conditions. This work summarizes the recent advances in HHP-based combination strategies for microbial safety, as exemplified by several emerging non-thermally combined patterns with high inactivation efficiencies. Considerations and requirements about future process design and development of HHP-based combination technologies are also given. Resumen: La alta demanda de características frescas de vegetales y frutas (V&F) impulsa la implementación industrial de la alta presión hidrostática (HHP), debido a su capacidad para mantener simultáneamente las características organolépticas originales y lograr el efecto conservante de los alimentos. Sin embargo, siguen existiendo grandes desafíos para garantizar la inactivación microbiana completa basándose únicamente en tratamientos HHP individuales, incluidas las cepas resistentes a la presión y la regeneración de microbios dañados durante el proceso de almacenamiento. El procesamiento térmico asistido por HHP tradicional puede comprometer la nutrición y las funcionalidades debido a la cinética química acelerada en condiciones de alta presión. Este trabajo resume los avances recientes en estrategias de combinación basadas en HHP para la seguridad microbiana, como lo demuestran varios patrones emergentes combinados no térmicamente con altas eficiencias de inactivación. También se brindan consideraciones y requisitos sobre el diseño de procesos futuros y el desarrollo de tecnologías combinadas basadas en HHP.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.relationinfo:eu-repograntAgreement/INTA/2019-PD-E7-I153-001/2019-PD-E7-I153-001/AR./Estrategias tecnológicas innovadoras para la transformación y preservación de alimentos
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.sourceFrontiers in Nutrition 9 : 878904. (Mayo 2022).es_AR
dc.subjectHigh Pressure Technologyeng
dc.subjectTecnología Alta Presiónes_AR
dc.subjectTechniqueseng
dc.subjectTécnicases_AR
dc.subjectFood Preservationeng
dc.subjectPreservación de Alimentoses_AR
dc.subjectFruitseng
dc.subjectFrutases_AR
dc.subjectVegetableseng
dc.subjectVegetaleses_AR
dc.subject.otherHigh Hydrostatic Pressureeng
dc.subject.otherAlta Presión Hidrostáticaes_AR
dc.subject.otherPlant-based Foodseng
dc.subject.otherAlimentos de Origen Vegetales_AR
dc.subject.otherInactivation Efficiencieseng
dc.subject.otherInactivación Eficienciases_AR
dc.subject.otherCombined Techniqueseng
dc.subject.otherTécnicas Combinadases_AR
dc.titleHigh Hydrostatic Pressure-Based Combination Strategies for Microbial Inactivation of Food Products: The Cases of Emerging Combination Patternses_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Xia, Qiang. Bright Dairy & Food Co Ltd. Laboratorio estatal clave de biotecnología láctea. Centro de investigación de ingeniería de biotecnología láctea de Shanghai. Instituto de investigación láctea; China.es_AR
dc.description.filFil: Xia, Qiang. Universidad de Macao. Instituto de Ciencias Médicas Chinas. Laboratorio Estatal Clave de Investigación de Calidad en Medicina China; China.es_AR
dc.description.filFil: Liu, Qianqian. Universidad de Guangzhou. Instituto de Investigación Ambiental de la Gran Área de la Bahía; China.es_AR
dc.description.filFil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Denoya, Gabriela Inés. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Denoya, Gabriela Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Yang, Caijiao. Universidad de Ningbo. Facultad de Ciencias Alimentarias y Farmacéuticas. Laboratorio clave de tecnología de procesamiento de alimentos con proteína animal de la provincia de Zhejiang; China.es_AR
dc.description.filFil: Barba, Francisco Jose. Universidad de Valencia. Departamento de Bromatología, Toxicología y Medicina Legal, Facultad de Farmacia. Área de Nutrición y Bromatología, Medicina Preventiva y Salud Pública; España.es_AR
dc.description.filFil: Yu, Huaning. Bright Dairy & Food Co Ltd. Laboratorio estatal clave de biotecnología láctea. Centro de investigación de ingeniería de biotecnología láctea de Shanghai. Instituto de investigación láctea; China.es_AR
dc.description.filFil: Chen, Xiao-Jia. Universidad de Macao. Instituto de Ciencias Médicas Chinas. Laboratorio Estatal Clave de Investigación de Calidad en Medicina China; China.es_AR
dc.subtypecientifico


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