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Resumen
Supplementation of dairy ewes under grazing systems can improve milk production but different responses can be obtained when using starch or high degradable fiber as energy sources. The aim of this study was to evaluate the effect of two contrasting sources of dietary energy on animal production, milk composition and fatty acid (FA) profile of dairy ewes fed fresh ryegrass. Ten Pampinta ewes (28 ± 2.3 DIM; 65.8 ± 8.67 kg BW) were assigned to one of two
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dc.contributor.author | Miccoli, Florencia Estefania | |
dc.contributor.author | Perez, Carolina Daiana | |
dc.contributor.author | Vargas Bello Pérez, Einar | |
dc.contributor.author | Danelon, José Luis | |
dc.contributor.author | Cantet, Juan Manuel | |
dc.contributor.author | Martínez, Rocío | |
dc.contributor.author | Bargo, Fernando | |
dc.contributor.author | Colombatto, Darío | |
dc.contributor.author | Palladino, Rafael Antonio | |
dc.date.accessioned | 2022-04-12T10:14:33Z | |
dc.date.available | 2022-04-12T10:14:33Z | |
dc.date.issued | 2022-02-15 | |
dc.identifier.issn | 0921-4488 | |
dc.identifier.other | https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2022.106640 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12123/11628 | |
dc.identifier.uri | https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921448822000293 | |
dc.description.abstract | Supplementation of dairy ewes under grazing systems can improve milk production but different responses can be obtained when using starch or high degradable fiber as energy sources. The aim of this study was to evaluate the effect of two contrasting sources of dietary energy on animal production, milk composition and fatty acid (FA) profile of dairy ewes fed fresh ryegrass. Ten Pampinta ewes (28 ± 2.3 DIM; 65.8 ± 8.67 kg BW) were assigned to one of two dietary treatments in a complete randomized design with repeated measures: SH (soybean hulls) and CG (corn grain). Daily ration consisted of fresh ryegrass (Lolium multiflorum) plus concentrate in a 50:50 ratio (4% of BW). The experiment lasted 5 weeks, with 3 weeks for data collection. Individual milk samples were analyzed for milk composition and milk FA profile. Data were analyzed in a complete randomized design where supplement was considered a fix effect and ewe the random effect. Dry matter and forage intake were higher in SH (P < 0.05). Milk yield, milk protein and milk fat were similar between treatments. Compared to CG, total polyunsaturated FA (6.77 vs. 4.49 g/100g FA), total n-3 FA (0.89 vs. 0.58 g/100g FA) and total n-6 FA (3.43 vs. 1.94 g/100g FA) were higher in milk from SH (P < 0.05). Results suggest that replacing starch with fibrous supplements in early-lactation dairy ewes constitutes a promising alternative to obtain a more health-promoting FA profile in milk, without compromising milk yield and composition. Resumen La suplementación de ovejas lecheras bajo sistemas de pastoreo puede mejorar la producción de leche, pero se pueden obtener diferentes respuestas cuando se usa almidón o fibra altamente degradable como fuentes de energía. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de dos fuentes contrastantes de energía dietética sobre la producción animal, la composición de la leche y el perfil de ácidos grasos (AG) de ovejas lecheras alimentadas con raigrás fresco. Diez ovejas Pampinta (28 ± 2,3 DIM; 65,8 ± 8,67 kg BW) fueron asignadas a uno de dos tratamientos dietéticos en un diseño completamente al azar con medidas repetidas: SH (cáscara de soja) y CG (grano de maíz). La ración diaria consistió en raigrás fresco (Lolium multiflorum) más concentrado en una proporción de 50:50 (4% del peso corporal). El experimento duró 5 semanas, con 3 semanas para la recolección de datos. Se analizaron muestras de leche individuales para determinar la composición de la leche y el perfil de ácidos grasos de la leche. Los datos se analizaron en un diseño completamente al azar donde el suplemento se consideró un efecto fijo y la oveja un efecto aleatorio. El consumo de materia seca y forraje fue mayor en SH (P < 0.05). La producción de leche, la proteína de la leche y la grasa de la leche fueron similares entre los tratamientos. En comparación con CG, los ácidos grasos poliinsaturados totales (6,77 frente a 4,49 g/100 g de ácidos grasos), los ácidos grasos n-3 totales (0,89 frente a 0,58 g/100 g de ácidos grasos) y los ácidos grasos n-6 totales (3,43 frente a 1,94 g/100 g de ácidos grasos) fueron mayor en leche de SH (P < 0.05). Los resultados sugieren que la sustitución del almidón por suplementos fibrosos en ovejas lecheras en lactancia temprana constituye una alternativa prometedora para obtener un perfil de ácidos grasos en la leche que promueva la salud, sin comprometer la producción y la composición de la leche. | eng |
dc.format | application/pdf | es_AR |
dc.language.iso | eng | es_AR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/restrictedAccess | es_AR |
dc.source | Small Ruminant Research 209 : 106640. (April 2022). | es_AR |
dc.subject | Ewes | eng |
dc.subject | Oveja | es_AR |
dc.subject | Carbohydrates | eng |
dc.subject | Carbohidratos | es_AR |
dc.subject | Milk Production | eng |
dc.subject | Producción Lechera | es_AR |
dc.subject | Fatty Acids | eng |
dc.subject | Ácidos Grasos | es_AR |
dc.subject | Grazing Systems | eng |
dc.subject | Sistemas de Pastoreo | es_AR |
dc.subject | Lolium multiflorum | es_AR |
dc.subject.other | Dairy Ewes | eng |
dc.subject.other | Ovejas Lecheras | es_AR |
dc.subject.other | Milk Fatty Acids | eng |
dc.subject.other | Ácidos Grasos de la Leche | es_AR |
dc.subject.other | Fresh Ryegrass | eng |
dc.subject.other | Raigrás Fresco | es_AR |
dc.title | Effects of high fiber energy supplements on production performance, milk composition and milk fatty acid profile from dairy ewes fed fresh cut Lolium multiflorum | es_AR |
dc.type | info:ar-repo/semantics/artículo | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_AR |
dc.description.origen | Instituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA) | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Miccoli, Florencia Estefania. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Miccoli, Florencia Estefania. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Perez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Perez, Carolina Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Vargas Bello Pérez, Einar. Universidad de Copenhague. Facultad de Ciencias Médicas y de la Salud. Departamento de Ciencias Veterinarias y Animales; Dinamarca. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Danelon, José Luis. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Cantet, Juan Manuel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Cantet, Juan Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Martínez, Rocío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Bargo, Fernando. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Colombatto, Darío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Colombatto, Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Palladino, Rafael Antonio. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Palladino, Rafael Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. | es_AR |
dc.subtype | cientifico |
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