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Abstract
Supplementation of dairy ewes under grazing systems can improve milk production but different responses can be obtained when using starch or high degradable fiber as energy sources. The aim of this study was to evaluate the effect of two contrasting sources of dietary energy on animal production, milk composition and fatty acid (FA) profile of dairy ewes fed fresh ryegrass. Ten Pampinta ewes (28 ± 2.3 DIM; 65.8 ± 8.67 kg BW) were assigned to one of two [ver mas...]
dc.contributor.authorMiccoli, Florencia Estefania
dc.contributor.authorPerez, Carolina Daiana
dc.contributor.authorVargas Bello Pérez, Einar
dc.contributor.authorDanelon, José Luis
dc.contributor.authorCantet, Juan Manuel
dc.contributor.authorMartínez, Rocío
dc.contributor.authorBargo, Fernando
dc.contributor.authorColombatto, Darío
dc.contributor.authorPalladino, Rafael Antonio
dc.date.accessioned2022-04-12T10:14:33Z
dc.date.available2022-04-12T10:14:33Z
dc.date.issued2022-02-15
dc.identifier.issn0921-4488
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2022.106640
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/11628
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0921448822000293
dc.description.abstractSupplementation of dairy ewes under grazing systems can improve milk production but different responses can be obtained when using starch or high degradable fiber as energy sources. The aim of this study was to evaluate the effect of two contrasting sources of dietary energy on animal production, milk composition and fatty acid (FA) profile of dairy ewes fed fresh ryegrass. Ten Pampinta ewes (28 ± 2.3 DIM; 65.8 ± 8.67 kg BW) were assigned to one of two dietary treatments in a complete randomized design with repeated measures: SH (soybean hulls) and CG (corn grain). Daily ration consisted of fresh ryegrass (Lolium multiflorum) plus concentrate in a 50:50 ratio (4% of BW). The experiment lasted 5 weeks, with 3 weeks for data collection. Individual milk samples were analyzed for milk composition and milk FA profile. Data were analyzed in a complete randomized design where supplement was considered a fix effect and ewe the random effect. Dry matter and forage intake were higher in SH (P < 0.05). Milk yield, milk protein and milk fat were similar between treatments. Compared to CG, total polyunsaturated FA (6.77 vs. 4.49 g/100g FA), total n-3 FA (0.89 vs. 0.58 g/100g FA) and total n-6 FA (3.43 vs. 1.94 g/100g FA) were higher in milk from SH (P < 0.05). Results suggest that replacing starch with fibrous supplements in early-lactation dairy ewes constitutes a promising alternative to obtain a more health-promoting FA profile in milk, without compromising milk yield and composition. Resumen La suplementación de ovejas lecheras bajo sistemas de pastoreo puede mejorar la producción de leche, pero se pueden obtener diferentes respuestas cuando se usa almidón o fibra altamente degradable como fuentes de energía. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de dos fuentes contrastantes de energía dietética sobre la producción animal, la composición de la leche y el perfil de ácidos grasos (AG) de ovejas lecheras alimentadas con raigrás fresco. Diez ovejas Pampinta (28 ± 2,3 DIM; 65,8 ± 8,67 kg BW) fueron asignadas a uno de dos tratamientos dietéticos en un diseño completamente al azar con medidas repetidas: SH (cáscara de soja) y CG (grano de maíz). La ración diaria consistió en raigrás fresco (Lolium multiflorum) más concentrado en una proporción de 50:50 (4% del peso corporal). El experimento duró 5 semanas, con 3 semanas para la recolección de datos. Se analizaron muestras de leche individuales para determinar la composición de la leche y el perfil de ácidos grasos de la leche. Los datos se analizaron en un diseño completamente al azar donde el suplemento se consideró un efecto fijo y la oveja un efecto aleatorio. El consumo de materia seca y forraje fue mayor en SH (P < 0.05). La producción de leche, la proteína de la leche y la grasa de la leche fueron similares entre los tratamientos. En comparación con CG, los ácidos grasos poliinsaturados totales (6,77 frente a 4,49 g/100 g de ácidos grasos), los ácidos grasos n-3 totales (0,89 frente a 0,58 g/100 g de ácidos grasos) y los ácidos grasos n-6 totales (3,43 frente a 1,94 g/100 g de ácidos grasos) fueron mayor en leche de SH (P < 0.05). Los resultados sugieren que la sustitución del almidón por suplementos fibrosos en ovejas lecheras en lactancia temprana constituye una alternativa prometedora para obtener un perfil de ácidos grasos en la leche que promueva la salud, sin comprometer la producción y la composición de la leche.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.sourceSmall Ruminant Research 209 : 106640. (April 2022).es_AR
dc.subjectEweseng
dc.subjectOvejaes_AR
dc.subjectCarbohydrateseng
dc.subjectCarbohidratoses_AR
dc.subjectMilk Productioneng
dc.subjectProducción Lecheraes_AR
dc.subjectFatty Acidseng
dc.subjectÁcidos Grasoses_AR
dc.subjectGrazing Systemseng
dc.subjectSistemas de Pastoreoes_AR
dc.subjectLolium multiflorumes_AR
dc.subject.otherDairy Eweseng
dc.subject.otherOvejas Lecherases_AR
dc.subject.otherMilk Fatty Acidseng
dc.subject.otherÁcidos Grasos de la Lechees_AR
dc.subject.otherFresh Ryegrasseng
dc.subject.otherRaigrás Frescoes_AR
dc.titleEffects of high fiber energy supplements on production performance, milk composition and milk fatty acid profile from dairy ewes fed fresh cut Lolium multiflorumes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Miccoli, Florencia Estefania. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Miccoli, Florencia Estefania. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Perez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Perez, Carolina Daiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Vargas Bello Pérez, Einar. Universidad de Copenhague. Facultad de Ciencias Médicas y de la Salud. Departamento de Ciencias Veterinarias y Animales; Dinamarca.es_AR
dc.description.filFil: Danelon, José Luis. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Cantet, Juan Manuel. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Cantet, Juan Manuel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Martínez, Rocío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Bargo, Fernando. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Colombatto, Darío. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Colombatto, Darío. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Palladino, Rafael Antonio. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Palladino, Rafael Antonio. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
dc.subtypecientifico


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