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Resumen
Ctenopharyngodon idella (Grass carp) is one of the most widely produced species in aquaculture. This species is capable of feeding on forage crops and algae. However, few studies have investigated forage feeding in the production of this species. The aim of this work was to evaluate the impact of fresh Lolium multiflorum feeding on the fatty acid and antioxidant fat-soluble vitamin composition, antioxidant status, and lipid stability of C. idella meat. [ver mas...]
 
Ctenopharyngodon idella (carpa herbívora) es una de las especies más producidas en acuicultura. Esta especie es capaz de alimentarse de cultivos forrajeros y algas. Sin embargo, pocos estudios han investigado la alimentación forrajera en la producción de esta especie. El objetivo de este trabajo fue evaluar el impacto de la alimentación con Lolium multiflorum fresco sobre la composición de ácidos grasos y vitaminas liposolubles antioxidantes, el estado [ver mas...]
 
dc.contributor.authorMontenegro, Luciano Federico
dc.contributor.authorDescalzo, Adriana Maria
dc.contributor.authorRizzo, Sergio Anibal
dc.contributor.authorRossetti, Luciana
dc.contributor.authorGarcia, Pilar Tere
dc.contributor.authorPerez, Carolina Daiana
dc.date.accessioned2022-03-03T11:17:57Z
dc.date.available2022-03-03T11:17:57Z
dc.date.issued2022-02-21
dc.identifier.issn0044-8486
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1016/j.aquaculture.2022.738067
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/11295
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0044848622001831
dc.description.abstractCtenopharyngodon idella (Grass carp) is one of the most widely produced species in aquaculture. This species is capable of feeding on forage crops and algae. However, few studies have investigated forage feeding in the production of this species. The aim of this work was to evaluate the impact of fresh Lolium multiflorum feeding on the fatty acid and antioxidant fat-soluble vitamin composition, antioxidant status, and lipid stability of C. idella meat. For this purpose, a 120-day feeding trial was conducted. Approximately 300 juvenile C. idella (7.97 ± 0.6 g and 8.82 ± 0.73 cm) were used. Two experimental diets were used: L. multiflorum Lam (annual ryegrass) forage, or pasture diet (PD), and artificial grain diet (GD). Juveniles of C. idella fed PD accumulated a greater concentration of EPA, DPA, and DHA fatty acids after 60 and 120 days (P < 0.05). Conversely, fish fed a grain-based diet accumulated higher omega 6 fatty acid content in their meat. The PD group meat had a higher content of α-tocopherol, lutein, β-carotene, and retinol than the GD group (P < 0.05). The action of these fat-soluble vitamins and micronutrients increased the FRAP and decreased TBARS in the meat of the PD group. These results suggest that L. multiflorum (ryegrass) feeding improves the quality of C. idella meat by increasing the fatty acids beneficial to human health, such as EPA, DPA, and DHA contents. In addition, this diet increases the antioxidant fat-soluble vitamin contents, thus not only improving the nutritional value of the meat but also contributing to lipid stability.eng
dc.description.abstractCtenopharyngodon idella (carpa herbívora) es una de las especies más producidas en acuicultura. Esta especie es capaz de alimentarse de cultivos forrajeros y algas. Sin embargo, pocos estudios han investigado la alimentación forrajera en la producción de esta especie. El objetivo de este trabajo fue evaluar el impacto de la alimentación con Lolium multiflorum fresco sobre la composición de ácidos grasos y vitaminas liposolubles antioxidantes, el estado antioxidante y la estabilidad lipídica de la carne de C. idella. Para ello, se realizó un ensayo de alimentación de 120 días. Se utilizaron aproximadamente 300 juveniles de C. idella (7,97 ± 0,6 gy 8,82 ± 0,73 cm). Se utilizaron dos dietas experimentales: L. multiflorum Lam (ryegrass anual) forraje o dieta de pasto (PD) y dieta de grano artificial (GD). Los juveniles de C. idella alimentados con PD acumularon una mayor concentración de ácidos grasos EPA, DPA y DHA después de 60 y 120 días (P < 0.05). Por el contrario, los peces alimentados con una dieta basada en cereales acumularon un mayor contenido de ácidos grasos omega 6 en su carne. La carne del grupo PD tuvo un mayor contenido de α-tocoferol, luteína, β-caroteno y retinol que el grupo GD (P < 0,05). La acción de estas vitaminas liposolubles y micronutrientes aumentó el FRAP y disminuyó los TBARS en la carne del grupo PD. Estos resultados sugieren que la alimentación con L. multiflorum (raigrás) mejora la calidad de la carne de C. idella al aumentar los ácidos grasos beneficiosos para la salud humana, como los contenidos de EPA, DPA y DHA. Además, esta dieta aumenta el contenido de vitaminas liposolubles antioxidantes, por lo que no solo mejora el valor nutricional de la carne sino que también contribuye a la estabilidad lipídica.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherElsevier
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.sourceAquaculture 553 : 738067. (May 2022).es_AR
dc.subjectFisheng
dc.subjectPescadoes_AR
dc.subjectVitaminseng
dc.subjectVitaminases_AR
dc.subjectNutritive Valueeng
dc.subjectValor Nutritivoes_AR
dc.subject.otherFish Nutritioneng
dc.subject.otherNutrición de Peceses_AR
dc.subject.otherFish Meateng
dc.subject.otherCarne de Pescadoes_AR
dc.subject.otherOmega 3es_AR
dc.subject.otherNutritional Qualityeng
dc.subject.otherCalidad Nutricionales_AR
dc.subject.otherHuman Healtheng
dc.subject.otherSalud Humanaes_AR
dc.subject.otherHerbivorous Carp (Ctenopharyngodon idella)eng
dc.subject.otherCarpa Herbívora (Ctenopharyngodon idella)es_AR
dc.subject.otherLolium multiflorumes_AR
dc.subject.otherFresh ryegrasseng
dc.subject.otherRaigrás frescoes_AR
dc.titleImproving the antioxidant status, fat-soluble vitamins, fatty acid composition, and lipid stability in the meat of Grass carp (Ctenopharyngodon idella Val) fed fresh ryegrass (Lolium multiflorum Lam)es_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Montenegro, Luciano Federico. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Montenegro, Luciano Federico. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Montenegro, Luciano Federico. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Descalzo, Adriana María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Rizzo, Sergio Anibal. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Rizzo, Sergio Anibal. Universidad de Morón. Facultad de Agronomía y Ciencias Agroalimentarias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Rossetti, Luciana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Rossetti, Luciana. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: García, Pilar Teresa. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: García, Pilar Teresa. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Perez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Perez, Carolina Daiana. Universidad de Morón. Facultad de Agronomía y Ciencias Agroalimentarias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Perez, Carolina Daiana. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.es_AR
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