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Abstract
Bivalve mollusks have been widely recognized as an important source of foodborne virus. The aim of this work was to determine the presence of norovirus (NoV) and rotavirus (RVA) in Pacific cupped oyster (Crassostrea gigas) from Buenos Aires, Argentina. A total of 88 oyster were processed. 7% of pooled samples resulted positive for NoV GII by RT-qPCR. The nucleotide analysis showed that it was closely related to GII.4/Sydney. Regarding RVA, 21% were [ver mas...]
dc.contributor.authorMozgovoj, Marina Valeria
dc.contributor.authorMiño, Samuel
dc.contributor.authorBarbieri, Elena Susana
dc.contributor.authorTort López, Fernando
dc.contributor.authorMontero, M. Victoria
dc.contributor.authorFrydman, Camila Ayelén
dc.contributor.authorCap, Mariana
dc.contributor.authorBarón, Pedro José
dc.contributor.authorColina, R.
dc.contributor.authorMatthijnssens, Jelle
dc.contributor.authorParreño, Viviana Gladys
dc.date.accessioned2022-02-17T10:31:51Z
dc.date.available2022-02-17T10:31:51Z
dc.date.issued2022-01-14
dc.identifier.issn0168-1605
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2022.109553
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/11178
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0168160522000241
dc.description.abstractBivalve mollusks have been widely recognized as an important source of foodborne virus. The aim of this work was to determine the presence of norovirus (NoV) and rotavirus (RVA) in Pacific cupped oyster (Crassostrea gigas) from Buenos Aires, Argentina. A total of 88 oyster were processed. 7% of pooled samples resulted positive for NoV GII by RT-qPCR. The nucleotide analysis showed that it was closely related to GII.4/Sydney. Regarding RVA, 21% were positive by RT-qPCR targeting the NSP3 gene. RVA from one pool was isolated in cell culture and infective viral particles were evidenced by immunofluorescence. The genotype constellation of RVA/Oyster-wt/Crassostrea gigas_BA/2015/G8P[1] isolated strain was G8-P[1]-I2-R2-C2-M2-A3-N2-T6-E2-H3, which has a bovine-like genome backbone. Notably, RVA possesses an E2 genotype which is different from the characteristic E12 genotype of RVA circulating in animal species from South America. Our findings evidence not only the presence of enteric viruses in oysters from Argentina, but most important the viability of RVA. This result pose the need to implement surveillance programs to prevent potential foodborne viral outbreaks due to the consumption of contaminated shellfish. Resumen: Los moluscos bivalvos han sido ampliamente reconocidos como una fuente importante de virus transmitidos por los alimentos. El objetivo de este trabajo fue determinar la presencia de norovirus (NoV) y rotavirus (RVA) en ostras del Pacífico (Crassostrea gigas) de Buenos Aires, Argentina. Se procesaron un total de 88 ostras. El 7 % de las muestras agrupadas dieron positivo para NoV GII mediante RT-qPCR. El análisis de nucleótidos mostró que estaba estrechamente relacionado con GII.4/Sydney. En cuanto a RVA, el 21% dieron positivo por RT-qPCR dirigida al gen NSP3. El RVA de un grupo se aisló en cultivo celular y las partículas virales infecciosas se evidenciaron mediante inmunofluorescencia. La constelación de genotipos de la cepa aislada RVA/Oyster-wt/Crassostrea gigas_BA/2015/G8P[1] fue G8-P[1]-I2-R2-C2-M2-A3-N2-T6-E2-H3, que tiene una Esqueleto del genoma de tipo bovino. En particular, RVA posee un genotipo E2 que es diferente del genotipo E12 característico de RVA que circula en especies animales de América del Sur. Nuestros hallazgos evidencian no solo la presencia de virus entéricos en ostras de Argentina, sino lo más importante, la viabilidad de RVA. Este resultado planteó la necesidad de implementar programas de vigilancia para prevenir posibles brotes virales transmitidos por alimentos debido al consumo de mariscos contaminados.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherElsevier
dc.relationinfo:eu-repograntAgreement/INTA/2019-PE-E7-I147-001/2019-PE-E7-I147-001/AR./INOCUIDAD DE ALIMENTOS PARA CONSUMO HUMANO Y ANIMAL
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.sourceInternational Journal of Food Microbiology 365 : 109553. (March 2022).es_AR
dc.subjectShellfisheng
dc.subjectMariscoses_AR
dc.subjectCrassostrea gigases_AR
dc.subjectGenotypingeng
dc.subjectGenotipadoes_AR
dc.subjectRotaviruses_AR
dc.subjectOstra
dc.subjectOysterseng
dc.subjectArgentina
dc.subject.otherFoodborne Viruseseng
dc.subject.otherVirus Transmitidos por los Alimentoses_AR
dc.subject.otherVirus Viabilityeng
dc.subject.otherViabilidad del Viruses_AR
dc.subject.otherEnteric Viruseseng
dc.subject.otherGII.4 Human Noroviruseng
dc.subject.otherNorovirus Humano GII.4es_AR
dc.subject.otherG8P[1] bovine-like Rotaviruseng
dc.subject.otherRotavirus tipo Bovino G8P[1]es_AR
dc.titleGII.4 human norovirus and G8P[1] bovine-like rotavirus in oysters (Crassostrea gigas) from Argentinaes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Mozgovoj, Marina Valeria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Mozgovoj, Marina Valeria. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Miño, Samuel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Cerro Azul; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Miño, Samuel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Virología e Innovaciones Tecnológicas (IVIT INTA CONICET); Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Barbieri, Elena Susana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro para el Estudio de Sistemas Marinos (CESIMAR-CONICET); Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Tort López, Fernando. Universidad de la República. Centro Universitario Regional Litoral Norte Salto. (UNORTE). Laboratorio de Virología Molecular. Sede Salto; Uruguay.es_AR
dc.description.filFil: Montero, M. Victoria. Universidad de la República. Centro Universitario Regional Litoral Norte Salto. (UNORTE). Laboratorio de Virología Molecular. Sede Salto; Uruguay.es_AR
dc.description.filFil: Frydman, Camila Ayelén. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Frydman, Camila Ayelén. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Cap, Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Cap, Mariana. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Barón, Pedro José. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro para el Estudio de Sistemas Marinos (CESIMAR-CONICET); Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Colina, R. Universidad de la República. Centro Universitario Regional Litoral Norte Salto. (UNORTE). Laboratorio de Virología Molecular. Sede Salto; Uruguay.es_AR
dc.description.filFil: Matthijnssens, Jelle. Universidad KU Leuven (KUL). Departamento de Microbiología, Inmunología y Trasplante, Instituto Rega, Laboratorio de Virología Clínica y Epidemiológica; Bélgica.es_AR
dc.description.filFil: Parreño, Viviana Gladys. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Virología e Innovaciones Tecnológicas (IVIT INTA CONICET); Argentina.es_AR
dc.subtypecientifico


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