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resumen

Abstract
The objective of this work was to evaluate in vitro bioaccessibility, intestinal absorption, antioxidant and angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibitory activities of peptides from rainbow trout viscera hydrolysate (H). Rainbow trout Viscera (V) was hydrolyzed by Alcalase® 2.4L and a degree of hydrolysis (DH) of 44.8 ± 2.5% was achieved. Viscera and its hydrolysate were subjected to simulated gastrointestinal digestion (SGID) and intestinal [ver mas...]
dc.contributor.authorVásquez, Priscilla
dc.contributor.authorZapata, José E.
dc.contributor.authorChamorro, Verónica Celeste
dc.contributor.authorGarcía Fillería, Susan F.
dc.contributor.authorTironi, Valeria A.
dc.date.accessioned2021-12-01T16:58:41Z
dc.date.available2021-12-01T16:58:41Z
dc.date.issued2021-11-16
dc.identifier.issn0023-6438
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2021.112834
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/10825
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643821019873
dc.description.abstractThe objective of this work was to evaluate in vitro bioaccessibility, intestinal absorption, antioxidant and angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibitory activities of peptides from rainbow trout viscera hydrolysate (H). Rainbow trout Viscera (V) was hydrolyzed by Alcalase® 2.4L and a degree of hydrolysis (DH) of 44.8 ± 2.5% was achieved. Viscera and its hydrolysate were subjected to simulated gastrointestinal digestion (SGID) and intestinal absorption across Caco-2/TC7 cell monolayers. After the hydrolysis with Alcalase® 2.4L and the SGID of V, the species between 60.6 kDa and 13.0 kDa were decreased, causing an increase in species less than 6.51 kDa. The SGID of H did not modify the oxygen radical absorbance capacity (ORAC) or ACE inhibitory values but caused a significant decrease in the hydroxyl radical antioxidant capacity (HORAC) (30.2%). It also produced an increase in ABTS radical cation (ABTS assay) scavenging activity and ferric reducing antioxidant power (FRAP) (9.46% and 20.2%, respectively). Bioactive peptides in H were stable after SGID and they were partially able to cross Caco-2/TC7 cell monolayer, which demonstrates their possible intestinal absorption and their potential to act inside the organism. Resumen: El objetivo de este trabajo fue evaluar la bioaccesibilidad in vitro, la absorción intestinal, las actividades inhibidoras de antioxidantes y de la enzima convertidora de angiotensina I (ECA) de péptidos del hidrolizado de vísceras de trucha arco iris (H). La trucha arco iris Viscera (V) fue hidrolizada por Alcalase® 2.4L y se logró un grado de hidrólisis (DH) de 44.8 ± 2.5%. Las vísceras y su hidrolizado se sometieron a digestión gastrointestinal simulada (SGID) y absorción intestinal a través de monocapas de células Caco-2 / TC7. Tras la hidrólisis con Alcalase® 2.4L y el SGID de V, las especies entre 60,6 kDa y 13,0 kDa disminuyeron, provocando un aumento de especies menores a 6,51 kDa. El SGID de H no modificó la capacidad de absorbancia de radicales de oxígeno (ORAC) ni los valores inhibidores de la ECA, pero provocó una disminución significativa en la capacidad antioxidante del radical hidroxilo (HORAC) (30,2%). También produjo un aumento en la actividad de eliminación de cationes radicales ABTS (ensayo ABTS) y en el poder antioxidante reductor férrico (FRAP) (9,46% y 20,2%, respectivamente). Los péptidos bioactivos en H se mantuvieron estables después de SGID y fueron parcialmente capaces de cruzar la monocapa de células Caco-2 / TC7, lo que demuestra su posible absorción intestinal y su potencial para actuar dentro del organismo.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.sourceFood Science and Technology 154 : 112834. (January 2022)es_AR
dc.subjectBioactive Propertieseng
dc.subjectPropiedades Bioactivases_AR
dc.subjectFish Productseng
dc.subjectProductos Derivados del Pescadoes_AR
dc.subjectProtein Hydrolysateseng
dc.subjectHidrolizados de Proteínases_AR
dc.subjectOncorhynchus mykisses_AR
dc.subject.otherCaco-2 Cellseng
dc.subject.otherCélulas Caco-2es_AR
dc.subject.otherGastrointestinal Digestioneng
dc.subject.otherDigestión Gastrointestinales_AR
dc.subject.otherRainbow Trouteng
dc.subject.otherTrucha Arcoirises_AR
dc.titleAntioxidant and angiotensin I-converting enzyme (ACE) inhibitory peptides of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) viscera hydrolysates subjected to simulated gastrointestinal digestion and intestinal absorptiones_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Vásquez, Priscilla. Universidad de Antioquia. Facultad de Ciencias Farmacéuticas y de los Alimentos. Departamento de Alimentos; Colombia.es_AR
dc.description.filFil: Zapata, José E. Universidad de Antioquia. Facultad de Ciencias Farmacéuticas y de los Alimentos. Departamento de Alimentos; Colombia.es_AR
dc.description.filFil: Chamorro, Verónica Celeste. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: García Fillería, Susan F. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas - Universidad Nacional de La Plata - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Tironi, Valeria A. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas - Universidad Nacional de La Plata - Comisión de Investigaciones Científicas de la Provincia de Buenos Aires; Argentina.es_AR
dc.subtypecientifico


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