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Blue light attenuation mediates morphological and architectural acclimation of Vitis vinifera cv. Malbec to shade and increases light capture
(2018-10)Grapevine is one of the most important fruit crops worldwide. Vineyard management practices affect light interception and spectral characteristics inside the canopy. Plant photoreceptors drive shade acclimation responses ... -
Caracterización de la composición fenólica de uvas y vinos de la variedad Malbec (Vitis vinifera L.): su relación con el origen geográfico, factores vitivinícolas y valor comercial
(Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Universitat Rovira i Virgili (España), 2012-05)La variedad Malbec (Vitis vinifera L.) es considerada el cultivar tinto emblemático de Argentina, sin embargo a pesar de su importancia económica y cultural existe un gran desconocimiento sobre su composición química. El ... -
Carbohydrate reserve status of Malbec grapevines after several years of regulated deficit irrigation and crop load regulation
(Wiley, 2013-10)Background and Aims: Regulated deficit irrigation (RDI) and bunch thinning are two viticultural practices applied worldwide. There is limited knowledge, however, about their combined effects on carbohydrate dynamics and ... -
Comportamiento alimentario de Frankliniella occidentalis (Pergande) y la incidencia de TSWV (Tomato Spotted Wild Virus) en plantas de papa del cultivar Innovador
(Ediciones INTA, 2021-08)Los objetivos de este trabajo son: analizar el comportamiento de alimentación de las hembras de Frankliniella occidentalis confinadas individualmente en discos de hoja de papa de seis cultivares y comprobar y comparar la ... -
Cultivares vitícolas argentinas
(Estación Experimental Agropecuaria Mendoza, INTA, 2008)El presente trabajo satisface los requerimientos técnicos de mayor exigencia al respecto. No sólo se ajusta al esquema establecido por el Office International de la Vigne et du Vin (O.I. V.), sino que surge luego de la ... -
Determinación de los requerimientos térmicos otoño-invernales en almendro (Prunus amygdalus Batsch) cv. Guara y cv. Marinada
(Universidad de Colima, México, 2022)Objetivo: determinar en almendros cv. Guara y cv. Marinada la fecha de transición entre endodormancia y ecodormancia, y los requerimientos de frío y de calor para la salida del reposo otoño-invernal. Materiales y ... -
Dissecting the genetic control of root and leaf tissue-specific anthocyanin pigmentation in carrot (Daucus carota L.)
(Springer, 2019-05-29)Purple carrots can accumulate large quantities of anthocyanins in their root tissues, as well as in other plant parts. This work investigated the genetic control underlying tissue-specific anthocyanin pigmentation in the ... -
Efecto de Adara-M2624 y otros siete portainjertos sobre daños y defectos de frutos de dos variedades de cereza (Prunus avium L.)
(Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Nacional de Córdoba, 2022-07-05)Los portainjertos modifican el desempeño del árbol, adaptándose a diferentes condiciones edafo-climáticas. El diseño experimental fue de bloques completos al azar, con seis repeticiones. El porcentaje de daño se midió a ... -
Efecto de la combinación Adara-M2624 y otros siete portainjertos sobre las características del dosel de dos variedades de cerezo
(2016)Se estudió la influencia de los portainjertos SL64, MxM60, MxM14, CAB6P, Weiroot 13, GiSeLa® 5 y GiSeLa® 6 y Adara-Mariana 2624, sobre el comportamiento vegetativo de las variedades de cerezo Bing y Celeste, durante 9 años ... -
Efecto del 1-metilciclopropeno [1-MCP] sobre la calidad y vida postcosecha de cerezas = Effect of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on quality and shelf-life of sweet cherries
(Asociación Iberoamericana de Tecnología Postcosecha, 2015)En la provincia de Mendoza, Argentina, la cereza (Prunus avium L.) es un cultivo de importancia ya que puede comercializarse como primicia en los mercados de contraestación tales como Europa y Estados Unidos. El uso del ... -
Efecto del tiempo de maceración sobre el color, la composición tánica y la astringencia de vinos Cabernet Sauvignon y Malbec
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2002)El objetivo del trabajo fue estudiar el efecto del tiempo de maceración sobre la composición tánica, el color y la astringencia de vinos Cabernet Sauvignon y Malbec, provenientes de la Zona Alta del Río Mendoza y saber qué ... -
Effect of elevated temperature on the onset and rate of mesocarp cell death in berries of Shiraz and Chardonnay and its relationship with berry shrivel
(Wiley, 2013-02)Background and Aim: Berry water loss at late stages of ripening is a cultivar dependent‐trait correlated with mesocarp cell death. We tested the hypothesis that elevated temperature anticipates the onset and increases the ... -
Effect of low temperature fermentation on the yeast-derived volatile aroma composition and sensory profile in Merlot wines
(Elsevier, 2021-02)Different winemaking practices have been tried to improve wine quality and differentiate wine styles. Low temperature fermentation has been proposed to enhance the aroma profile in young red wines. The aim of this work was ... -
Elevated temperature and water stress accelerate mesocarp cell death and shrivelling, and decouple sensory traits in Shiraz berries
(2013-11)Both water deficit and elevated temperature are likely to accelerate shrivelling in Shiraz berries with consequences for fruit yield and quality. The process of shrivelling is partially related to mesocarp cell death and ... -
Evaluación de tolerancia al NaCl en cultivares viníferas y portainjertos híbridos del género Vitis = Evaluation of NaCl tolerance on grapevines cultivars and hybrids rootstocks from genus Vitis
(Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias, 2013)El objetivo fue evaluar la supervivencia al riego con soluciones de NaCl en 28 genotipos del género Vitis para identificar su grado de tolerancia salina. Se estudiaron 11 híbridos de Vitis americanos y 17 variedades de ... -
Free Volatile Compounds of cv. Pedro Giménez (Vitis vinifera L.) White Grape Must Grown in San Juan, Argentina
(2018)The free aromatic composition of must from Pedro Giménez grapes, grown in San Juan, Argentina, was characterised. Samples from the vintages of 2008 and 2009 were analysed by gas chromatography–mass spectrometry–solid phase ... -
Genetic and Transcription Profile Analysis of Tissue-Specific Anthocyanin Pigmentation in Carrot Root Phloem
(MDPI, 2021-09)In purple carrots, anthocyanin pigmentation can be expressed in the entire root, or it can display tissue specific-patterns. Within the phloem, purple pigmentation can be found in the outer phloem (OP) (also called the ... -
Germination of six native perennial grasses that can be used as potential soil cover crops in drip-irrigated vineyards in semiarid environs of Argentina
(2015-02)Native desert plants have structural adaptations that maximize photosynthesis rates and minimize water loss. They can be successfully utilized as soil cover crops in drip-irrigated vineyards where water availability is ... -
Identification and recovery of local Vitis vinifera L. cultivars collected in ancient vineyards in different locations of Argentina
(Wiley, 2022-05)Abstract. Background and Aims: These last years, minor cultivars have gained attention as they provide an opportunity to offer original products in a global market and to combat global warming. Recent evidence brought to ... -
Identity and parentage of some South American grapevine cultivars present in Argentina
(2017)Background and Aims: Based on 19 nuclear simple sequence repeat markers and parental analysis, we aimed to identify and propose the pedigree of different accessions held at the Estación Experimental Agropecuaria Mendoza ...