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Resumen
Phytochemical electrophiles are drawing significant attention due to their properties to modulate signaling pathways related to cellular homeostasis. The aim of this study was to develop new tools to examine the electrophilic activity in food and predict their beneficial effects on health. We developed a spectrophotometric assay based on the nitrobenzenethiol (NBT) reactivity, as a thiol-reactive nucleophile, to screen electrophiles in tomato fruits. The [ver mas...]
dc.contributor.authorCarranza, Andrea del Valle
dc.contributor.authorBonacci, Gustavo Roberto
dc.contributor.authorMoran, Yanina
dc.contributor.authorAsprelli, Pablo Diego
dc.contributor.authorCarrari, Fernando
dc.contributor.authorAsis, Ramón
dc.dateinfo:eu-repo/date/embargoEnd/2022-07-22
dc.date.accessioned2021-07-22T13:32:21Z
dc.date.available2021-07-22T13:32:21Z
dc.date.issued2021-07-05
dc.identifier.issn0308-8146
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1016/j.foodchem.2021.130531
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/9866
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814621015375
dc.description.abstractPhytochemical electrophiles are drawing significant attention due to their properties to modulate signaling pathways related to cellular homeostasis. The aim of this study was to develop new tools to examine the electrophilic activity in food and predict their beneficial effects on health. We developed a spectrophotometric assay based on the nitrobenzenethiol (NBT) reactivity, as a thiol-reactive nucleophile, to screen electrophiles in tomato fruits. The method is robust, simple, inexpensive, and could be applied to other types of food. We quantified the electrophile activity in a tomato collection and associated this activity with the pigment composition. Thus, we identified lycopene, β- and γ-carotenes, 16 by-products of carotenoid oxidation and 18 unknown compounds as NBT-reactive by HPLC-MS/MS. The potential benefits of NBT-reactive compounds on health were evaluated in the in vivo model of C. elegans where they activated the SKN-1/Nrf2 pathway, evidencing the ability of electrophilic compounds to induce a biological response.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherElsevieres_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesses_AR
dc.sourceFood Chemistry 366 : 130531 (January 2022)es_AR
dc.subjectTomatees_AR
dc.subjectTomatoeseng
dc.subjectCarotenoideses_AR
dc.subjectCarotenoidseng
dc.subjectAlimentos Funcionaleses_AR
dc.subjectFunctional Foodseng
dc.subjectAlimentos Sanoses_AR
dc.subjectHealth Foodseng
dc.subject.otherElectrophileseng
dc.subject.otherPropiedades Nutraceúticases_AR
dc.subject.otherNutraceutical Propertieseng
dc.titleAssessment and characterization of tomato lipophilic electrophiles and their potential contribution to nutraceutical properties via SKN-1/Nrf2 signaling activationes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersiones_AR
dc.description.origenEEA La Consultaes_AR
dc.description.filFil: Carranza, Andrea del Valle. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Carranza, Andrea del Valle. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Bonacci, Gustavo Roberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Bonacci, Gustavo Roberto. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Moran, Yanina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Moran, Yanina. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Asprelli, Pablo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Carrari, Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Carrari, Fernando. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Asis, Ramón. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Córdoba. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Asis, Ramón. Universidad Nacional de Córdoba. Facultad de Ciencias Químicas. Centro de Investigaciones en Bioquímica Clínica e Inmunología; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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