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Resumen
In the Argentine Pampas, although the water table is considered an important source of water supply for the alfalfa crop, it has not been previously quantified.The goal of this study was to estimate the water table contribution to alfalfa water use in several environments, using an indirect method derived from water use efficiency determinations. Data sets were obtained from experiments conducted for [ver mas...]
 
En la Región Pampeana Argentina, se considera a la capa freática como una importante fuente de agua para la alfalfa, aún cuando su aporte no fue previamente cuantificado. El objetivo de este estudio fue estimar la contribución de la napa freática al consumo de la alfalfa en diferentes ambientes, usando un método indirecto que utiliza mediciones de la eficiencia en el uso del agua. Los datos fueron obtenidos de cuatro años de experimentos, en cuatro [ver mas...]
 
dc.contributor.authorDardanelli, Julio Luis
dc.contributor.authorCollino, Daniel
dc.date.accessioned2019-12-30T14:19:43Z
dc.date.available2019-12-30T14:19:43Z
dc.date.issued2002
dc.identifier.issn0327-6244
dc.identifier.issn1668-298X
dc.identifier.urihttps://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/2648/1695
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/6597
dc.description.abstractIn the Argentine Pampas, although the water table is considered an important source of water supply for the alfalfa crop, it has not been previously quantified.The goal of this study was to estimate the water table contribution to alfalfa water use in several environments, using an indirect method derived from water use efficiency determinations. Data sets were obtained from experiments conducted for four growing seasons at four locations: Anguil, Rafaela, General Villegas and Manfredi. Water table contribution was estimated considering the crop water use efficiency and the water use from the upper layers (rainfall supplied). Capillary contribution from the water table was assumed, if the dry matter/water use from the upper layers ratio was higher than a given water use efficiency threshold. When present, the water table contribution varied among locations between 15 and 25% of the crop water use, and was not related to the groundwater depth. A pooled exponential relationship between the seasonal water table contribution and seasonal effective rainfall was determined.eng
dc.description.abstractEn la Región Pampeana Argentina, se considera a la capa freática como una importante fuente de agua para la alfalfa, aún cuando su aporte no fue previamente cuantificado. El objetivo de este estudio fue estimar la contribución de la napa freática al consumo de la alfalfa en diferentes ambientes, usando un método indirecto que utiliza mediciones de la eficiencia en el uso del agua. Los datos fueron obtenidos de cuatro años de experimentos, en cuatro localidades: Anguil,Rafaela, General Villegas y Manfredi. La contribución de la capa freática fue estimada considerando la eficiencia en el uso del agua del cultivo, y el consumo de agua de las capas superiores de suelo, (recarga dependiente de lluvias). Se asumió una contribución de la capa freática al consumo del cultivo cuando la relación materia seca/consumo de agua de las capas superiores de suelo superó un valor umbral de eficiencia en el uso del agua. Este aporte varió entre localidades,entre 15 y 25% del agua consumida por el cultivo, y no estuvo relacionado con la profundidad de la capa freática. Se estableció una relación exponencial entre la contribución estacional de la capa freática y la precipitación efectiva estacional.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherFacultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Nacional de Córdobaes_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.sourceAgriScientia 19 : 11-18 (2002)es_AR
dc.subjectAguaes_AR
dc.subjectWatereng
dc.subjectMedicago Sativaes_AR
dc.subjectUso del Aguaes_AR
dc.subjectWater Useeng
dc.subjectEficacia en el Uso del Aguaes_AR
dc.subjectWater Use Efficiencyeng
dc.subjectMedio Ambientees_AR
dc.subjectEnvironmenteng
dc.subjectCapa Freática
dc.subjectGroundwater Tableeng
dc.subject.otherAlfalfaes_AR
dc.subject.otherLucerneeng
dc.subject.otherRegión Pampeanaes_AR
dc.titleWater table contribution to alfalfa water use in different environments of the Argentine Pampases_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.description.origenEEA Manfredies_AR
dc.description.filFil: Dardanelli, Julio Luis. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Collino, Daniel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Fisiología y Recursos Genéticos Vegetales; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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