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Resumen
Traditional landraces or “criollo” tomatoes (Solanum lycopersicum L.) from Andean areas of Argentina, selected for their fruit quality, were analysed in this study. We explored the metabolome and transcriptome of the ripe fruit in nine landrace accessions representing the seven genetic groups and compared them to the mature fruit of the wild progenitor Solanum pimpinellifolium. The content of branched- (isoleucine and valine) and aromatic (phenylalanine [ver mas...]
dc.contributor.authorD’Angelo, Matilde
dc.contributor.authorZanor, María Inés
dc.contributor.authorBurgos, Estanislao
dc.contributor.authorAsprelli, Pablo Diego
dc.contributor.authorBoggio, Silvana Beatriz
dc.contributor.authorCarrari, Fernando
dc.contributor.authorPeralta, Iris Edith
dc.contributor.authorValle, Estela M.
dc.date.accessioned2019-09-30T13:24:57Z
dc.date.available2019-09-30T13:24:57Z
dc.date.issued2019-09-16
dc.identifier.issn0032-0935
dc.identifier.issn1432-2048
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1007/s00425-019-03274-4
dc.identifier.urihttps://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00425-019-03274-4
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/6016
dc.description.abstractTraditional landraces or “criollo” tomatoes (Solanum lycopersicum L.) from Andean areas of Argentina, selected for their fruit quality, were analysed in this study. We explored the metabolome and transcriptome of the ripe fruit in nine landrace accessions representing the seven genetic groups and compared them to the mature fruit of the wild progenitor Solanum pimpinellifolium. The content of branched- (isoleucine and valine) and aromatic (phenylalanine and tryptophan) amino acids, citrate and sugars were significantly different in the fruit of several “criollo” tomatoes compared to S. pimpinellifolium. The transcriptomic profile of the ripe fruit showed several genes significantly and highly regulated in all varieties compared to S. pimpinellifolium, like genes encoding histones and mitochondrial proteins. Additionally, network analysis including transcripts and metabolites identified major hubs with the largest number of connections such as constitutive photomorphogenic protein 1 (a RING finger-type ubiquitin E3 ligase), five Zn finger transcription factors, ascorbate peroxidase, acetolactate synthase, and sucrose non-fermenting 1 kinase. Co-expression analysis of these genes revealed a potential function in acquiring tomato fruit quality during domestication.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherSpringeres_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.sourcePlanta : 1–14 (First Online: 16 September 2019)es_AR
dc.subjectTomatees_AR
dc.subjectTomatoeseng
dc.subjectSolanum Lycopersicumes_AR
dc.subjectVariedadeses_AR
dc.subjectVarietieseng
dc.subjectAminoácidoses_AR
dc.subjectAmino Acidseng
dc.subjectGenéticaes_AR
dc.subjectGeneticseng
dc.subjectMitocondriaes_AR
dc.subjectMitochondriaeng
dc.subject.otherTomate Andinoes_AR
dc.titleFruit metabolic and transcriptional programs differentiate among Andean tomato (Solanum lycopersicum L.) accessionses_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenEEA La Consultaes_AR
dc.description.filFil: D'Angelo, Matilde. Universidad Nacional de Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina. Universitat Autónoma de Barcelona. Animal and Food Science Department. Animal Nutrition and Welfare Service; Españaes_AR
dc.description.filFil: Zanor, María Inés. Universidad Nacional de Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Burgos, Estanislao. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Asprelli, Pablo. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Boggio, Silvana Beatriz. Universidad Nacional de Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Carrari, Fernando. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Oficina de Coordinación Administrativa Ciudad Universitaria. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Ciencias Exactas y Naturales. Instituto de Fisiología, Biología Molecular y Neurociencias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Peralta, Iris Edith. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Mendoza. Instituto Argentino de Investigaciones de Zonas Aridas; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Valle, Estela M. Universidad Nacional de Rosario. Instituto de Biología Molecular y Celular de Rosario; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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