Temas
Mostrando ítems 1-9 de 9
-
Caracterización de los elaboradores de vino artesanal: nuevos actores en San Juan
(Universidad de Santiago de Chile, 2022-01)En la región de Cuyo, en Argentina, el vino es un producto relacionado con la cultura y con la manera de producir y vivir en el medio rural. Sin embargo, las disposiciones legales del siglo XX establecieron un modelo de ... -
Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless = Ácido indol-3-butírico, una alternativa al uso de GA3 para incrementar la calidad de racimos en uva de mesa Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2022-01)Gibberellic acid (GA3) is the most widely used plant growth regulator to thin out bunches and increase berry size in seedless table grapes, but there is evidence of its negative effects, including loss of fertility and ... -
Marginal and media productivity of labor on table grape harvest
(Science Publishing Group, 2020-08-10)In recent years in San Juan, Argentina the lack of manpower to harvest, clean and packing export table grape caused serious economic problems and it is the most important reason that explains the disappearance of Argentina ... -
La promoción de la vitivinicultura argentina: seis décadas, una función, múltiples actores
(Facultad de Humanidades y Ciencias de la Educación, Universidad Nacional de La Plata, 2021-08)El Estado argentino ha participado de múltiples maneras en la promoción de la vitivinicultura argentina, entendida tanto como políticas de apoyo a la innovación, la competitividad y la inversión, como intervención en los ... -
Reflexiones en torno a la innovación tecnológica en la vitivinicultura de San Juan
(IADE, 2019-08-16)El presente artículo tiene por objetivo analizar y reflexionar sobre las trayectorias de algunas políticas de innovación para el sector vitivinícola del Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) en la provincia ... -
Spray with plant growth regulators at full bloom may improve quality for storage of ’Superior Seedless’ table grapes by modifying the vascular system of the bunch
(Elsevier, 2021-06)The quality traits of table grape most appreciated by the consumers are berry size, bunch architecture, and freshness appearance (especially after post-harvest cold storage). Loss of bunch freshness reduces the value and ... -
Thermal history parameters drive changes in physiology and cold hardiness of young grapevine plants during winter
(Elsevier, 2018-11)Vitis vinifera is mainly cultivated in temperate areas, where seasons are well defined and winter conditions might be severe. To survive under these conditions during the dormant season, grapevines sense environmental ... -
Vino, actores y tramas: espacios de concertación de políticas en la vitivinicultura argentina
(Universidad Rovira i Virgili, 2020-06)El objetivo general de este artículo es analizar los espacios de concertación existentes en la vitivinicultura argentina en 2019 y las relaciones de poder que se desarrollan en su seno, a partir de la descripción ... -
Winter injury to grapevine secondary phloem and cambium impairs budbreak, cambium activity, and yield formation
(Springer, 2019-11-11)Vitis vinifera is a species of temperate origin that reactivates the dormant secondary phloem from the previous year at the resumption of growth in spring. Following harsh winters, grapevines may display a set of symptoms ...