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Dynamics of fatty acids, tocopherols and phenolic compounds biogenesis during Olive (Olea europaea L.) fruit ontogeny
(2016-09)Fatty acids, tocopherols, and phenolic compounds biogenesis from two major Spanish olive cultivars (Arbequina and Manzanilla) were analyzed for the function of the thermal regime during the fruit ontogeny in a non-Mediterranean ... -
Ecofisiología del cultivo de maíz dulce (Zea mays l. Var. Saccharata) = Echophysiology of sweet corn (Zea mays L. var. saccharata)
(Asociación Argentina de Horticultura, 2017)Los maíces dulces y superdulces cuentan con un gen en homocigosis recesiva, cuya función es retardar o impedir la completa transformación de los azúcares solubles del grano en almidón, siendo esta la principal diferencia ... -
Efecto de la aplicación foliar de calcio sobre algunos atributos de calidad en frutos de melón
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2012-12)La fertilización foliar puede constituir una importante práctica agronómica para incrementar la concentración de calcio de los frutos. El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de la utilización de algunos fertilizantes ... -
Efecto de la restricción hídrica invernal en olivo (Olea europaea L.): el potencial hídrico xilemático y la conductancia estomática
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2016-08)Durante la aplicación de una restricción hídrica invernal, en las temporadas de 2011 y de 2012, se cuantificaron y relacionaron el estado hídrico del olivo (Olea europaea L.) con el contenido de humedad del suelo y la ... -
Efecto del estrés hídrico y salino sobre la germinación de Atriplex Nummularia (Chenopodiaceae) = Effect of Water and Saline Stress on Germination of Atriplex nummularia (Chenopodiaceae)
(2013)Los suelos salinos, característicos de zonas áridas, pueden afectar la germinación de las especies por presentar bajos potenciales hídricos o por toxicidad iónica. En este trabajo se determinó el efecto del estrés hídrico ... -
Effect of cold stress at cellular and foliar level and regrowth capacity of three Cenchrus ciliaris L. cultivars: Americana, Biloela and Texas 4464
(Universidad Nacional de Cuyo, 2019)Buffelgrass (Cenchrus ciliaris L.) a native pasture species of Africa is widely used in arid regions because of its forage productivity and quality. It could become serious invasive species, not only for crops but also in ... -
Effect of foliar application of boron, zinc and calcium on onion seed production = Efecto de la aplicación foliar de boro, zinc y calcio en la producción de semilla de cebolla
(ASAHO, 2020-08)La semilla de cebolla representa un alto porcentaje del valor económico total de semillas de hortalizas comercializado en el mundo. En Argentina, la producción de semilla de cebolla se realiza en San Juan y Mendoza y se ... -
Effect of harvesting time on seed quality of two bell pepper cultivars (Capsicum annuum)
(2017)The maturation status of seeds is fundamental at the harvest time to get high rates of germination and vigor. The aim of this study was to determine the effect of harvest time on the quality of pepper seeds. The trial was ... -
Effect of pruning severity on yield, drying time and wages in flame seedless dry-on-vine and traditional raisin production systems in Argentina
(2018)Raisin grapes are potentially more profitable than wine grapes in San Juan, Argentina, although the traditional system of grape drying requires an extensive use of costly labour. Production costs might be reduced by adopting ... -
Effect of shading in different periods from flowering to maturity on the fatty acid and phenolic composition of olive oil (cv. Arbequina)
(2018-10)In olive there is insufficient information about how radiation changes throughout different growing periods affect oil quality. The present three-season study was conducted on an 'Arbequina' orchard. In addition to control ... -
Eficiencia de la mano de obra durante el proceso de cosecha y empaque de la uva de mesa sanjuanina = Efficiency of labor during harvest and packing of table grape sanjuanina
(Universidad Nacional de Quilmes, 2014-07)El cultivo de uva de mesa tiene una alta demanda de mano de obra, factor que representa entre el 60 % y el 80 % de los costos anuales de producción, siendo un factor caro. La cosecha y el empaque ocupan más del 50 % de los ... -
El estado de la evaluación de impacto en Argentina y un programa para una institución de investigación y extensión agropecuaria
(Instituto Multidisciplinario de Estudios Sociales (IMESC), Universidad Nacional de Cuyo, 2021-07)El presente artículo es un estudio de caso de un proyecto de evaluación de políticas públicas en el Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) mediante la metodología de medición del impacto. Se presenta el ... -
Evolution of extra virgin olive oil quality under different storage conditions
(MDPI, 2021-08-21)The extent and conditions of storage may affect the stability and quality of extra virgin oliveoil (EVOO). This study aimed at evaluating the effects of different storage conditions (ambient, 4 ◦C and −18 ◦C temperatures, ... -
Features of raisins grape quality according to the drying process method used
(IJRDO International Journal of Research & Development Organization, 2019-02)The province of San Juan produces the 90% of grape raisins in Argentina. The main drying method uses solar energy on drying yards built with gravel. In the recent years, others drying methods have appeared: dry on vine, ... -
How temperatures may affect the synthesis of fatty acids during olive fruit ripening: genes at work in the field
(MDPI, 2023-01)A major concern for olive cultivation in many extra-Mediterranean regions is the adaptation of recently introduced cultivars to environmental conditions different from those prevailing in the original area, such as the ... -
Impacto de Bulnesia retama (Zigofilácea) sobre la tasa de infiltración en un sitio piloto ubicado en la zona sur de la cuenca del Bermejo, San Juan (Argentina)
(IADIZA, 2019)Se estudió la influencia de Bulnesia retama sobre la velocidad de infiltración en un sitio piloto de la cuenca del Bermejo (San Juan). La infiltración está relacionada con el escurrimiento su perficial y es afectada por ... -
Indole-3-butyric acid, an alternative to GA3 for bunch quality enhancing of table grape Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless = Ácido indol-3-butírico, una alternativa al uso de GA3 para incrementar la calidad de racimos en uva de mesa Vitis vinifera L. cv. Superior Seedless
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2022-01)Gibberellic acid (GA3) is the most widely used plant growth regulator to thin out bunches and increase berry size in seedless table grapes, but there is evidence of its negative effects, including loss of fertility and ... -
Influence of olive mill waste phenolic compounds levels on carotenoid production by Rhodotorula spp.
(Elsevier, 2022-06-16)Olive oil production using the two-phase extraction system generates large amounts of biomass named alperujo, which has high percentage of water, slightly acidic pH, and high concentration of salts, organic matter, and ... -
Ion accumulation, water relations and osmotic adjustment in Atriplex argentina, A. crenatifolia, A. lampa and A. nummularia under saline conditions
(David Publishig, 2016-12)Salinity is a major stress that adversely affects growth and productivity in plants. There are species that tolerate this stress within the genus Atriplex. Four species, A. lampa, A. crenatifolia, A. nummularia and A. ... -
La ley 23.149 de fraccionamiento en origen en Argentina: su proceso de surgimiento, los problemas para su implementación y sus resultados
(Facultad de Ciencias Económicas, Universidad de Buenos Aires, 2014)La cadena productiva vitivinícola en Argentina se caracterizó hasta mediados de la década de 1980 por la presencia de viñedos y bodegas elaboradoras de vino ubicadas en su gran mayoría en la región de Cuyo ...