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Resumen
The kinetics of drying of frozen oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus) was evaluated. Air temperatures of 50 C, 60 C and 70 C, at 2 m/s and 5% relative humidity, were used for drying experiments. In this work, we studied different mathematical models representing mushroom drying kinetics in order to select the best model for drying curves. Statistics used for comparison and selection of models were based on residual standard error and Akaike’s [ver mas...]
 
Se evaluó el secado de gírgolas (Pleurotus ostreatus) previamente congeladas, bajo las siguientes condiciones experimentales: temperaturas de 50 C, 60 C y 70 C; velocidad de aire de 2 m/s; y 5% de humedad relativa. El objetivo de este trabajo fue estudiar distintos modelos matemáticos que representen la variación del contenido de humedad de los hongos para seleccionar aquel que mejor se ajuste a los datos experimentales. El error estándar residual y la [ver mas...]
 
dc.contributor.authorOhaco Dominguez, Elizabeth Haydee
dc.contributor.authorValiente, Liliana
dc.contributor.authorIchiyama, Beatriz
dc.contributor.authorDe Michelis, Antonio
dc.date.accessioned2018-12-19T13:34:34Z
dc.date.available2018-12-19T13:34:34Z
dc.date.issued2016-07
dc.identifier.issn1534-2581
dc.identifier.urihttps://www.redalyc.org/articulo.oa?id=68549771002
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/4114
dc.description.abstractThe kinetics of drying of frozen oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus) was evaluated. Air temperatures of 50 C, 60 C and 70 C, at 2 m/s and 5% relative humidity, were used for drying experiments. In this work, we studied different mathematical models representing mushroom drying kinetics in order to select the best model for drying curves. Statistics used for comparison and selection of models were based on residual standard error and Akaike’s information criterion. From all models evaluated, Page was selected as the best model on the basis of its simplicity and good fit of experimental data. The effective diffusivity coefficient (Deff) and the activation energy (Ea) were calculated for working conditions. The Deff ranged from 6.64 x 10-10 to 1.024 x 10-8 m2 /s for the temperature range studied. The Ea for the diffusion water was 23.02 kJ/mol.eng
dc.description.abstractSe evaluó el secado de gírgolas (Pleurotus ostreatus) previamente congeladas, bajo las siguientes condiciones experimentales: temperaturas de 50 C, 60 C y 70 C; velocidad de aire de 2 m/s; y 5% de humedad relativa. El objetivo de este trabajo fue estudiar distintos modelos matemáticos que representen la variación del contenido de humedad de los hongos para seleccionar aquel que mejor se ajuste a los datos experimentales. El error estándar residual y la función de información de Akaike fueron los dos estadísticos utilizados como criterio de bondad de ajuste para la selección y comparación de modelos. De todos los modelos evaluados, Page es el más apropiado por su simplicidad y ajuste a los datos experimentales. El coeficiente de difusividad efectiva (Deff) y la energía de activación (Ea) fueron calculados para las condiciones del trabajo. El Deff varió entre 6.64 x 10-10 y 1.024 x 10-8 m2/s en las temperaturas estudiadas y la Ea obtenida fue de 23.02 kJ/mol.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherUniversidad de Puebla, Méxicoes_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.sourceMicologia Aplicada International 28 (2) : 17-28 (July 2016)es_AR
dc.subjectSetas Comestibleses_AR
dc.subjectEdible Fungieng
dc.subjectPleurotus ostreatuses_AR
dc.subjectSecadoes_AR
dc.subjectDryingeng
dc.subjectProductos Congeladoses_AR
dc.subjectFrozen Productseng
dc.subject.otherGírgolases_AR
dc.titleDrying kinetics of frozen oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus)es_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.description.origenEEA Barilochees_AR
dc.description.filFil: Ohaco Dominguez, Elizabeth Haydee. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Tecnología de Alimentos; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Valiente, Liliana. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Tecnología de Alimentos; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Ichiyama, Beatriz. Universidad Nacional del Comahue. Facultad de Tecnología de Alimentos; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: De Michelis, Antonio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche. Agencia de Extensión Rural El Bolsón; Argentina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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