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Drying kinetics of frozen oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus)

Abstract
The kinetics of drying of frozen oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus) was evaluated. Air temperatures of 50 C, 60 C and 70 C, at 2 m/s and 5% relative humidity, were used for drying experiments. In this work, we studied different mathematical models representing mushroom drying kinetics in order to select the best model for drying curves. Statistics used for comparison and selection of models were based on residual standard error and Akaike’s [ver mas...]
The kinetics of drying of frozen oyster mushrooms (Pleurotus ostreatus) was evaluated. Air temperatures of 50 C, 60 C and 70 C, at 2 m/s and 5% relative humidity, were used for drying experiments. In this work, we studied different mathematical models representing mushroom drying kinetics in order to select the best model for drying curves. Statistics used for comparison and selection of models were based on residual standard error and Akaike’s information criterion. From all models evaluated, Page was selected as the best model on the basis of its simplicity and good fit of experimental data. The effective diffusivity coefficient (Deff) and the activation energy (Ea) were calculated for working conditions. The Deff ranged from 6.64 x 10-10 to 1.024 x 10-8 m2 /s for the temperature range studied. The Ea for the diffusion water was 23.02 kJ/mol. [Cerrar]
 
Se evaluó el secado de gírgolas (Pleurotus ostreatus) previamente congeladas, bajo las siguientes condiciones experimentales: temperaturas de 50 C, 60 C y 70 C; velocidad de aire de 2 m/s; y 5% de humedad relativa. El objetivo de este trabajo fue estudiar distintos modelos matemáticos que representen la variación del contenido de humedad de los hongos para seleccionar aquel que mejor se ajuste a los datos experimentales. El error estándar residual y la [ver mas...]
Se evaluó el secado de gírgolas (Pleurotus ostreatus) previamente congeladas, bajo las siguientes condiciones experimentales: temperaturas de 50 C, 60 C y 70 C; velocidad de aire de 2 m/s; y 5% de humedad relativa. El objetivo de este trabajo fue estudiar distintos modelos matemáticos que representen la variación del contenido de humedad de los hongos para seleccionar aquel que mejor se ajuste a los datos experimentales. El error estándar residual y la función de información de Akaike fueron los dos estadísticos utilizados como criterio de bondad de ajuste para la selección y comparación de modelos. De todos los modelos evaluados, Page es el más apropiado por su simplicidad y ajuste a los datos experimentales. El coeficiente de difusividad efectiva (Deff) y la energía de activación (Ea) fueron calculados para las condiciones del trabajo. El Deff varió entre 6.64 x 10-10 y 1.024 x 10-8 m2/s en las temperaturas estudiadas y la Ea obtenida fue de 23.02 kJ/mol. [Cerrar]
 
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Author
Ohaco Dominguez, Elizabeth Haydee;   Valiente, Liliana;   Ichiyama, Beatriz;   De Michelis, Antonio;  
Fuente
Micologia Aplicada International 28 (2) : 17-28 (July 2016)
Date
2016-07
Editorial
Universidad de Puebla, México
ISSN
1534-2581
URI
https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=68549771002
http://hdl.handle.net/20.500.12123/4114
Formato
pdf
Tipo de documento
artículo
Palabras Claves
Setas Comestibles; Edible Fungi; Pleurotus ostreatus; Secado; Drying; Productos Congelados; Frozen Products; Gírgolas;
Derechos de acceso
Abierto
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