Temas
Mostrando ítems 1-18 de 18
-
An insight into the role of fruit maturity at harvest on superficial scald development in ‘Beurré D’Anjou’ pear
(Elsevier, 2015-08-31)To assess the influence of the fruit maturity at harvest on superficial scald incidence, ‘Beurré D’Anjou’ pears were harvested on January 24 (H1); February 7 (H2) and February 21 (H3). Ethylene production, α-farnesene (AF), ... -
Changes on the cell wall composition of tree-ripened “Bartlett” pears (Pyrus communis L.)
(Elsevier, 2012-11)Most of the European pear cultivars fail to develop a desirable texture when ripening on the tree. In order to identify some biochemical anomalies that might be associated with this phenomenon, the main differences in cell ... -
Cherry fibers isolated from harvest residues as valuable dietary fiber and functional food ingredients
(Elsevier, 2014-04)Residues discarded at cherry fruit harvesting were extracted with ethanol from ‘Chelan’, ‘Brooks’ and ‘Sunburst’ varieties to obtain cherry fibers constituted by the cell wall polysaccharides, applicable as functional food ... -
Comportamiento productivo de diferentes combinaciones cultivar portainjerto de peral en el Alto Valle de Río Negro y Neuquén
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2015-04)Con el objetivo de evaluar el comportamiento vegetativo y productivo de diferentes combinaciones cultivar-portainjerto de peral en la zona del Alto Valle de Río Negro y Neuquén se planteó un ensayo con cinco portainjertos: ... -
Compositional changes in cell wall polysaccharides from five sweet cherry (Prunus avium L.) cultivars during on-tree ripening
(American Chemical Society, 2014-12)Excessive softening is a major cause of postharvest deterioration during transportation and storage of fresh cherries. In continuing our studies to identify the factors determining the textural differences between sweet ... -
Developmental changes in cell wall polysaccharides from sweet cherry [Prunus avium L.] cultivars with contrasting firmness
(2013-10)Firmness is a major quality attribute of fresh cherries, and is also a main factor affecting susceptibility to bruising and postharvest rots. In order to identify the factors determining the textural differences between ... -
Efecto de pies clonales sobre el crecimiento y productividad en manzano cv Cripps Pink en el Alto Valle de Río Negro y Neuquén
(Ediciones INTA, 2022-08)Con el objetivo de evaluar el comportamiento vegetativo y productivo de diferentes portainjertos clonales de manzano en la zona del Alto Valle de Río Negro y Neuquén se realizó un ensayo de cv. Cripps Pink con dos combinaciones ... -
Efectos de la intensidad y momento de raleo en Cerezo (Prunus avium) cv Santina = Effects of intensity and the moment of fruit thinning in Cherries (Prunus avium) cv Santina
(Brazilian Journals Publicações de Periódicos e Editora, 2021-10)Se evaluaron los efectos de la intensidad y momentos de raleo sobre la calidad de la fruta de cerezo dulce cv Santina para el mercado de exportación. El ensayo se realizó en la zona de Vista Alegre sur (Pcia del Neuquén) ... -
Effect of pre and postharvest application of fungicides on postharvest decay of Bosc pear caused by Alternaria—Cladosporium complex in North Patagonia, Argentina
(Elsevier, 2017-11-18)In recent years, decays by Alternaria spp. and Cladosporium spp. constituted a hazard to “Bosc” pear fruit during cold storage with significant economic losses (about 50%) in the Rio Negro and Neuquen Valleys. Studies with ... -
Empleo de mallas antigranizo para el control del asoleado en manzanas (Malus domestica Borkh), en el Alto Valle de Río Negro = Use of anti-hail nets to reduce sunburn damage in apple (Malus domestica Borkh) fruits at the Río Negro upper valley
(Asociación Argentina de Horticultura, 2015)Las pérdidas de producción ocasionadas por el asoleado de frutos en manzanas y peras son elevadas en la mayoría de las regiones frutícolas del mundo. Evaluaciones locales indicaron para la temporada 2002-03 pérdidas de ... -
Estrategias para modular los efectos de 1-MCP en peras Packham’s Triumph: aplicación simultánea con etileno con CO2 y tratamientos con calor
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2015-04)Se realizaron dos experimentos con el objetivo de evaluar la efectividad de diferentes estrategias para recuperar la capacidad de maduración de peras Packham’s Triumph tratadas con 1-metilciclopropeno (1-MCP). Los resultados ... -
Evaluación del crecimiento inicial de clones de álamo en el norte de la Patagonia = Evaluation of initial growth of poplar clones in North Patagonia
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2014)En los valles irrigados de Río Negro y Neuquén, el cultivo de álamos acompañó históricamente la producción agrícola, utilizándose clones de Populus nigra L. en cortinas rompeviento y clones de Populus xcanadensis Moench. ... -
Influencia de la temperatura en la composición de los racimos de Vitis vinifera L. cv Pinot Noir expuestos al este y al oeste, en distintos estados de madurez
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2012-04)Los componentes de las bayas (peso, azúcares, ácidos, polifenoles) están influenciados por el microclima de la canopia y por el estado de madurez de éstas, entre otros factores. El objetivo de este trabajo fue conocer la ... -
Preliminary results of pedestrian trainning systems for cherry production in the Rio Negro and Neuquen Valleys
(INIA Uruguay y Facultad de Agronomía, Universidad de la República, 2021)The need for increasing fruit industry competitiveness makes evaluation of production technology essential to reduce costs and to obtain fruit quality. The Kym Green Bush (KGB) system does not need support (lower cost of ... -
Timing of nitrogen fertilization influences color and anthocyanin content of apple (Malus domestica Borkh. cv ‘Royal Gala’) fruits
(Taylor and Francis, 2011)Different timings and methods of N application modify N dynamics in the plant and could have differential effects on fruit color. To evaluate this possibility, an experiment was conducted during three seasons in a ‘Royal ... -
Tolerancia a las heladas por superenfriamiento en cultivares de nogal (Juglans regia) y almendro (Prunus amygdalus)
(2018-04)El nogal y el almendro son cultivados en los valles irrigados de Patagonia norte. El daño por heladas es el estrés ambiental más importante que afecta la productividad de estos cultivos. El período de riesgo por heladas ... -
Tools to modify cherries harvest time in Alto Valle de Río Negro and Neuquén, Argentina
(INIA Uruguay y Facultad de Agronomía, Universidad de la República, 2021)Cherry production is characterized by a very short fruit development period that covers an average of 80 days from flowering to harvest. Although there are varieties with different cycles, the harvest in Alto Valle de Río ... -
Unravelling the physiological basis of superficial scald in pears based on cultivar differences
(Elsevier, 2016-12)Superficial scald is an important physiological disorder affecting both apple and pear fruit during postharvest storage. To date, superficial scald has been associated to many different preharvest and postharvest factors ...