Listar Artículos científicos por fecha de publicación
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Tree Nitrogen Status and Leaf Canopy Position Influence Postharvest Nitrogen Accumulation and Efflux from Pear Leaves
(American Society for Horticultural Science, 1990-11)`Cornice' pear trees (Pyrus communis L.) were fertilized with ammonium nitrate depleted in “N in Spring 1987 and 1988. In Aug., Oct., and Nov. 1988, midleaves on current season shoots were sampled at three positions from ... -
Management of Nitrogen and Calcium in Pear Trees for Enhancement of Fruit Resistance to Postharvest Decay
(American Society for Horticultural Science, 1992-07)Management of pear (Pyrus communis L.) trees for low N and high Ca content in the fruit reduced the severity of postharvest fungal decay. Application of N fertilizer 3 weeks before harvest supplied N for tree reserves and ... -
Effect of Postharvest Soil and Foliar Application of Boron Fertilizer on the Partitioning of Boron in Apple Trees
(American Society for Horticultural Science, 2005-12)This study was carried out on mature `Delicious' apple trees (Malus domestica Borkh.) on EM 9 rootstock. Labeled B (99.63 Atom % 10B) was applied as boric acid. Treatments were postharvest foliar B at 375 mg·L–1, postharvest ... -
Comparison of lures loaded with codlemone and pear ester for capturing codling moths,Cydia pomonella, in apple and pear orchards using mating disruption
(Oxford Academic Press, 2010-01)Studies were conducted in apple, Malus domestica Borkhausen and pear, Pyrus communis L. (Rosales: Rosaceae), orchards to evaluate the attractiveness of grey halobutyl septa loaded with 1 (L2) and 10 (Mega) mg of codlemone, ... -
La aplicación de nitrógeno en otoño retrasa la senescencia foliar en manzano (Malus domestica Borkh)
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2012-04)La prolongación de la duración de la vida de las hojas de frutales en otoño es deseable ya que contribuye a mejorar la disponibilidad de reservas para el ciclo siguiente. El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto ... -
Influencia de la temperatura en la composición de los racimos de Vitis vinifera L. cv Pinot Noir expuestos al este y al oeste, en distintos estados de madurez
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2012-04)Los componentes de las bayas (peso, azúcares, ácidos, polifenoles) están influenciados por el microclima de la canopia y por el estado de madurez de éstas, entre otros factores. El objetivo de este trabajo fue conocer la ... -
Changes on the cell wall composition of tree-ripened “Bartlett” pears (Pyrus communis L.)
(Elsevier, 2012-11)Most of the European pear cultivars fail to develop a desirable texture when ripening on the tree. In order to identify some biochemical anomalies that might be associated with this phenomenon, the main differences in cell ... -
Geographic variability in response to azinphos‐methyl in field‐collected populations of Cydia pomonella (Lepidoptera: Tortricidae) from Argentina
(Wiley, 2012-11)BACKGROUND: Resistance to insecticides has been related to application history, genetic factors of the pest and the dynamic within the treated area. The aim of this study was to assess the geographic variation in azinphos‐methyl ... -
Primer registro de Acerophagus griseus (Hymenoptera: Encyrtidae) como parasitoide de Pseudococcus viburni (Hemiptera: Pseudococcidae) en el Alto Valle de Río Negro, Argentina = First record of Acerophagus griseus (Hymenoptera: Encyrtidae) as parasitoid of Pseudococcus viburni (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae) in Alto Valle of Río Negro, Argentina
(Sociedad Entomológica Argentina, 2013)Se cita por primera vez la presencia de Acerophagus griseus (De Santis) (Hymenoptera: Encyrtidae) como parasitoide de ninfas y adultos de Pseudococcus viburni (Signoret) (Hemiptera: Pseudococcidae) y se registra la zona ... -
Developmental changes in cell wall polysaccharides from sweet cherry [Prunus avium L.] cultivars with contrasting firmness
(2013-10)Firmness is a major quality attribute of fresh cherries, and is also a main factor affecting susceptibility to bruising and postharvest rots. In order to identify the factors determining the textural differences between ... -
Cortina de aire para la aplicación de agroquímicos en fruticultura. Evaluación de sistemas de generación y transporte = Air curtain for agrochemical applications in fruit orchards. Evaluation of generation and transport systems
(Facultades de Agronomía, Ingeniería Agrícola y Ciencias Veterinarias, Campus Chillán, Universidad de Concepción, 2014)Las aplicaciones de agroquímicos en huertos frutales conducidos en espalderas que se realizan con pulverizadores de flujo divergente son desuniformes y presentan altas pérdidas de producto. La cortina de aire que generan ... -
Evaluación del crecimiento inicial de clones de álamo en el norte de la Patagonia = Evaluation of initial growth of poplar clones in North Patagonia
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2014)En los valles irrigados de Río Negro y Neuquén, el cultivo de álamos acompañó históricamente la producción agrícola, utilizándose clones de Populus nigra L. en cortinas rompeviento y clones de Populus xcanadensis Moench. ... -
Cherry fibers isolated from harvest residues as valuable dietary fiber and functional food ingredients
(Elsevier, 2014-04)Residues discarded at cherry fruit harvesting were extracted with ethanol from ‘Chelan’, ‘Brooks’ and ‘Sunburst’ varieties to obtain cherry fibers constituted by the cell wall polysaccharides, applicable as functional food ... -
Evaluación de tecnologías alternativas de manejo para disminuir los daños causados por el viento en frutos de pera cv. Williams, en el alto valle de Río Negro, Argentina
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2014-08)El viento, en los valles irrigados de Río Negro y Neuquén, es una adversidad climática importante, principalmente en primavera. La variedad de pera de mayor producción en esta región es Williams (Pyrus communis L. cv. ... -
Compositional changes in cell wall polysaccharides from five sweet cherry (Prunus avium L.) cultivars during on-tree ripening
(American Chemical Society, 2014-12)Excessive softening is a major cause of postharvest deterioration during transportation and storage of fresh cherries. In continuing our studies to identify the factors determining the textural differences between sweet ... -
Monitoring oriental fruit moth and codling moth (Lepidoptera: Tortricidae) with combinations of pheromones and kairomones
(Wiley, 2014-12)Experiments were conducted in North and South America during 2012–2013 to evaluate the use of lure combinations of sex pheromones (PH), host plant volatiles (HPVs) and food baits in traps to capture the oriental fruit moth, ... -
Empleo de mallas antigranizo para el control del asoleado en manzanas (Malus domestica Borkh), en el Alto Valle de Río Negro = Use of anti-hail nets to reduce sunburn damage in apple (Malus domestica Borkh) fruits at the Río Negro upper valley
(Asociación Argentina de Horticultura, 2015)Las pérdidas de producción ocasionadas por el asoleado de frutos en manzanas y peras son elevadas en la mayoría de las regiones frutícolas del mundo. Evaluaciones locales indicaron para la temporada 2002-03 pérdidas de ... -
Comportamiento productivo de diferentes combinaciones cultivar portainjerto de peral en el Alto Valle de Río Negro y Neuquén
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2015-04)Con el objetivo de evaluar el comportamiento vegetativo y productivo de diferentes combinaciones cultivar-portainjerto de peral en la zona del Alto Valle de Río Negro y Neuquén se planteó un ensayo con cinco portainjertos: ... -
Estrategias para modular los efectos de 1-MCP en peras Packham’s Triumph: aplicación simultánea con etileno con CO2 y tratamientos con calor
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2015-04)Se realizaron dos experimentos con el objetivo de evaluar la efectividad de diferentes estrategias para recuperar la capacidad de maduración de peras Packham’s Triumph tratadas con 1-metilciclopropeno (1-MCP). Los resultados ... -
An insight into the role of fruit maturity at harvest on superficial scald development in ‘Beurré D’Anjou’ pear
(Elsevier, 2015-08-31)To assess the influence of the fruit maturity at harvest on superficial scald incidence, ‘Beurré D’Anjou’ pears were harvested on January 24 (H1); February 7 (H2) and February 21 (H3). Ethylene production, α-farnesene (AF), ...