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Resumen
Hydrophilic phenols are the main bioactive compounds in alperujo. Among them, 3,4-Dihydroxyphenylglycol (DHPG), Hydroxytyrosol (HT) and Tyrosol (Ty), are the most relevant and deeply studied. These compounds exhibit high antioxidant capacity and a wide range of health benefits as well as technologically promising properties. Given that, their recovery represents an attractive opportunity to valorize this by-product. In this work low thermal treatments [ver mas...]
 
Los fenoles hidrofílicos representan los principales compuestos bioactivos del alperujo. Los más relevantes son 3,4-Dihidroxife-nilglicol (DHFG), Hidroxitirosol (HT) y Tirosol (Ti). Estos compuestos presentan alta capacidad antioxidante, beneficios para la salud e importantes propiedades tecnológicas, por ello su recuperación representa una alternativa para la valorización de este subproducto. En este trabajo, se aplicaron al alperujo tratamientos [ver mas...]
 
dc.contributor.authorRodriguez, Manuel
dc.contributor.authorCornejo, Vanina
dc.contributor.authorRodríguez Gutiérrez, Guillermo
dc.contributor.authorMonetta, Pablo Miguel
dc.date.accessioned2025-07-29T14:26:21Z
dc.date.available2025-07-29T14:26:21Z
dc.date.issued2023-03
dc.identifier.issn0017-3495
dc.identifier.issn1988-4214
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.3989/gya.0227221
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/23208
dc.identifier.urihttps://grasasyaceites.revistas.csic.es/index.php/grasasyaceites/article/view/1968
dc.description.abstractHydrophilic phenols are the main bioactive compounds in alperujo. Among them, 3,4-Dihydroxyphenylglycol (DHPG), Hydroxytyrosol (HT) and Tyrosol (Ty), are the most relevant and deeply studied. These compounds exhibit high antioxidant capacity and a wide range of health benefits as well as technologically promising properties. Given that, their recovery represents an attractive opportunity to valorize this by-product. In this work low thermal treatments were applied to alperujo in order to obtain phenol-enriched liquid fractions. Optimization assays combining different levels of temperature (30 to 90 ºC), time (60 to 180 min) and water content (70 to 90%), followed by response surface methodologies were performed. The results indicated that by applying optimal conditions, is possible to obtain theoretical yields of Total phenols, DHPG, HT and Ty of 2.4, 957.8, 3.4 and 6.4 times greater, respectively, than raw dry alperujo. Interestingly, all the evaluated conditions can be reproduced with low investment in a standard olive oil industry.eng
dc.description.abstractLos fenoles hidrofílicos representan los principales compuestos bioactivos del alperujo. Los más relevantes son 3,4-Dihidroxife-nilglicol (DHFG), Hidroxitirosol (HT) y Tirosol (Ti). Estos compuestos presentan alta capacidad antioxidante, beneficios para la salud e importantes propiedades tecnológicas, por ello su recuperación representa una alternativa para la valorización de este subproducto. En este trabajo, se aplicaron al alperujo tratamientos térmicos para obtener fracciones líquidas enriquecidas con compuestos fenólicos. Se realizaron ensayos combinando niveles de temperatura (30 ºC a 90 ºC), tiempo (60 min a 180 min) y humedad del alperujo (70 % a 90 %), seguidos de metodologías de superficie de respuesta. Los resultados indicaron que, mediante la aplicación de las condiciones óptimas, es posible obtener rendimientos teóricos de fenoles totales, DHFG, HT y Ti, 2.4, 957.8, 3.4 y 6.4 veces superiores a los obtenidos a partir del alperujo inicial. Es destacable que las condiciones establecidas, se pueden reproducir con bajo costo en una industria olivícola estándar.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherInstituto de la Grasa, CSICes_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/es_AR
dc.sourceGrasas y aceites 74 (1) : e491. (January-March 2023)es_AR
dc.subjectOlea europaeaeng
dc.subjectCompuestos Fenólicoses_AR
dc.subjectPhenolic Compoundseng
dc.subjectSubproductoses_AR
dc.subjectBy-productseng
dc.subjectTratamiento Térmicoes_AR
dc.subjectHeat Treatmenteng
dc.subjectCompuestos Bioactivoses_AR
dc.subjectBioactive Compoundseng
dc.subject.otherOlivoes_AR
dc.subject.otherAlperujoes_AR
dc.subject.otherHydroxytyrosoleng
dc.titleOptimization of low thermal treatments to increase hydrophilic phenols in the Alperujo liquid fractiones_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)es_AR
dc.description.origenEEA San Juanes_AR
dc.description.filFil: Rodriguez, Manuel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Cornejo, Vanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Rodríguez Gutiérrez, Guillermo. CSIC. Instituto de la Grasa. Departamento de Fitoquímicos; Españaes_AR
dc.description.filFil: Monetta, Pablo Miguel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Juan; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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