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Abstract
Consumers are increasingly aware of the influence of diet on their health and require products that contribute to their well-being. The food security concept requires increased knowledge about minor components in the diet as micronutrients, vitamins, bioactive compounds together with fatty acids, which are naturally present in food and exert biological effects to improve human health. This chapter provides an insight into the physiological function of the [ver mas...]
dc.contributor.authorDescalzo, Adriana Maria
dc.contributor.authorPighin, Darío Gabriel
dc.contributor.authorDhuique-Mayer, Claudie
dc.contributor.authorLorenzo, José Manuel
dc.contributor.authorGrigioni, Gabriela Maria
dc.date.accessioned2021-09-10T11:28:42Z
dc.date.available2021-09-10T11:28:42Z
dc.date.issued2021-01-29
dc.identifier.isbn978-0-12-820521-1
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1016/B978-0-12-820521-1.00011-3
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/10221
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780128205211000113
dc.description.abstractConsumers are increasingly aware of the influence of diet on their health and require products that contribute to their well-being. The food security concept requires increased knowledge about minor components in the diet as micronutrients, vitamins, bioactive compounds together with fatty acids, which are naturally present in food and exert biological effects to improve human health. This chapter provides an insight into the physiological function of the body and the biochemical function of the fatty acids and polar lipids. It discusses the significance of health-related fatty acids, their presence in food and consumption, and how all these factors help in achieving food and nutrition security. In addition, an approach to some food processing and preservation technologies is presented. Resumen: Los consumidores son cada vez más conscientes de la influencia de la dieta en su salud y necesitan productos que contribuyan a su bienestar. El concepto de seguridad alimentaria requiere un mayor conocimiento de los componentes menores de la dieta como micronutrientes, vitaminas, compuestos bioactivos y ácidos grasos, que están presentes de forma natural en los alimentos y ejercen efectos biológicos para mejorar la salud humana. Este capítulo proporciona información sobre la función fisiológica del cuerpo y la función bioquímica de los ácidos grasos y los lípidos polares. Se analiza la importancia de los ácidos grasos relacionados con la salud, su presencia en los alimentos y el consumo, y cómo todos estos factores ayudan a lograr la seguridad alimentaria y nutricional. Además, se presenta un enfoque de algunas tecnologías de procesamiento y conservación de alimentos.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherElsevier
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.sourceFood Security and Nutrition. Academic Press, 2021. Chapter 11, p. 257-276es_AR
dc.subjectFatty Acidseng
dc.subjectÁcidos Grasoses_AR
dc.subjectNutritional Requirementseng
dc.subjectNecesidades de Nutrienteses_AR
dc.subjectPhysiological Functionseng
dc.subjectFunción Fisiológicaes_AR
dc.subjectAntioxidantseng
dc.subjectAntioxidanteses_AR
dc.subject.otherHealth-related Fatty Acideng
dc.subject.otherÁcido Graso relacionado con la Saludes_AR
dc.subject.otherNatural Antioxidanteng
dc.subject.otherAntioxidante Naturales_AR
dc.subject.otherPreservation Technologieseng
dc.subject.otherTecnologías de Preservaciónes_AR
dc.titleChapter 11 - Dynamics and innovative technologies affecting diets: implications on global food and nutrition securityes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/parte de libroes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/bookPartes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación de Tecnología de Alimentoses_AR
dc.description.filFil: Descalzo, Adriana María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Descalzo, Adriana María. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Pighin, Darío Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Pighin, Darío Gabriel. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Dhuique-Mayer, Claudie. La Unidad de Investigación (QualiSud). Cirad - Montpellier SupAgro - Universidad de Montpellier - UAPV Aviñón - Universidad de La Reunión - IRD; Francia.es_AR
dc.description.filFil: Lorenzo, José Manuel. La Unidad de Investigación (QualiSud). Cirad - Montpellier SupAgro - Universidad de Montpellier - UAPV Aviñón - Universidad de La Reunión - IRD; Francia.es_AR
dc.description.filFil: Grigioni, Gabriela María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Grigioni, Gabriela María. La Unidad de Investigación (QualiSud). Cirad - Montpellier SupAgro - Universidad de Montpellier - UAPV Aviñón - Universidad de La Reunión - IRD; Francia.es_AR
dc.subtypelibro


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