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Influencia de cuatro alternativas de crianza en roble sobre el color, la composición polifenológica y las características organolépticas de vinos Malbec y Cabernet Sauvignon
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2009-05)Los costos de las barricas, por el tipo de cambio en la Argentina, son inaccesibles para muchas bodegas. Debido a esto, muchas de ellas utilizan sistemas alternativos de crianza, no conociendo claramente las consecuencias ... -
Influencia de seis portainjertos de vid sobre el comportamiento vitícola de la cv. Malbec y estudio de las relaciones hídricas que se establecen
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2008)El uso de portainjertos en la vid se ha difundido por su resistencia a filoxera y nemátodos, pero también por su tolerancia a condiciones adversas del suelo. Por otro lado, los portainjertos modifican las relaciones ... -
Interactive effects of high temperature and water deficit on Malbec grapevines
(Wiley, 2019-06-26)Background and Aims: Studies of the interactive effects of drought and high temperature on the physiological responses of grapevines (Vitis spp.) are scarce. We tested whether well‐watered, potted vines were able to avoid ... -
Late pruning modifies leaf to fruit ratio and shifts maturity period, affecting berry and wine composition in Vitis vinífera L. cv. ‘Malbec’ in Mendoza, Argentina
(Elsevier, 2023-04)Higher temperatures in recent years have advanced berry ripening and harvest date, decoupling berry sugar accumulation of anthocyanins final concentration and therefore reducing wine potential color. Late pruning is proposed ... -
Leaf carbohydrate metabolism in Malbec grapevines : combined effects of regulated déficit irrigation and crop load
(2016)Background and aims: Regulated deficit irrigation and crop load adjustment are viticultural practices used to improve grape and wine composition. Our objective was to evaluate the combined effect of irrigation and crop ... -
Manejo de suelo mediante coberturas vegetales establecidas su influencia en el microclima de viñedo bajo riego (cv. malbec)
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2004-12)El objetivo de esta investigación fue determinar los efectos de las coberturas vegetales en el microclima de la planta de vid. Se compararon cinco coberturas de diferente ciclo vegetativo con respecto al manejo de suelo ... -
Nucleotide sequence of key genes from the biosynthesis pathway of the major flavonoid in “Malbec” and “Cabernet Sauvignon”
(2015)In red wines, important sensory attributes such as color and astringency are the result of the accumulation of anthocyanins, which are located in the berry skin (and in the pulp of teinturier cultivars). Each cultivar has ... -
Olas de calor : efecto sobre la fecha de brotación, el crecimiento de brotes y los tejidos conductores de agua en plantas de vid cv.Malbec
(2014)El artículo presenta los resultados de un ensayo realizado en la EEA Mendoza INTA relacionado con el cambio climático. Se evaluaron los efectos que pueden tener las olas de calor, ocurridas antes de la brotación, sobre ... -
Parámetros biológicos y poblacionales de Planococcus ficus (Hemiptera: Pseudococcidae) sobre dos cultivares de Vitis vinifera = Biological and populational parameters of Planococcus ficus (Hemiptera: Pseudococcidae) on two cultivars of Vitis vinifera
(2016)La cochinilla harinosa Planococcus ficus Signoret causa severos daños en viñedos argentinos. El objetivo de este trabajo es comparar los parámetros biológicos y poblacionales de P. ficus sobre los cultivares de Vitis ... -
La poda tardía como estrategia de adaptación al cambio climático en la variedad Malbec (Vitis vinifera) en Mendoza, Argentina
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2023)Las temperaturas más altas en los últimos años han generado un avance en la madurez de las bayas y han reducido el número de días a cosecha. También ha generado un desacople entre la acumulación de azúcar respecto a las ... -
La poda tardía como estrategia vitícola para mejorar la calidad polifenólica de vinos Malbec en zonas cálidas
(Ediciones INTA, 2021-12)Las temperaturas más altas en los últimos años han generado un avance en la madurez de las bayas y han reducido el número de días a cosecha. También ha generado un desacople entre la acumulación de azúcar respecto a las ... -
Populations of Saccharomyces cerevisiae in Vineyards: Biodiversity and Persistence Associated with Terroir
(MDPI, 2023-03)The origin terroir provides distinctive characteristics for wines, in relation to soil, climate, oenological practices, etc. Hence, the characterization of each wine region by multiple aspects wouldallow differentiation ... -
Pruning after budburst delays phenology and affects yield components, crop coefficient and total evapotranspiration in Vitis vinífera L. cv. ‘Malbec’ in Mendoza, Argentina
(Elsevier, 2022-02-23)Late pruning is a field technique that has recently been proposed to mitigate the advance in phenology produced by global warming. However, contrasting effects have been observed depending on the cultivar and the date of ... -
Relationships among Gene Expression and Anthocyanin Composition of Malbec Grapevine Clones
(2014-07)Anthocyanin profiles are commonly used for grapevine cultivar identification because it is currently accepted that this trait is closely related to their genetic characteristics. Nevertheless, the extent of the variation ... -
Tracing the origin of Argentine Malbec wines by sensometrics
(Springer Nature, 2024-02)The study of terroir, increasingly popular in scientific circles, remains a challenging field, particularly in terms of sensory analysis. This paper summarizes our own contribution to the field—an approach for tracing the ... -
Transcriptional regulation of the anthocyanin biosynthesis pathway in developing grapevine berries in cultivar ‘Malbec’ by putative R2R3 MYB negative regulators
(Elsevier, 2019-11)In grapevine, proanthocyanins (PAs) and anthocyanins are obtained via the phenylpropanoid pathway. These metabolites are synthesized in specific tissues of the berry and accumulate in different developmental stages. The ... -
La variación en los parámetros de crecimiento de cepas Saccharomyces cerevisiae en respuesta a condiciones de estrés presentes durante el ciclo fenológico de la vid evidencia una aclimatación al nicho de viñedo
(Asociación Latinoamericana de Microbiología, 2021-10)La producción de vid y la elaboración de vino constituyen dos actividades de amplia tradición e impacto económico en Mendoza, Argentina. La Zona Alta del Río Mendoza (ZARM) es la principal región vitícola donde se cultiva ... -
Whole genome resequencing and custom genotyping unveil clonal lineages in ‘Malbec’ grapevines (Vitis vinifera L.)
(Springer Nature, 2021-04-08)Grapevine cultivars are clonally propagated to preserve their varietal attributes. However, genetic variations accumulate due to the occurrence of somatic mutations. This process is anthropically influenced through plant ...