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Alquiche chico, chinche hedionda o chinche de las cortaderas Edessa meditabunda
(EEA La Consulta, INTA, 2022-08)El adulto mide entre 12 y 15 mm, aunque el macho es generalmente más pequeño. Presentan cabeza triangular, con ojos compuestos, antenas de color caramelo. Protórax y scutellum (formación triangular) de color verde y patas ... -
Alternativas sostenibles para el control del oidio de la vid (Oidium tuckeri)
(Asociacion Argentina de Fitopatologia, 2022-01-03)El oidio de la vid es una enfermedad fúngica que produce grandes pérdidas de producción. Para su control generalmente se utilizan fungicidas de síntesis química, cuyo uso a nivel mundial es cada vez más restrictivo. Asimismo, ... -
Alternative sugar substitutes in canned cherries with improved nutritional value suitable for special diet consumers
(2014-11)Cherries in syrup were developed with an improved nutritional profile, which can be a healthier choice for people with special diets by the partial and total replacement of sucrose with less caloric polyols as alternative. ... -
Análisis de las variables territoriales del área de influencia de la EEA Mendoza
(Ediciones INTA, 2018)La Estación Experimental Agropecuaria del INTA Mendoza desarrolla sus actividades de investigación y extensión rural en el territorio del oasis norte de Mendoza. Esta área posee características particulares tanto en la ... -
Análisis transcriptómico de la respuesta de S. cerevisiae durante fermentaciones enlentecidas causadas por shock térmico
(Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios (AATA), 2023-10)Las fermentaciones detenidas o enlentecidas constituyen un problema frecuente que afecta la industria vitivinícola, siendo los incrementos bruscos de la temperatura una causa poco estudiada. En un estudio previo evaluamos ... -
Antifungal activity of native yeasts from different microenvironments against Colletotrichum gloeosporioides on ripe olive fruits
(2017-03)Anthracnose is a fungal disease caused by Colletotrichum species, which mainly affects olive fruits during ripening. The use of yeasts from related and unrelated microenvironments in the control of plant pathogens has ... -
Aphid species (Hemiptera: Aphididae) reported for the first time in Tucumán, Argentina
(2014-12)Aphids (Hemiptera: Aphididae) are considered among the most important pests all around the world. The total number of aphid species recorded in Argentina between 2003 and 2013 has risen from 200 to 237, which demonstrates ... -
Aphid species populations and their seasonal fluctuation in Prunus orchards affected by Sharka disease within the quarantine areas of Argentina
(Sociedad Entomológica Argentina, 2023-09)Sharka is a disease of stone fruits, produced by the Plum Pox Virus and transmitted by aphids. It was detected for the first time in Argentina in 2004. In order to assess the aphid species that could act as a potential ... -
Aportes estratégicos al sistema agroalimentario regional (Mendoza – San Juan)
(Centro Regional Mendoza-San Juan, INTA, 2021)Se presenta el cuarto texto colaborativo de la Unidad Mixta para el Desarrollo y la Sustentabilidad del Sistema Agroalimentario Regional de las provincias de Mendoza y San Juan (Convenio INTA-UNCUYO-CONICET). El libro ... -
Aportes para el ordenamiento territorial: estimación del nivel de desarrollo sustentable de los distritos de Mundo Nuevo y Rodríguez Peña, del departamento Junín, en la provincia de Mendoza
(Facultad de Ciencias Sociales, Universidad Nacional de San Juan, 2015-05)El objetivo de la exposición es presentar un aporte metodológico para el conocimiento del desarrollo sostenible rural y su vinculación con los procesos de ordenamiento territorial, a través de un estudio de caso realizado ... -
Application of vine-shoot chips during winemaking and aging of Malbec and Bonarda wines
(MDPI Publication, 2021-07)The growing demand in recent years for sustainable wine production has led to the management of waste and by-products. Among them, vine-shoots could be used as additives comparable to the oak fragments widely employed in ... -
Arañuela parda de los frutales Bryobia rubrioculus
(EEA La Consulta, INTA, 2022-09-12)Los huevos son de forma esférica y color rojizo, con el corion liso y sin pedicelo. Las larvas son de color rojo brillante, con sólo tres pares de patas. Los adultos presentan el cuerpo aplanado dorsoventralmente, con ... -
Arañuela roja común; arañuela bimaculada Tetranychus urticae; T. bimaculatus
(EEA La Consulta, INTA, 2022-09-07)Los huevos son esféricos, de color blanco perlado a amarillo. Las larvas son amarillentas, de forma redondeada, con tres pares de patas y ojos rojos. Las ninfas son incoloras al nacer y luego van tornándose de color verdoso. ... -
Assessment of soil properties, plant yield andcomposition, after different type and applicationsmode of organic amendment in a vineyard of Mendoza, Argentina = Evaluación de propiedades edáficas químicas, biológicas, rendimiento y composición vegetal en un viñedo de Mendoza (Argentina) con diferentes tipos y modos de aplicación de abono orgánico
(2018)Research on grapevines has indicated that organic amendment application (OAA) increasesthe nutrient content of soil and plant tissue. Microbial functional groups are extensively used assoil fertility indicators because ... -
Batata para industria
(EEA Mendoza, INTA, 2021-09-10)La publicación es resultado del trabajo realizado en el marco del proyecto “Encadenamiento Hortícola”, proveniente de la Convocatoria 2017 Universidad y Desarrollo Local de la Dirección Nacional de Desarrollo Universitario ... -
Before-after analysis of genetic and epigenetic markers in garlic: A 13-year experiment
(2018-10-20)Allium sativum is an important crop species in Argentina, one of the major garlic exporting countries in the world. Because garlic is an agamic propagated species, its breeding is based on the occurrence of plants with ... -
Bicho del cesto Oiketicus moyanoi
(EEA La Consulta, INTA, 2022-07-11)El bicho del cesto es un lepidóptero que por lo general no representa una plaga de importancia en las plantas que ataca. Los huevos son de forma poliédrica y color cremoso claro. Las larvas son de color blanco cremoso, con ... -
Biocontrol of Botrytis cinerea in table grapes by non-pathogenic indigenous Saccharomyces cerevisiae yeasts isolated from viticultural environments in Argentina
(Elsevier, 2012-02)Botrytis cinerea, the causal agent of gray mold, is an important disease of grapes. Yeasts are members of the epiphytic microbial community on surfaces of fruits and vegetables and because some yeasts inhibit fungi they ... -
Biocontrol of fungi isolated from sour rot infected table grapes by Saccharomyces and other yeast species
(2013)Sour rot is an important disease of grapes caused by an etiologic complex of microorganisms in which filamentous fungi play a key role. Yeasts are used for biocontrol of pathogenic filamentous fungi on fruits. The major ... -
Biocontrol of postharvest Alternaria decay in table grapes from Argentina
(Elsevier, 2019-03-29)Postharvest diseases cause considerable losses of fruit during transportation and storage. Synthetic fungicides are primarily used to control them; however, the recent trend is to shif toward safer and more eco-friendly ...