Temas
Mostrando ítems 21-38 de 38
-
Mapa de residuos sólidos y semisólidos de la industria aceitera olivícola de la provincia San Juan (campaña 2016)
(Ediciones INTA, 2019)La extracción de aceite de oliva es la segunda actividad agroindustrial en importancia en la provincia de San Juan. Anualmente esta industria genera grandes cantidades de residuos sólidos y semisólidos que presentan ... -
Mapas de generación de alperujo. Campañas 2022 y 2023 dpto. Chilecito, La Rioja y dpto. Sarmiento, San Juan.
(INTA, 2023-11-01)La extracción de aceite de oliva virgen (AOV) es una de las actividades agroindustriales más importantes de las provincias de San Juan y de La Rioja. Anualmente esta industria genera grandes cantidades del principal ... -
Niveles de referencia para interpretar los resultados de análisis foliar en olivares intensivos en San Juan
(EEA San Juan, INTA, 2011-11-14)Este artículo presenta los niveles de referencia , obtenidos en la EEA San Juan, para el análisis foliar de olivares intensivos del Valle de Tulúm. Es indispensable contar con los mismos, como parte de comparación nutricional, ... -
Plagas del olivo: eriófidos
(EEA San Juan, INTA, 2015-02)Entre las plagas más frecuentes que atacan el cultivo del olivo (Olea europaea L.), en la provincia de San Juan se encuentran los erófidos. Los erófidos son ácaros de tamaño reducido, miden entre 01 a 0,3 mm de longitud, ... -
Preliminary results of soil biological and chemical properties after land spreading alperujo in intensively-managed olive orchards in San Juan, Argentina
(ISHS, 2014-10-30)Utilization of olive oil mill wastes as olive groves soil amendment represents a simple option to recycle the residues and restore organic matter to soils. This practice has been widely evaluated in Mediterranean countries, ... -
Recuperación de compuestos fenólicos de residuos Recuperación de compuestos fenólicos de residuos olivícolas: selección de variables relevantes y optimización del proceso: selección de variables relevantes y optimización del proceso
(Ediciones INTA, 2019)Argentina es el principal productor y exportador de aceite de oliva de América del Sur, y el décimo a nivel mundial. Entre las provincias productoras se destacan, San Juan, Catamarca, La Rioja, Mendoza y Córdoba. Si bien ... -
Sondeo de mercado para el extracto biofenólico proveniente del alperujo en alimentos balanceados
(INTA, 2023-11-01)Teniendo en cuenta que en la actualidad en el sector olivícola regional se aplican diferentes alternativas para la valorización de los subproductos generados por la extracción de aceite de oliva, se avanza en el estudio ... -
Spring deficit irrigation in olive (cv. Genovesa) growing under arid continental climate: effects on vegetative growth and productive parameters
(Elsevier, 2020-05-05)This study was aimed to evaluate the effect of regulated deficit irrigation (RDI), applied from mid-spring to early summer, on physiological parameters, vegetative growth and productivity in an intensive hedgerow olive ... -
Storage Stability of Arauco Virgin Olive Oil: Evolution of Its Quality Parameters and Phenolic and Triterpenic Compounds under Different Conservation Conditions
(MDPI, 2023-04)The storage conditions are very critical to minimize hydrolytic and oxidative reactions of virgin olive oils (VOOs). These reactions are logically influenced by the composition of the VOO, so that each variety may have a ... -
Thermal regime and cultivar effects on squalene and sterol contents in olive fruits: Results from a field network in different Argentinian environments
(Elsevier, 2022-09-20)Some olive cultivars and production regions around the world, although they may provide good quality olive oils, may not comply with the current commercial regulations establishing acceptable levels of sterols in extra ... -
Use of compost from olive oil by-products as soil amendment: effect on physical and chemical properties of loamy-sand soils
(ISHS, 2014-10-30)Compost obtained from olive oil by-products are usually characterized byhigh potassium (K) and phosphorous (P) content as well as moderate to high electrical conductivity (EC) levels. Amending soils with compost may represent ... -
Use of portable devices and an innovative and non-destructive index for in-field monitoring of olive fruit ripeness
(MDPI, 2023-01-12)A new non-destructive index of absorbance difference (IAD), calculated with different wavelengths as references, near the chlorophyll absorbance peak or that for anthocyanin, has been used to determine the fruit ripening ... -
Utility of EST-SNP Markers for Improving Management and Use of Olive Genetic Resources: A Case Study at the Worldwide Olive Germplasm Bank of Córdoba
(MDPI, 2022-03-29)Olive, the emblematic Mediterranean fruit crop, owns a great varietal diversity, which is maintained in ex situ field collections, such as the World Olive Germplasm Bank of Córdoba (WOGBC), Spain. Accurate identification ... -
Utilización de residuos olivícolas crudos como enmiendas de suelos de olivares
(Ediciones INTA, 2019)La producción nacional de aceite de oliva creció notablemente en los últimos años. Dicho crecimiento implicó una nueva distribución territorial de los olivares, un aumento de la superficie cultivada, la intensificación de ... -
Variación de las comunidades microbianas en función de las diferentes fases térmicas en el proceso de compostaje del alperujo
(Ediciones INTA, 2019)En San Juan, el cultivo de olivo es uno de los de mayor importancia económica para la provincia. Del total de aceituna cosechada por campaña el 60% es destinada a la elaboración de aceita de oliva. De la extracción de ... -
Water productivity and net profit of high-density olive orchards in San Juan, Argentina
(Elsevier, 2021-04-08)Olive cultivation in Argentina has experienced an important expansion based on large-scale development of high density (HD) olive orchards. Intensification has led to yield increases, but, because of the high annual ETo ... -
Yield and chemical components from the constitutive parts of olive (cv. Genovesa) fruits are barely affected by spring deficit irrigation
(Elsevier, 2021-07-07)An important concern for the expansion of olive production is related to the irrigation water availability. This study was driven on the hypothesis that regulated deficit irrigation (RDI) during spring - a period covering ... -
Yield and physical-chemical quality of table olives in different hedgerow canopy positions (cv. Manzanilla de Sevilla and Manzanilla Cacereña) as affected by irradiance
(Elsevier, 2024-02)Unlike olive orchards intended for olive oil, the production of table olives in narrow hedgerows is very recent and the information available about this cropping system is yet very scarce. In this work, we studied for the ...