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Resumen
Maize (Zea mays L.) is one of the most widely planted crops globally with Argentina leading world production and exportation. Santiago del Estero province, east of Tucumán and north of Córdoba encompasses eight agro-climatic zones in the Chaco Semi-arid region, agro-ecologically characterized by a wide temperature range and frequent drought periods that expose the crop to pathogens, particularly Aspergillus flavus. This pathogen is responsible for ear rot [ver mas...]
 
El maíz (Zea mays L.) es uno de los cultivos más sembrados en el mundo, siendo Argentina líder mundial en producción y exportación. La Provincia de Santiago del Estero, el este de Tucumán y el norte de Córdoba abarcan ocho zonas agroclimáticas en la región Chaco semiárida, la cual se caracteriza por un amplio rango de temperatura y frecuentes sequías que exponen al cultivo a patógenos, particularmente Aspergillus flavus, responsable de la podredumbre de [ver mas...]
 
dc.contributor.authorBarontini, Javier Miguel
dc.contributor.authorAlaniz Zanon, María Silvina
dc.contributor.authorTorrico Ramallo, Ada Karina
dc.contributor.authorDruetta, Marcelo Alberto
dc.contributor.authorLuna, Ignacio Martin
dc.contributor.authorRuiz Posse, Agustina María
dc.contributor.authorChulze, Sofía Noemí
dc.contributor.authorGimenez Pecci, Maria De La Paz
dc.date.accessioned2025-01-03T09:56:51Z
dc.date.available2025-01-03T09:56:51Z
dc.date.issued2024-05
dc.identifier.issn1853-8665
dc.identifier.issn0370-4661
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.48162/rev.39.123
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/20815
dc.identifier.urihttps://revistas.uncu.edu.ar/ojs3/index.php/RFCA/article/view/6970/
dc.description.abstractMaize (Zea mays L.) is one of the most widely planted crops globally with Argentina leading world production and exportation. Santiago del Estero province, east of Tucumán and north of Córdoba encompasses eight agro-climatic zones in the Chaco Semi-arid region, agro-ecologically characterized by a wide temperature range and frequent drought periods that expose the crop to pathogens, particularly Aspergillus flavus. This pathogen is responsible for ear rot and grain contamination with mycotoxins such as aflatoxin B1 and cyclopiazonic acid. This study obtained fungal isolates from ears of maize and characterized them according to toxigenic capability and morphotype of sclerotia (S < 400 μm, associated with high levels of aflatoxins and L > 400 μm, related to variable levels of aflatoxins). In addition, those not producing aflatoxins were studied to determine phylogenetic relationships based on sequences of a segment of the CaM gene. Fifty-eight isolates were obtained in eight localities representing each agro-climatic zone, 30 of which were non-aflatoxigenic, 28 aflatoxigenic, and all producers of ciclopiazonic acid. Six isolates did not produce sclerotia, 51 were L and only one was S, the latter being a non-producer of aflatoxins. The number of sclerotia was positively correlated with the production of aflatoxin B1, while size was negatively correlated. The CaM gene sequences corroborated that the isolates belonged to the A. flavus clade and the high nucleotide similarity among them (99.4% to 100%) revealed almost zero genetic diversity in this geographic region. No significant differences were observed in the proportion of isolates between growing seasons or among agroclimatic districts. This research revealed characteristics of fungus populations in this agricultural region of north Argentina.eng
dc.description.abstractEl maíz (Zea mays L.) es uno de los cultivos más sembrados en el mundo, siendo Argentina líder mundial en producción y exportación. La Provincia de Santiago del Estero, el este de Tucumán y el norte de Córdoba abarcan ocho zonas agroclimáticas en la región Chaco semiárida, la cual se caracteriza por un amplio rango de temperatura y frecuentes sequías que exponen al cultivo a patógenos, particularmente Aspergillus flavus, responsable de la podredumbre de la espiga y la contaminación de granos con micotoxinas como aflatoxina B1 y ácido ciclopiazónico. Se obtuvieron aislados del hongo desde espigas de maíz y se caracterizaron según capacidad toxigénica y morfotipos de esclerocios (S < 400 μm, asociados con elevados niveles de aflatoxinas y L > 400 μm, relacionados con niveles variables de aflatoxinas). Además, aquellos que no producían aflatoxinas se estudiaron para determinar sus relaciones filogenéticas sobre la base de un segmento del gen CaM. Cincuenta y ocho aislados fueron obtenidos en ocho localidades representativas de cada zona agroclimática, 30 de los cuales resultaron no aflatoxigénicos, 28 aflatoxigénicos y todos productores de ácido ciclopiazónico. Seis aislados no produjeron esclerocios, 51 fueron L y solo uno fue S, siendo este último no aflatoxigénico. El número de esclerocios correlacionó positivamente con la producción de aflatoxina B1, mientras que el tamaño lo hizo de manera negativa. Las secuencias del gen CaM corroboraron que los aislados pertenecen al clado A. flavus y la alta similitud nucleotídica (99,4% a 100%) reveló casi nula diversidad genética en esta región. No se observaron diferencias en la proporción de aislados entre campañas agrícolas estudiadas ni distritos agroclimáticos. Esta investigación reveló características de las poblaciones de hongos en esta región agrícola del norte argentino.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherFacultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyoes_AR
dc.relationinfo:eu-repograntAgreement/INTA/2019-PE-E4-I074-001, Manejo Integrado de Plagas
dc.relationinfo:eu-repograntAgreement/INTA/2019-PE-E7-I147-001, Inocuidad de alimentos para consumo humano y animal
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/es_AR
dc.sourceRevista de la Facultad de Ciencias Agrarias / Universidad Nacional de Cuyo 56 (1) : 58-73. (2024)es_AR
dc.subjectAspergillus flavus
dc.subjectAflatoxinas
dc.subjectAflatoxinseng
dc.subjectMaíz
dc.subjectMaizeeng
dc.subject.otherCyclopiazonic Acideng
dc.subject.otherRegión Chaco Semiáridoes_AR
dc.titleA polyphasic study of non-aflatoxigenic Aspergillus flavus Link, isolates from maize in the Chaco semi-arid region of Argentina = Estudio polifásico de aislados no aflatoxigénicos de Aspergillus flavus Link, en maices de la región del Chaco semiárido argentinoes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)es_AR
dc.description.origenEEA Mendozaes_AR
dc.description.filFil: Barontini, Javier. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Fitopatología; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Barontini, Javier. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Barontini, Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza (IBAM); Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza (IBAM); Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Barontini, Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Alaniz Zanon, María Silvina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología (IMICO); Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología (IMICO); Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Torrico, Ada Karina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Patología Vegetal; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Druetta, Marcelo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Santiago del Estero; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Luna, Ignacio Martín. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Santiago del Estero; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Ruiz Posse, Agustina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Unidad de Fitopatología y Modelización Agrícola (UFyMA); Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Ruiz Posse, Agustina María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Patología Vegetal; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Chulze, Sofía Noemí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología (IMICO); Argentina. Universidad Nacional de Río Cuarto. Instituto de Investigación en Micología y Micotoxicología (IMICO); Argentina.es_AR
dc.description.filFil: De la Paz Giménez Pecci, María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Patología Vegetal; Argentina.es_AR
dc.subtypecientifico


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