autores
- xmlui.general.dspace_homeCentros Regionales y EEAsCentro Regional Buenos Aires NorteEEA San Pedroxmlui.ArtifactBrowser.ConfigurableBrowse.trail.metadata.authorEEA San Pedro
Autores
Mostrando ítems 21-40 de 45
-
Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars
Pieroni, Victoria; Gugole Ottaviano, María Fernanda; Sosa, Miriam; Gabilondo, Julieta; Budde, Claudio Olaf; Colletti, Analia Cecilia; Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Bustamante, Claudia; Müller, Gabriela; Pachado, José; Andres, Silvina; Cardinal, Paula; Rodríguez, Graciela; Garitta, Lorena Verónica (Wiley, 2023-05)Background. The suitability of commercial peaches for minimal processing (MP) is limited, mainly due to shortened shelf-life. Gamma irradiation has emerged in MP fruits as a promising technology. This study aimed to ... -
Ensayos sobre lavado poscosecha de batata Ipomoea batatas (L.) Lam. cultivadas en San Pedro, Buenos Aires
Budde, Claudio Olaf; Gabilondo, Julieta; Corbino, Graciela Beatriz; Fusi, Maria Ofelia; Marti, Hector Ruben (EdUNLu. Editorial Universidad Nacional de Luján, 2018)Las batatas deben ser lavadas obligatoriamente para su comercialización, fundamentalmente las producidas en suelos pesados, que suelen recibir un lavado muy enérgico para remover la tierra adherida a la raíz. Esto ha ... -
Enzymatic peeling: first advance on the development of the flavor sensory profile of Navel oranges
Pieroni, Victoria; Gugole Ottaviano, María Fernanda; Gabilondo, Julieta; Budde, Claudio Olaf; Andrés, Silvina; Garitta, Lorena Verónica (Facultad de Ciencias Agronómicas, Universidad de Tarapacá, 2021)Enzymatic peeling is one of the methods used to obtain minimally processed citrus fruit. The present work has studied the effect of enzymatic peeling produced on the flavor sensory profile of different cultivars of navel ... -
Estudios fisiológicos en duraznos expuestos a estrés térmico: Efecto de la duración de la exposición a altas temperaturas sobre los cambios en el metabolismo de frutos de durazno cv “Rojo 2”
Budde, Claudio Olaf; Gabilondo, Julieta (INTA Ediciones, 2020)La respuesta a los tratamientos de estrés previo al almacenaje a baja temperatura ha mostrado diferencias de efectividad según el cultivar. El objetivo fue evaluar el efecto de la duración de la exposición a altas temperaturas ... -
Evaluación de la calidad comercial de batata (Ipomoea batatas L.) (Lam.) en el Mercado Central de Buenos Aires
Budde, Claudio Olaf; Liverotti, Oscar; Peralta, Mario; Gabilondo, Julieta; Marti, Hector Ruben; Fernandez Lozano, José; Sangiacomo, Miguel Angel (Ediciones INTA, 2017-06)La batata es una hortaliza que se comercializa principalmente en fresco en Argentina y es parte de comidas populares. El Mercado Central de Buenos Aires (MCBA) es el principal mercado mayorista donde se comercializa ... -
Evaluation of glucose and sucrose osmotic dehydrated and heat-air-dried Flordarking peach slices during conservation
Salvañal, Lara; Gabilondo, Julieta; Francesconi, Rafaela; Budde, Claudio Olaf; Pieroni, Victoria; Gugole Ottaviano, María Fernanda; Sosa, Miriam; Andres, Silvina; Garitta, Lorena Verónica; Lara, María Valeria; Corbino, Graciela Beatriz (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios (AATA), 2023-10)Prunus persica is a stone fruit source of multiple nutraceutical compounds. Fresh fruit has a short life; thus, many processing procedures have been used to increase its consumption in alternative forms. One strategy is ... -
Expression profile of transcripts encoding cell wall remodelling proteins in tomato fruit cv. Micro-Tom subjected to 15°C storage
Müller, Gabriela L.; Budde, Claudio Olaf; Lauxmann, Martín Alexander; Triassi, Agustina; Andreo, Carlos Santiago; Drincovich, María Fabiana; Lara, María Valeria (2013)To extend fruit market life, tomatoes are harvested before red ripe and kept at temperatures below optimum (20°C). In this work, Micro-Tom tomatoes stored at 20°C (normal ripening) were compared with those stored at 15°C ... -
'Ginart', un cultivar de durazno de interés para la zona templado húmeda de la República Argentina
Budde, Claudio Olaf; Lucangeli, Carlos; Polenta, Gustavo Alberto; Murray, Ricardo Ernesto; Arroyo, Luis Enrique; Valentini, Gabriel Hugo (2003)Los objetivos del presente trabajo fueron describir el comportamiento agronómico de la variedad 'Ginart' y analizar las variables necesarias para su calificación como un cultivar de duraznero apto para el mercado interno ... -
Golpe de altas temperaturas aplicado en poscosecha afectó la calidad de melocotón
Budde, Claudio Olaf; Lucangeli, Carlos; Polenta, Gustavo Alberto; Murray, Ricardo Ernesto (2002)La refrigeración es clave en la distribución y conservación de melocotón fresco. Sin embargo, el daño por frío, un efecto colateral, limita su vida comercial. El objetivo de este trabajo experimental fue evaluar el efecto ... -
Harinosidad en durazno: Diferencias entre cultivares y el proteoma de un mismo cultivar
Monti, Laura L.; Gabilondo, Julieta; Bustamante, Claudia Anabel; Lara, María Valeria; Drincovich, María Fabiana; Budde, Claudio Olaf (2017-10)La oferta de durazno en el mercado está restringida a un período muy corto del año, de octubre a marzo. La presencia en el mercado de cada cultivar, varía de 21 a 35 días. Este período se debe a la amplitud de la fecha de ... -
Influencia de la región geográfica en la aceptabilidad sensorial de duraznos para consumo en fresco
Sosa, Miriam; Garitta, Lorena; Gugole Ottaviano, María Fernanda; Arce, Soledad; Cardinal, Paula; Budde, Claudio Olaf; Gabilondo, Julieta (INTA Ediciones, 2020)En los actuales mercados, la búsqueda de la excelencia y la calidad se convierten en metas fundamentales debido a que las exigencias del consumidor actual de frutas y hortalizas se orientan cada vez más por los aspectos ... -
Metabolic profiling during peach fruit development and ripening reveals the metabolic networks that underpin each developmental stage
Lombrado, Verónica A.; Osorio, Sonia; Borsani, Julia; Lauxmann, Martín Alexander; Bustamante, Claudia Anabel; Budde, Claudio Olaf; Andreo, Carlos Santiago; Lara, María Valeria; Fernie, Alisdair R.; Drincovich, María Fabiana (2011-12)Fruit from rosaceous species collectively display a great variety of flavors and textures as well as a generally high content of nutritionally beneficial metabolites. However, relatively little analysis of metabolic networks ... -
Metabolic profiling of a range of peach fruit varieties reveals high metabolic diversity and commonalities and differences during ripening
Monti, Laura Lucía; Bustamante, Claudia Anabel; Osorio, Sonia; Gabilondo, Julieta; Borsani, Julia; Lauxmann, Martín Alexander; Maulion, Evangelina; Valentini, Gabriel Hugo; Budde, Claudio Olaf; Fernie, Alisdair R.; Lara, María Valeria; Drincovich, María Fabiana (2016-01-01)Peach (Prunus persica) fruits from different varieties display differential organoleptic and nutritional properties, characteristics related to their chemical composition. Here, chemical biodiversity of peach fruits from ... -
Metabolomic and proteomic profiling of Spring Lady peach fruit with contrasting woolliness phenotype reveals carbon oxidative processes and proteome reconfiguration in chilling-injured fruit
Monti, Laura Lucia; Bustamante, Claudia Anabel; Budde, Claudio Olaf; Gabilondo, Julieta; Müller, Gabriela Leticia; Lara, Maria Valeria; Drincovich, María Fabiana (Elsevier, 2019)Fleshy fruit are susceptible to develop chilling injury (CI) disorders when stored at low temperatures for extended periods during the postharvest. In peach (Prunus persica L. Batsch) fruit, the woolly texture, expressed ... -
Naranjas listas para consumir
Gabilondo, Julieta; Budde, Claudio Olaf; Arroyo, Luis Enrique; Corbino, Graciela Beatriz; Garitta, Lorena; Sosa, Miriam (2018)El agregado de valor en origen, es uno de los objetivos más frecuentes que se plantean en la mayoría de las zonas productoras de frutas y hortalizas. La producción de naranjas del norte de Buenos Aires, no es una excepción. ... -
Overexpression of glycine-rich RNA-binding protein in tomato renders fruits with higher protein content after cold storage
Ruggieri, Germán; Triassi, Agustina; Alvarez, Clarisa E.; Gola, Aldana; Wiggenhauser, Julieta; Budde, Claudio Olaf; Lara, María Valeria; Müller, Gabriela Leticia (2018)Glycine-rich RNA-binding proteins (GR-RBPs) are involved in RNA processing and also some of them are output signals of the circadian clock. In tomato, one GR-RBP gene family (LeGRP1) is composed by three highly homologous ... -
Peach (Prunus Persica) Fruit Response to Anoxia: Reversible Ripening Delay and Biochemical Changes
Lara, María Valeria; Budde, Claudio Olaf; Porrini, Lucía; Borsani, Julia; Murray, Ricardo Ernesto; Andreo, Carlos Santiago; Drincovich, María Fabiana (Oxford Academic Press, 2011-02)The use of modified atmospheres has been successfully applied in different fruits to delay the ripening process and to prevent physiological disorders. In addition, during normal ripening, hypoxic areas are generated inside ... -
Peach fruit development: a comparative proteomic study between endocarp and mesocarp at very early stages underpins the main differential biochemical processes between these tissues
Rodríguez, Carlos E.; Bustamante, Claudia Anabel; Budde, Claudio Olaf; Müller, Gabriela Leticia; Drincovich, María Fabiana; Lara, María Valeria (2019-06)Peach (Prunus persica) is an important economically temperate fruit. The development follows double sigmoid curve with four phases (S1–S4). We centered our work in the early development. In addition to S1, we studied the ... -
Prácticas de manejo postcosecha que reducen la incidencia de la Podredumbre Morena
Gabilondo, Julieta; Budde, Claudio Olaf (2014)En el presente trabajo se mencionan algunos factores y prácticas de manejo desde la precosecha, en la cosecha y durante toda la postcosecha para atenuar la aparición e incidencia de Podredumbre Morena. Se describen dos ... -
Producción del duraznero en la región pampeana, Argentina
Amma, Adolfo Takahi; Angel, Antonio Norberto; Budde, Claudio Olaf; Corbino, Graciela Beatriz; Constantino, Armando; Daorden, Maria Elena; Mitidieri, Mariel Silvina; Murray, Ricardo Ernesto; Pagliaricci, Leandro Osvaldo; Paunero, Ignacio Eugenio; Ros, Patricio Guillermo; Sanchez, Gerardo; Segade, Gonzalo; Valentini, Gabriel Hugo; González, Joaquín; Gordo, Manuela (Ediciones INTA; Ctifl, 2012)Desde los inicios de la Estación Experimental, la producción de duraznero ha sido una actividad de suma importancia. La gran cantidad de trabajos realizados e información generada se pone a disposición de los profesionales ...