autores
- xmlui.general.dspace_homeCentros e Institutos de InvestigaciónCIA. Centro de Investigaciones de Agroindustriaxmlui.ArtifactBrowser.ConfigurableBrowse.trail.metadata.authorCIA. Centro de Investigaciones de Agroindustria
- Inicio
- Centros e Institutos de Investigación
- CIA. Centro de Investigaciones de Agroindustria
- autores
Autores
Mostrando ítems 1-20 de 71
-
Aplicación de Irradiación Gamma a salamín picado fino: Efecto en su estabilización durante el almacenamiento
Raad, Angela; Cingolani, María Celeste; Lires, Carla María Laura; Soteras, Trinidad; Buffoni Almeida, Mariana Ines; Grisaro, Agustina; Pawlak, Sandra Eva; Vogt, María Verónica; Cova, María Constanza; Vaudagna, Sergio Ramon (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios - AATA, 2024-03)Listeria monocytogenes (Lm) is one of the pathogens most frequently detected in dry fermented sausages and difficult to control in the production environment. The Argentine Food Code (CAA) establishes the zero tolerance ... -
Aplicación de irradiación Gamma en duraznos mínimamente procesados para mejorar la textura y calidad sensorial, y prevenir el desarrollo fúngico
Colletti, Analía; Denoya, Gabriela Inés; Budde, Claudio Olaf; Gabilondo, Julieta; Rodriguez, Anabel; Horak, Cecilia; Pachado, José; Lires, Carla; Garitta, Lorena; Pieroni, Victoria; Gugole, Fernanda; Sosa, Miriam; Vaudagna, Sergio Ramon; Polenta, Gustavo Alberto (Universidad Nacional de Santiago del Estero, 2019-09)La manipulación y las operaciones mecánicas como el cortado, limitan la vida útil de frutas mínimamente procesadas, al acelerarse el proceso de maduración e incrementarse la susceptibilidad al pardeamiento enzimático y a ... -
Aplicación de la tecnología de altas presiones hidrostáticas para la elaboración de hamburguesas de carne con bajo contenido de sales
Ferrari, R.; Szerman, Natalia; Sanow, Luis Claudio; Sancho, Ana Maria; Vaudagna, Sergio Ramon (2013-11)La tecnología de altas presiones hidrostáticas (APH) podría utilizarse para la elaboración de productos cárnicos con bajo contenido de sales, ya que presenta efectos similares sobre las proteínas miofibrilares. El objetivo ... -
Aplicación de la tecnología de irradiación gamma para garantizar la inocuidad y preservar la calidad de arándanos cv Emerald
Rodriguez Racca, Anabel; Fernandez, Mariano Manuel; Cap, Mariana; Pesquero, Natalia; Cingolani, María Celeste; Lires, Carla; Rocha, Verónica Beatriz; Galeano, Fabiana Solange; Pannunzio, Alejandro; Vaudagna, Sergio Ramon (Ministro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba, 2022-10)Blueberries are usually marketed without any type of washing so as not to affect the integrity of the fruit, which is why they are susceptible to contamination with pathogenic and spoilage microorganisms. The application ... -
Aplicación de la técnica PMA-qPCR para detectar viabilidad de Escherichia coli productor de toxina Shiga (STEC) en hamburguesas de carne vacuna.
Rey, María De Los Ángeles; Cap, Mariana; Vaudagna, Sergio Ramon; Mozgovoj, Marina Valeria (2019-11)El PMA (propidium monoazide) es un colorante fotoreactivo que se intercala en el ADN bacteriano de las células muertas e inhibe su amplificación. Su selectividad se fundamenta en que la membrana bacteriana es impermeable ... -
Aplicación de shock térmico con aire caliente para aumentar el contenido de antioxidantes en duraznos mínimamente procesados.
Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Budde, C.O.; Gabilondo, Julieta; Rocha, Verónica Beatriz; Sanow, Luis Claudio; Vaudagna, Sergio Ramon (Asociación de Ingenieros Alimentarios del Uruguay, 2020-11)Resumen: Los compuestos antioxidantes presentes en las frutas están asociados con beneficios a la salud de sus consumidores. La aplicación de aire moderadamente caliente puede aumentar el contenido de antioxidantes de ... -
Aplicación de tratamientos de altas presiones hidrostáticas para incrementar el contenido de compuestos antioxidantes en duraznos mínimamente procesados
Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Gabilondo, Julieta; Budde, Claudio Olaf; Sanow, Luis Claudio; Cristianini, Marcelo; Vaudagna, Sergio Ramon (Universidad Nacional de Santiago del Estero, 2019-09)Los tratamientos de Altas Presiones Hidrostáticas (APH), pueden contribuir a la preservación de las frutas y a su vez aumentar su contenido de compuestos antioxidantes mediante la activación de los mecanismos de defensa ... -
Application of Direct and Indirect Non-thermal Plasma in the Development of Ready-to-Eat Foods
Denoya, Gabriela Inés; Szerman, Natalia; Vaudagna, Sergio Ramon (Springer Nature, 2024-03)Purpose of Review: The studies of the application of non-thermal plasma (NTP) for food processing and preservation during the last 5 years have been exponentially increasing. In this work, we review the main findings in ... -
Application of high pressure-assisted infusion treatment to mango pieces: effect on quality properties
Perdomo Lamilla, Carolina; Vaudagna, Sergio Ramon; Cap, Mariana; Rodriguez, Anabel (Elsevier, 2020-06-20)The aim of this study was to evaluate the effect of the high pressure-assisted infusion treatment on the quality properties of mango cubes. Factors studied were: sorbitol concentration (20°Brix, 40°Brix, 60°Brix), calcium ... -
Application of non-thermal technologies as a stress factor to increase the content of health-promoting compounds of minimally processed fruits and vegetables
Denoya, Gabriela Inés; Colletti, Analia Cecilia; Vaudagna, Sergio Ramon; Polenta, Gustavo Alberto (Elsevier, 2021-07-10)Fruits and vegetables (F&V) are an acknowledged source of health-promoting compounds able to reduce incidence of chronic diseases in regular consumers. Minimally processed F&V are convenience products having a limited ... -
Aspectos bioquímicos de la aplicación de tratamientos de irradiación en duraznos mínimamente procesados
Colletti, Analía; Denoya, Gabriela Inés; Budde, Claudio Olaf; Gabilondo, Julieta; Horak, Celina; Pachado, José; Lires, Carla; Vaudagna, Sergio Ramon; Polenta, Gustavo Alberto (Universidad Nacional de Santiago del Estero, 2019-09)La susceptibilidad al pardeamiento enzimático resulta limitante para la preservación de frutas mínimamente procesadas. Su desarrollo depende principalmente de la presencia de tres componentes: enzimas (Polifenoloxidasas ... -
Biochemical and microstructural assessment of minimally processed peaches subjected to high-pressure processing : implications on the freshness condition
Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Vaudagna, Sergio Ramon; Nanni, Mariana; Apóstolo, Nancy Mariel (2016)Since the condition of freshness is closely linked to the definition of minimally processed fruits, it is generally assumed that they should be constituted by living tissues. High-pressure processing (HPP) has been proven ... -
Calcium Addition, pH and High Hydrostatic Pressure Effects on Soybean Protein Isolates—Part 2: Emulsifying Properties
Manassero, Carlos Alberto; Beaumal, Valérie; Vaudagna, Sergio Ramon; Speroni, Francisco; Anton, Marc (2018-08)Soybean protein isolates (SPI) represent an important source of proteins that are used to prepare oil-in-water (o/w) emulsions. The influence of an innovative treatment (high hydrostatic pressure, HHP) combined with calcium ... -
Calcium Addition, pH, and High Hydrostatic Pressure Effects on Soybean Protein Isolates—Part 1: Colloidal Stability Improvement
Manassero, Carlos Alberto; David-Briand, Elisabeth; Vaudagna, Sergio Ramon; Anton, Marc; Speroni, Francisco (2018-02)Calcium addition to soybean protein dispersions increases nutritional value but harms functional properties, such as protein solubility and colloidal stability. The high hydrostatic pressure (HHP) treatment can reverse ... -
Carnes y proteínas vegetales: hábitos de consumo y percepción de la población argentina.
Soteras, Trinidad; Denoya, Gabriela Inés; Vaudagna, Sergio Ramon; Szerman, Natalia; Galmarini, Mara Virginia (Latitud – Fundación LATU, 2021-10)Globally, in response to the growing demand for protein, plant-based protein foods are being developed that provide the same experience as traditional meat products. Among these products are meat analogs or blends, depending ... -
Chapter 5 - Strategies to improve enzyme performance: Effect of high pressure on the substrate and pressure-assisted reaction
Polenta, Gustavo Alberto; Ambrosi, Vanina; Costabel, Luciana Maria; Colletti, Analia Cecilia; Vaudagna, Sergio Ramon; Denoya, Gabriela Inés (Elservier, 2023)The chapter presents different practical applications that can be classified under the general framework of the management and optimization of enzymatic reactions influenced by high-pressure processing (HPP). These enzymes ... -
Combination of organic acids and low-dose gamma irradiation as antimicrobial treatment to inactivate Shiga toxin-producing Escherichia coli inoculated in beef trimmings: Lack of benefits in relation to single treatments
Cap, Mariana; Cingolani, Celeste; Lires, Carla; Mozgovoj, Marina Valeria; Soteras, Trinidad; Sucari, Adriana; Gentiluomo, Jimena; Descalzo, Adriana Maria; Grigioni, Gabriela Maria; Signorini, Marcelo; Horak, Celina; Vaudagna, Sergio Ramon; Leotta, Gerardo (Plos ONE, 2020-03-26)The aim of this study was to assess the efficacy of lactic acid (LA), caprylic acid (CA), high- (HDI) and low- (LDI) dose gamma irradiation and LDI combined with LA or CA on the inactivation of a pool of Shiga toxin-producing ... -
Combined high hydrostatic pressure and thermal treatments fully inactivate trypsin inhibitors and lipoxygenase and improve protein solubility and physical stability of calcium-added soymilk
Manassero, Carlos Alberto; Vaudagna, Sergio Ramon; Sancho, Ana Maria; Añón, María Cristina; Speroni, Francisco (2016-06)The objective of this work was to assess the possibility of obtaining calcium-added soymilk with acceptable characteristics regarding protein solubility and physical stability, and inactivation of trypsin inhibitors and ... -
Efecto de altas presiones hidrostáticas sobre parámetros de calidad y microbiológicos en una bebida fermentada utilizando suero lácteo
Ambrosi, Vanina A.; Denoya, Gabriela Inés; Castells, María Laura; Sarquis, Sandra; Aranibar, Germán F.; Vaudagna, Sergio Ramon; Nanni, Mariana; Diaz, Gabriela Esther; Pega, Juan Franco (Facultad Regional Buenos Aires, Universidad Tecnológica Nacional, 2019-07)Evaluar el efecto de APH sobre parámetros de calidad y microbiológicos en una bebida fermentada, elaborada a partir de lactosuero, a fin de: - Proponer una alternativa de aprovechamiento de este subproducto mediante su ... -
Efecto de la adición de sales y papaína sobre los parámetros tecnológicos, texturales y fisicoquímicos de músculo Supraspinatus bovino cocidos sous vide
Marichal, Stefania; Guasp, Santiago; Ormando, Paula; Vaudagna, Sergio Ramon; Szerman, Natalia (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios, 2023-10)For consumers, tenderness is one of the most important attributes when purchasing and consuming beef. However, the lack of uniformity caused by various intrinsic (zootechnical and anatomical characteristics, age, etc.) and ...