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Resumen
The sorption characteristics of three formulations based on rosehip, apple and tomato pulp, added with saccharides, and aimed at preparing fruit leathers, were studied. Desorption isotherms were determined at 20 and 40 °C, both by the static gravimetric and the hygrometric method. Experimental isotherms were all J-shaped, as expected for rich-sugar matrices. A model previously developed for apple leather isotherms, the GAB equation and the Halsey model [ver mas...]
dc.contributor.authorDemarchi, Silvana María
dc.contributor.authorQuintero Ruiz, Natalia Andrea
dc.contributor.authorDe Michelis, Antonio
dc.contributor.authorGiner, Sergio Adrian
dc.date.accessioned2018-11-09T14:02:43Z
dc.date.available2018-11-09T14:02:43Z
dc.date.issued2013-06
dc.identifier.issn0023-6438
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1016/j.lwt.2012.12.007
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0023643812004914
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/3848
dc.description.abstractThe sorption characteristics of three formulations based on rosehip, apple and tomato pulp, added with saccharides, and aimed at preparing fruit leathers, were studied. Desorption isotherms were determined at 20 and 40 °C, both by the static gravimetric and the hygrometric method. Experimental isotherms were all J-shaped, as expected for rich-sugar matrices. A model previously developed for apple leather isotherms, the GAB equation and the Halsey model were fitted to the gravimetric data. Hygrometric isotherms exhibited a typical behavior at high moisture contents although, at lower values, the water activity readings were consistently higher than in the gravimetric method, and were never below 0.363. Apparently, the low-moisture, high-sugar samples behave as non-hygroscopic materials in the short times allowed by the hygrometric measurement, possibly due to the presence of crystallized sugars. On these grounds, the fast hygrometric method appears to be unsuitable to measure the water activity of such samples.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherElsevieres_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.sourceLWT - Food Science and Technology 52 (1) : 21-26 (June 2013)es_AR
dc.subjectFrutases_AR
dc.subjectFruitseng
dc.subjectManzanaes_AR
dc.subjectAppleseng
dc.subjectRose Hipseng
dc.subjectTomatees_AR
dc.subjectTomatoeseng
dc.subjectPulpa de Frutases_AR
dc.subjectFruit Pulpseng
dc.subjectSorciónes_AR
dc.subjectSorptiones_AR
dc.subjectCarbohidratoses_AR
dc.subjectCarbohydrateseng
dc.subject.otherRosa Mosquetaes_AR
dc.subject.otherSacáridoses_AR
dc.titleSorption characteristics of rosehip, apple and tomato pulp formulations as determined by gravimetric and hygrometric methodses_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenEEA Barilochees_AR
dc.description.filFil: Demarchi, Silvana María. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Quintero Ruiz, Natalia Andrea. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: De Michelis, Antonio. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Bariloche. Agencia de Extensión Rural El Bolsón; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Giner, Sergio Adrian. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ingeniería; Argentinaes_AR
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