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Resumen
Faced with a society that demands the reduction of negative environmental impacts of agriculture while producing high-value, healthy food for local and export markets, Argentina is currently in a debate on the alternative paths toward sustainability in agricultural production. Argentina is ranked second in the world in terms of land under organic certification. Extensive sheep production in Patagonia natural grasslands accounts for most of this area and [ver mas...]
dc.contributor.authorCabrini, Silvina María
dc.contributor.authorElustondo, Luciana
dc.date.accessioned2022-08-03T11:35:50Z
dc.date.available2022-08-03T11:35:50Z
dc.date.issued2022-02
dc.identifier.issn1742-1713
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1017/S1742170521000338
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/12480
dc.identifier.urihttps://www.cambridge.org/core/journals/renewable-agriculture-and-food-systems/article/abs/organic-agriculture-in-argentinas-pampas-a-case-study-on-pampa-organica-norte-farmers/7079D041996F09F1A23FDDAF648C559D
dc.description.abstractFaced with a society that demands the reduction of negative environmental impacts of agriculture while producing high-value, healthy food for local and export markets, Argentina is currently in a debate on the alternative paths toward sustainability in agricultural production. Argentina is ranked second in the world in terms of land under organic certification. Extensive sheep production in Patagonia natural grasslands accounts for most of this area and harvested organic area remains a very small fraction of total harvested land (0.6%). This paper aims to contribute to the discussion of opportunities and limitations in organic farming as an ecological intensification alternative for Argentina’s Pampas. A case study was conducted on Pampa Orgánica Norte. This is a group of nine organic farmers that manages field crops and livestock-certified organic production. Farmers interviewed in this study considered different criteria including economic and environmental attributes when choosing to produce organically. However, the main drivers for conversion to organic production are related to environmental factors, in particular ecosystem protection. The main limitations in organic production are related to crop management practices, primarily weed control. To achieve the goal of increasing organic production a more active role of the public sector in technology generation and transfer was demanded by farmers. Ante una sociedad que exige la reducción de los impactos ambientales negativos de la agricultura mientras produce alimentos saludables y de alto valor para los mercados locales y de exportación, Argentina es actualmente en un debate sobre los caminos alternativos hacia la sostenibilidad en la producción agrícola. Argentina ocupa el segundo lugar en el mundo en términos de tierra bajo certificación orgánica. La producción extensiva de ovejas en los pastizales naturales de la Patagonia representa la mayor parte de esta área y el área orgánica cosechada sigue siendo una fracción muy pequeña del total de la tierra cosechada (0,6%). Este artículo tiene como objetivo contribuir a la discusión de las oportunidades y limitaciones en la agricultura orgánica. La agricultura como alternativa de intensificación ecológica para la pampa argentina. Un caso de estudio se realizó en Pampa Orgánica Norte. Este es un grupo de nueve agricultores orgánicos que maneja cultivos extensivos y ganadería producción orgánica certificada. Agricultores entrevistados en este estudio consideraron diferentes criterios, incluidos los atributos económicos y ambientales al elegir para producir orgánicamente. Sin embargo, los principales impulsores de la conversión a la producción orgánica son relacionados con factores ambientales, en particular la protección de los ecosistemas. Las principales limitaciones en la producción orgánica están relacionados con las prácticas de manejo de cultivos, principalmente el control de malezas. Para lograr el objetivo de aumentar la producción orgánica un papel más activo del sector público en la generación y transferencia de tecnología fue demandada por los agricultores.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherCambridge University Presses_AR
dc.relationinfo:eu-repograntAgreement/INTA/PNSEPT-1129023/AR./Diversidad, sustentabilidad y dinámica de los sistemas de producción agropecuaria.es_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.sourceRenewable Agriculture and Food Systems 37 (1) : 5-13. (February 2022)es_AR
dc.subjectOrganic Agricultureeng
dc.subjectAgricultura Orgánicaes_AR
dc.subjectAnimal Husbandryeng
dc.subjectGanaderíaes_AR
dc.subjectSistema de Críaes_AR
dc.subjectRearing Systemseng
dc.subject.otherPampa Orgánica Nortees_AR
dc.subject.otherCultivos Extensivoses_AR
dc.subject.otherProducción Orgánica Certificadaes_AR
dc.titleOrganic agriculture in Argentina’s Pampas. A case study on Pampa Orgánica Norte farmerses_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenEstación Experimental Agropecuaria Pergaminoes_AR
dc.description.filFil: Cabrini, Silvina María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Cabrini, Silvina María. Universidad Nacional del Norte de la Provincia de Buenos Aires; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Elustondo, Luciana. Universidad Nacional del Norte de la Provincia de Buenos Aires; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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