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The management of extensive livestock systems and its relationship with greenhouse gas emissions
Resumen
During food fermentation, the digestive system of bovines generates methane gas as agricultural waste. Considering this, this study intended to evaluate different relationships between production type and management technologies, with enteric methane and nitrous oxide emissions, from beef cattle systems in the southern region of the San Luis province. To achieve this objective, 30 semi-structured surveys were conducted with regional producers. The
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During food fermentation, the digestive system of bovines generates methane gas as agricultural waste. Considering this, this study intended to evaluate different relationships between production type and management technologies, with enteric methane and nitrous oxide emissions, from beef cattle systems in the southern region of the San Luis province. To achieve this objective, 30 semi-structured surveys were conducted with regional producers. The producers were generally characterized, and the emissions were estimated through the application of the IPCC Level 2 protocols. Then, considering various techniques for technology management and adoption, these emissions were analyzed and compared. The production systems resulted to be heterogeneous in area, number of cattle, rodeo management, livestock unit, production, and other aspects. The estimated emission values were also variable depending on the form of expression, the management strategy adopted, and the production system applied. From a reductionist perspective of the aspects that characterize the extensive livestock systems evaluated, greenhouse gases emission values (GHG) are relative to the interaction of some predictive variables with the key factors of the production system and management techniques applied. Thus, when considering the emissions per kg sold, cow-calf+backgrounding or backgrounding systems, are environmentally more friendly than those of cow-calf, being the bull category the most sensitive to gas emissions. However, moderate or very good management in the cow-calf systems, tend to reduce them. Since the characteristics of the systems are so diverse, even for the same region, a broader and more integrated view is proposed for the expression of emissions, given by the set of variables that reflect the integral behavior of the system.
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Los bovinos, dado su sistema digestivo, generan gas metano como residuo durante la fermentación del alimento consumido. El objetivo de este estudio fue evaluar relaciones entre tipo de producción y tecnologías de manejo con las emisiones de metano entérico y óxido nitroso generado por el ganado bovino en sistemas extensivos del sur de San Luis. Para ello, se realizaron 30 encuestas semiestructuradas a productores de la región.
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Los bovinos, dado su sistema digestivo, generan gas metano como residuo durante la fermentación del alimento consumido. El objetivo de este estudio fue evaluar relaciones entre tipo de producción y tecnologías de manejo con las emisiones de metano entérico y óxido nitroso generado por el ganado bovino en sistemas extensivos del sur de San Luis. Para ello, se realizaron 30 encuestas semiestructuradas a productores de la región. Se realizó una caracterización general de los productores, se estimaron las emisiones mediante la aplicación de los protocolos del Nivel 2 del IPCC y se analizaron y relacionaron las emisiones teniendo en cuenta diversas técnicas de adopción y manejo de tecnologías. Se trata de sistemas productivos heterogéneos en sus distintas dimen-siones (superficie, cantidad de ganado, manejo del rodeo, carga animal, producción etc.). Los valores de las emisiones estimadas también fueron variables dependiendo de la forma de expresión, el manejo adoptado y el sistema productivo aplicado. Desde una mirada reduccionista de los aspectos que caracterizan los sistemas ganaderos exten-sivos evaluados, los valores de emisiones de gases de efecto invernadero (GEI) son relativos a la interacción de algunas variables predictivas con los factores tipo de sistema de producción y técnicas de manejo aplicadas. Así, al considerar las emisiones por kg vendido, los sistemas cría+recría o recría resultan más amigables con el ambiente que los de cría, siendo la categoría toro la más sensible a las emisiones de gases. Sin embargo, un manejo moderado o muy buen manejo en los sistemas de cría conduce a reducirlas. Al ser tan diversas las características de los sistemas, aún para una misma región, se propone una visión más amplia e integrada para la expresión de las emisiones, dada por el conjunto de variables que reflejan el comportamiento integral del sistema.
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Autor
Nieto, Maria Isabel;
Frigerio, Karina Laura;
Reine Viñales, Ramón;
Barrantes Díaz, Olivia;
Privitello, M.J. Liliana;
Fuente
Revista De La Facultad De Ciencias Agrarias / Universidad Nacional de Cuyo 52 (2) : 176-188 (julio-diciembre 2020)
Fecha
2020-12
Editorial
Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo
ISSN
1853-8665
Formato
pdf
Tipo de documento
artículo
Palabras Claves
Derechos de acceso
Abierto
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