Artículos científicos
Listar por
Envíos recientes
-
N Stress Alleviation in Crops—A System Approach Analysing Residual N From Winter Crops in a Late-Maize-Wheat Sequence
(Wiley, 2024-10)Nitrogen (N) is crucial for crop production. Crop sequences with different legume participation affect N availability and therefore N fertiliser management. The study aimed to assess the inclusion of winter crops (WC) with ... -
Garden pea: agronomic, color and quality characterization using morphological and molecular data
(Ediciones INTA, 2024-08)During 2019 and 2020, 24 varieties of garden pea were sown under drip irrigation and dry-land conditions to evaluate the agronomic, grain color and quality traits. A molecular characterization was performed using SSR and ... -
Estrategia de Extensión público-privada para mejorar la sustentabilidad de la producción lechera en empresas familiares = Public-private extension strategy to enhance sustainability in family-owned dairy production
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional del Litoral, 2024-04)La producción lechera se basa en empresas familiares, donde el productor es responsable de la gestión, aunque no realice el ordeño propiamente dicho. La complejidad del sistema en sus interacciones internas y con su entorno ... -
Evaluation of the environmental sustainability of agricultural production using the methodologies of emergy analysis and life cycle assessment. Case study, tomato grown in Mendoza (Argentina)
(Elsevier, 2024-08)This article evaluates the environmental performance of tomato production in Mendoza (Argentina) using two methodologies that share the same approach and part of the inventory: i) Life Cycle Analysis, a method that considers ... -
Objectives and modern techniques in pea (Pisum sativum L.) breeding in Argentina: A review
(Ediciones INTA, 2023-12)Pea is considered an essential component of sustainable farming systems. The main objective of pea researchers in Argentina and worldwide is to improve yield components and composition of the seed to enhance nutritional ... -
Changes in soil phosphorus (P) fractions and P bioavailability after 10 years of continuous P fertilization
(Elsevier, 2023-08)Phosphorus fertilization modify soil P fractions differing in availability, but little is known about bioavailability of these pools for the crops when increasing P fertilizer rates in the medium term. Our objectives were ... -
Utilización de compost de cama profunda porcina como abono orgánico en un sistema productivo de lechuga (Lactuca sativa L.) a campo
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Rosario, 2022)La producción porcina bajo el sistema de cama profunda genera elevados volúmenes de desechos. La gestión de estos residuos a través del compostaje permite su reciclado tras un tratamiento ambientalmente adecuado. Una ... -
Evaluating Environmental and Energy Performance Indicators of Food Systems, within Circular Economy and “Farm to Fork” Frameworks
(MDPI, 2023-02)This study proposes a framework of environmental and energy performance indicators identified and critically evaluated within the scientific literature and the Agricultural European Database for the monitoring and evaluation ... -
Aplicación de diferentes metodologías en el mejoramiento de lenteja (Lens culinaris Medik) = Application of different methodologies in lentil (Lens culinaris Medik) breeding
(Sociedad Argentina de Genética, 2021-12)La lenteja (Lens culinaris Medik.) es una especie diploide autógama (2n=2x=14) perteneciente a la familia Fabaceae. Es uno de los cultivos más antiguos que se conocen, con 8.000 a 9.000 años de historia, y se encuentra ... -
Herramientas complementarias utilizadas en el Programa de Mejoramiento de Arveja (Pisum sativum L.) de la Universidad Nacional de Rosario = Complementary tools utilized in the Pea (Pisum sativum L.) Breeding Program at Universidad Nacional de Rosario
(Sociedad Argentina de Genética, 2021-12)El mejoramiento convencional puede ser complementado mediante diferentes estrategias que incrementen la eficiencia de las metodologías y la tasa actual de aumento de los rendimientos a fin de satisfacer la demanda. El uso ... -
Mejoramiento de arveja (Pisum sativum L): avances del Programa de Mejoramiento Genético de la Universidad Nacional de Rosario = Pea (Pisum sativum L.) breeding: advances of the Breeding Program at Universidad Nacional de Rosario
(Sociedad Argentina de Genética, 2021-12)En 2005 se inició un programa de mejoramiento de arveja para aumentar la producción en cantidad y calidad en la Facultad de Ciencias Agrarias (FCA), Universidad Nacional de Rosario (UNR). Los primeros pasos fueron reunir ... -
Assessing the impact of high-input management for reducing soybean yield gaps on high-productivity farms
(Elsevier, 2022-03)To increase soybean actual yields (Ya), modern farmers are interested in exploring novel intensification options. We hypothesize that the inclusion of a high-input treatment in high-productivity systems may potentially ... -
Perception and awareness of circular economy options within sectors related to agriculture in Argentina [Submitted Version]
(2022)The current socio-economic model based on a linear approach is being challenged by resource scarcity, negative environmental impacts and socio-economic constraints. Consequently, cycling approaches or circular economy (CE) ... -
Perception and awareness of circular economy options within sectors related to agriculture in Argentina
(Elsevier, 2022-08)The current socio-economic model based on a linear approach is being challenged by resource scarcity, negative environmental impacts and socio-economic constraints. Consequently, cycling approaches or circular economy (CE) ... -
Efectos de cultivos de cobertura sobre el agua del suelo, el aporte de carbono al sistema y el rendimiento de soja en diferentes ambientes
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional del Litoral, 2022-02)La sustentabilidad de los ambientes agrícolas en la región pampeana húmeda argentina es afectada por el monocultivo de soja (Glycine max (L.) Merr.). La baja eficiencia en el uso de los recursos del ambiente durante los ... -
Contribution of different sources and origins of nitrogen in above- and below-ground structures to the partial nitrogen balance in soybean
(Springer, 2022-04)Aims: Most studies that quantified the biological N fixation (BNF) and partial N balances of soybean have ignored the belowground structures. Our objectives were to evaluate the contribution of belowground structures to ... -
La dinámica de las relaciones sociales en los territorios periurbanos : el caso de la localidad de Roldán (provincia de Santa Fe, Rep Argentina).
(Instituto de Cartografía, Investigación y Formación para el Ordenamiento Territorial (CIFOT), Universidad Nacional de Cuyo, 2020)Los objetivos del trabajo fueron caracterizar la dinámica de conflictos y alianzas entre actores locales a partir de la implementación de la ordenanza que regula la aplicación de productos fitosanitarios en Roldán (Santa ... -
Pesticides detected in surface and groundwater from agroecosystems in the Pampas region of Argentina: occurrence and ecological risk assessment
(Springer, 2021-10-02)The objective of this study was to evaluate the occurrence of pesticides in surface and groundwater of agricultural areas of the Pampas region of Argentina and to develop an ecological risk assessment (ERA) of pesticides ... -
Sustentabilidad asociada al traspaso generacional en un tambo
(Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Nacional del Litoral, 2021-06)El enfoque de un sistema productivo tanto en la dinámica económica-productiva, socio-cultural y ambiental de la sustentabilidad brinda una mirada integral de las problemáticas estableciendo las limitantes y potencialidades ... -
Evaluación de herbicidas en pre y pos emergencia en el cultivo de alcaucil (Cynara cardunculus var. scolymus, L)
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Rosario, 2020)Uno de los principales problemas productivos del alcaucil son las malezas, siendo necesario disponer de herbicidas que efectúen un adecuado control. Se evaluó la eficacia de herbicidas en el control de malezas en etapas ...